Contribute
Register

[Guide] HP 6300 Pro / HP 8300 Elite - A 100 percent Working and Easily Affordable CustoMac

Joined
Jan 15, 2019
Messages
50
Motherboard
Dell Optiplex 7010
CPU
i7 3770S
Graphics
HD4000
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
Android
Hi trs96. As I couldn't find any good deal to build another Optiplex 7010 on your other guide, I started looking for HP 8300. I made a steal deal yesterday.

HP Elite 8300 SFF - i7 3770 - 16go RAM 1600Mhz - 256Go SSD. All for 160€ (around 179$).

I will follow your guide this afternoon and keep you guys updated if everything works as expected, but I'm sure it will as your guides are amazingly complete and well presented. And as it's the third I build, I hope I'm getting a bit used to it !
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
15,599
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
iMac, Mac mini
Mobile Phone
Android
Hi trs96. As I couldn't find any good deal to build another Optiplex 7010 on your other guide, I started looking for HP 8300. I made a steal deal yesterday.

HP Elite 8300 SFF - i7 3770 - 16go RAM 1600Mhz - 256Go SSD. All for 160€ (around 179$).

I will follow your guide this afternoon and keep you guys updated if everything works as expected, but I'm sure it will as your guides are amazingly complete and well presented. And as it's the third I build, I hope I'm getting a bit used to it !
Yes, that's a really good deal. The i7-3770 is one of the best choices for these. Plus a 256 Gig SSD should make it really fast and responsive.
 
Joined
Jan 15, 2019
Messages
50
Motherboard
Dell Optiplex 7010
CPU
i7 3770S
Graphics
HD4000
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
Android
So far, I'm stuck on a weird issue : I'm at step 6 but don't understand why I have a shitty resolution and no other choice than 1024x768.... I'm using HD4000. I did Mojave install.

EDIT : maybe has something to do with the fact it's unusual ratio ? (21/9). But it does work on Mojave on Optiplex 7010, with kind of the same hardware

EDIT 2 : went a bit further in the guide, seems like Clover changes fixed the issue !
 
Last edited:
Joined
Jul 30, 2017
Messages
135
Motherboard
Dell 9020
CPU
i7-4770
Graphics
RX570
Mac
iMac
Mobile Phone
Android
A quick feedback for Mojave. I am afraid I find it too buggy. When opening applications, system preferences, some files there is significant lagging. I keep watching beach ball for seconds. It is very annoying but bluetooth (ASUS 400 USB) is more annoying. There is a serious lag with magic keyboard it is frequent but not all the times. Magic mouse is OK. I am planning to reinstall it (clean) when I have a spare time. Or perhaps go back to HS
 
Joined
Dec 29, 2014
Messages
6
Motherboard
HP 8300 SSF
CPU
i7-3440/Q77
Graphics
HD 4000
I installed Mojave and I think everything is working, but the graphics do not. I am using an i7-3770 that has an integrated HD 4000, in Multibest mojave only the HD6XXX appears. I only have 7mb of video and I have graphic errors. How can I solve that?

Thank you!
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
15,599
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
iMac, Mac mini
Mobile Phone
Android
Joined
Dec 29, 2014
Messages
6
Motherboard
HP 8300 SSF
CPU
i7-3440/Q77
Graphics
HD 4000
So far, I'm stuck on a weird issue : I'm at step 6 but don't understand why I have a shitty resolution and no other choice than 1024x768.... I'm using HD4000. I did Mojave install.

EDIT : maybe has something to do with the fact it's unusual ratio ? (21/9). But it does work on Mojave on Optiplex 7010, with kind of the same hardware

EDIT 2 : went a bit further in the guide, seems like Clover changes fixed the issue !
What changes did you make in clover? I followed the guide but I have not been able to solve it.

edit: Solved whit this! https://www.tonymacx86.com/threads/solved-no-acceleration-with-intel-hd-4000-mojave.263941/
 
Last edited:
Joined
Jan 3, 2018
Messages
46
Motherboard
q77
CPU
Core i5 3570 3.40Ghz
Graphics
Nvidia GTX 1050
Mac
iMac, MacBook Pro
Mobile Phone
Android
Hi guys, I have an annoying issue on my HP 8300 SFF. Every time the power chord is disconnected, when I connect it back the computer auto turns on and the bios resets to defaults, so it restarts couple of times etc and then all my previous bios settings are lost. I have already changed the CMOS battery for a brand new one and the problem persists... Any idea?
 
Top