Contribute
Register

[Guide] HP 6300 Pro / HP 8300 Elite - A 100 percent Working and Easily Affordable CustoMac

Joined
Aug 17, 2010
Messages
14
Motherboard
MSI H87
CPU
i5-3470
Graphics
GT 1030 2GB
Mobile Phone
  1. iOS
I have an HP 8300 SFF with an Gt 1030 now. Everything works fine. Except some (not all) Youtube videos play without sound. My sound is connected via HDMI. The problem appears on Safari as well as on Chrome. Its very curious as the advert video have sound an the video itself not. Tried to switch the sound output forth and back but without success.

Any suggestions what it could be?
 
Last edited by a moderator:
Joined
Nov 17, 2017
Messages
10
Motherboard
HP 600 ProDesk G4 SFF
CPU
i7-8700
Graphics
UHD630
Mac
  1. MacBook
FYI: I have updated my 8300 USDT to BIOS 3.07 without any problem.
 
Joined
Dec 21, 2012
Messages
61
Motherboard
HP 8300
CPU
I7-3770
Graphics
GTX 1030
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. iMac
  3. Plus
  4. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android
Help me @trs96 you are my only hope:

Long story short, had a power outage yesterday, my wife says twice, i come home and my 8300 is sitting at a black screen.
I reboot, Clover boots, then black screen.. nothing..
I tried several times.. nothing past Clover
So i try -v to see whats going on, i get
"++++++++++++++++++++++++++++++"
WTH

so i try -v -x and get "Error allocating 0x96 pages at 0x0...... alloc type 2
Error loading kernel cache (0xe)

so i did some searching and everything points to the "OsxAptioFixDrv" issue which i didnt think we used on these HP boards

I tried bypassing Kext, i tried -s, cant get past this

I tried booting with an older 3xxx version of Clover, same thing.

the only thing i can think of is that i updated clover a few weeks ago (through CC i think) and i dont remember rebooting then to test, so it possible it related to this and i just hadnt rebooted until this power outage.

Does anyone have any ideas?

Also i tried removing ALL other SSD drives and USB drives and still get the same issue.

I have attached the error:
 

Attachments

  • 20180725_212717.jpg
    20180725_212717.jpg
    3.6 MB · Views: 190

trs96

Moderator
Joined
Jul 31, 2012
Messages
21,888
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Help me @trs96 you are my only hope:

Long story short, had a power outage yesterday, my wife says twice, i come home and my 8300 is sitting at a black screen.
I reboot, Clover boots, then black screen.. nothing..
I tried several times.. nothing past Clover
So i try -v to see whats going on, i get
"++++++++++++++++++++++++++++++"
WTH

so i try -v -x and get "Error allocating 0x96 pages at 0x0...... alloc type 2
Error loading kernel cache (0xe)

so i did some searching and everything points to the "OsxAptioFixDrv" issue which i didnt think we used on these HP boards

I tried bypassing Kext, i tried -s, cant get past this

I tried booting with an older 3xxx version of Clover, same thing.

the only thing i can think of is that i updated clover a few weeks ago (through CC i think) and i dont remember rebooting then to test, so it possible it related to this and i just hadnt rebooted until this power outage.

Does anyone have any ideas?

Also i tried removing ALL other SSD drives and USB drives and still get the same issue.

I have attached the error:
There is a yellow button on the motherboard for a CMOS reset. Read your motherboard manual for the method to perform that. Boot into your BIOS and set it up again as you did initially. See if that will allow to boot to the desktop again.

Inform your wife that if the power ever goes out again, pull out the power cord to all computers before the current comes back on. That can prevent damage to the hardware when the power gets restored.
 
Last edited:
Joined
Dec 21, 2012
Messages
61
Motherboard
HP 8300
CPU
I7-3770
Graphics
GTX 1030
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. iMac
  3. Plus
  4. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android
There is a yellow button on the motherboard for a CMOS reset. Read your motherboard manual for the method to perform that. Boot into your BIOS and set it up again as you did initially. See if that will allow to boot to the desktop again.

yea that thought crossed my mind this morning.. ill try that when i get home.. im on 2.99 btw
 

P1LGRIM

Moderator
Joined
Mar 2, 2012
Messages
25,605
Motherboard
Lenovo ThinkStation p700
CPU
2x E5-2620 V3
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
the only thing i can think of is that i updated clover a few weeks ago (through CC i think) and i dont remember rebooting then to test, so it possible it related to this and i just hadnt rebooted until this power outage.
Check for Missing memory fix driver.

See [WARNING] Clover update r4586 deletes OsxAptioFix3Drv-64.efi
and [REPORT] issue with clover 4586 - MacOS 10.13.5

How to solve: Post #3 of [REPORT] issue with clover 4586 - MacOS 10.13.5
and [SOLVED] Clover Update r4586 disables OS Boot (Black Screen)
 
Joined
Dec 21, 2012
Messages
61
Motherboard
HP 8300
CPU
I7-3770
Graphics
GTX 1030
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. iMac
  3. Plus
  4. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android


ok reading through this seems like this is what i am hitting, but i didnt think we used the osxaptio....

so if im reading that correctly, i should be able to use the Clover terminal, mount my main partition, find the AptioFix-64.efi, that should have been backed up with the clover upgrade, copy that to my EFI boot partition, and reboot?
 

P1LGRIM

Moderator
Joined
Mar 2, 2012
Messages
25,605
Motherboard
Lenovo ThinkStation p700
CPU
2x E5-2620 V3
Graphics
RX 560
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
ok reading through this seems like this is what i am hitting, but i didnt think we used the osxaptio....

so if im reading that correctly, i should be able to use the Clover terminal, mount my main partition, find the AptioFix-64.efi, that should have been backed up with the clover upgrade, copy that to my EFI boot partition, and reboot?
Yes.
 
Joined
Jun 18, 2018
Messages
1
Motherboard
HP 8300
CPU
I5-3540
Graphics
GTX 1050
Mac
  1. iMac
How would changing the SMBIOS to reflect a newer mac so that unlock with apple watch would work effect the stability of my hackintosh? I have not had a single issue with it till now and wouldn't want to make it unstable just for a convenient feature.
 
Top