Contribute
Register

[Guide] HP 6300 Pro / HP 8300 Elite - A 100 percent Working and Easily Affordable CustoMac

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
18,002
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Ello everyone. Got one of these for my parents recently when their old nettop died, and now my wife's 2010 MacBook died as well so we're looking into getting one of these and eventually turning it into a Hackintosh. It'll probably be running that other OS until we get all the parts together and BIOS flashing done, though. I want to do some light 3D rendering beyond what my Air can do, which will require an nVidia card, and all that.
Welcome to the community. Do you have any specific question about this guide ?
 
Joined
Feb 9, 2019
Messages
7
Motherboard
HP 6300
CPU
i5 > Need model # > See Rules!
Graphics
Intel version # > See Rules!
Mac
  1. MacBook Air
Classic Mac
  1. iBook
Welcome to the community. Do you have any specific question about this guide ?
None yet. Looks pretty straightforward, although not quite as simple as installing Ubuntu.
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
18,002
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
If anyone is wondering about the quality of these HP cases....

I weighed my HP 6300 Pro right side panel. It has no flex in it. Comes off quite easily by just loosening the two captive screws. Weighs in at just under 2.5 pounds. If you are using metric, 1.13 kg. Made of steel. Paint job is good too.

386335
 
Joined
Jul 25, 2018
Messages
18
Motherboard
ASUS PRIME Z390-P
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Hi I'm have a problem with my Gigabyte 1050ti OC dual screen config if boot it with just one screen nothing wrong happens, if I boot it with two screens I get two black screens with no signal.
I had this segment of code on the plist
Code:
    <key>Graphics</key>
    <dict>
        <key>Inject</key>
        <dict>
            <key>ATI</key>
            <false/>
            <key>Intel</key>
            <false/>
            <key>NVidia</key>
            <false/>
        </dict>
    </dict>
after seaching for a solution I read on a thread from another forum to add this sement of to solve this issue

Code:
<key>Graphics</key>
<dict>
        <key>BootDisplay</key>
        <integer>2</integer>
        <key>DualLink</key>
        <integer>1</integer>
        <key>Inject</key>
        <dict>
                <key>ATI</key>
                <false/>
                <key>Intel</key>
                <false/>
                <key>NVidia</key>
                <false/>
        </dict>
        <key>NvidiaGeneric</key>
        <false/>
        <key>NvidiaSingle</key>
        <false/>
        <key>VRAM</key>
        <integer>4095</integer>
        <key>VideoPorts</key>
        <integer>2</integer>
</dict>
I get the same result with or without the code change.
Does anyone know a solution for this issue?

My rig & config

config.plist
Thanks in advance
 
Last edited:
Joined
Feb 19, 2012
Messages
27
Motherboard
HP 8300
CPU
i5
Graphics
GT 710
Mac
  1. iMac
My other hack is an older quad core xeon gigabyte dealio. It was really nice 6 years ago, but with today's gopro file sizes (4k is unbearably slow) I needed an update...







I came across your guide doing a google search for hackintoshes on ebay. the models available surprised me, and led me to google "hp 8300 hackintosh" and I arrived here. This is one of the most comprehensive, well done tutorials I've come across, for ANYTHING. Thanks for putting all the time and effort into detailing it step by step. This is a job VERY well done.

I have only installed my hack on the 8300 so far, have not enabled sound or nvidia drivers yet, but I'm very impressed with the speed and simplicity of osx on this desktop. I'll be buying another pair for the kids to use.

Just a thank you and a hat tip to your efforts. :)
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
18,002
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I have only installed my hack on the 8300 so far, have not enabled sound or nvidia drivers yet, but I'm very impressed with the speed and simplicity of osx on this desktop. I'll be buying another pair for the kids to use.
This was a community effort with a goal of having a build that anyone, with no previous experience could succeed at. The result being a low cost and capable CustoMac that can run the latest version of macOS, without costing a fortune.

Since these cost so little and work so well I wanted everyone to know about this option. That's why this guide was written.
Glad to hear you're happy with yours. :thumbup: You can also take a look at the Dell Optiplex guide. Those are the same gen as the HP 8300 and work quite well. I've got one HP 6300 Pro and two Dells that I'm running HS and Mojave on. The USFF Optiplex with an i5-3475S or I7-3770 and an SSD works about as well with Mojave as the new $800 Mac mini. Without all of the thermal throttling problems. The main sacrifice made when choosing the Dell or HP USFF is no Thunderbolt 3 and no option to go past 16GB of ram. For a general use machine they perform really well and are very efficient.

 
Last edited:

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
18,002
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I get the same result with or without the code change.
Does anyone know a solution for this issue?
Have you tried installing WhateverGreen Kext and Lilu to /L/E ?
 
Joined
Jul 25, 2018
Messages
18
Motherboard
ASUS PRIME Z390-P
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
I add the kexts at /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/kexts/Other and I get both black screens. :|
Every time that I boot I need to unplug the HDMI from the monitor, then when the OS is loaded I plug it again and I get a normal image.
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
18,002
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
I add the kexts at /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/kexts/Other and I get both black screens. :|
tried installing WhateverGreen Kext and Lilu to /L/E or /Library/Extensions on your system drive.

You can also boot with only one monitor connected and then connect the second one when you reach the desktop.
If you don't reboot very often it's certainly something you could live with.
 
Last edited:
Joined
Jul 25, 2018
Messages
18
Motherboard
ASUS PRIME Z390-P
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
tried installing WhateverGreen Kext and Lilu to /L/E or /Library/Extensions on your system drive.

You can also boot with only one monitor connected and then connect the second one when you reach the desktop.
If you don't reboot very often it's certainly something you could live with.

sorry I didn't understood
I add the kexts to the /Library/Extensions and I get the same issue.
Yes is doable but I would like to find a solution to avoid stress on the video ports.
 
Top