Contribute
Register

[GUIDE] General Framebuffer Patching Guide (HDMI Black Screen Problem)

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
9,986
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
With clover I tried to change ig-platform id and restarted the system, but it always remains 59160000. I don't understand where I'm wrong. :(
Please try the attached config.plist. Framebuffer patches are specified in Devices --> Properties section as shown.
Screen Shot 2019-05-03 at 9.31.20 AM.png
 

Attachments

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
9,986
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
I mounted the EFi image with clover, I replaced the conf.plist you sent me, I restarted and the result is: (?????)
The settings have not been applied because platform ID is still 0x59160000 instead of 0x59120000.

Are you booting with the USB disk or booting directly from the Mojave SSD?
  • If the config.plist was saved to EFI partition of Mojave SSD, then you must boot from that disk.
  • If the config.plist was saved to EFI partition of USB install disk, then you must boot from USB disk.
If you have other storages drives in the system, double-check that you are mounting the EFI partition on the Mojave SSD. If in doubt, just capture some screenshots of each step and post...
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
9,986
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
I start it from the SSD called Mojave. I attach the images.
I restart and I also take a picture of the Bootloader.

The config.plist file replaces it on the partition called EFI
Please run Clover Configurator, click the Mount EFI option as shown and capture/post the full Clover Configurator window.
Screen Shot 2019-05-03 at 11.02.19 AM.png
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
9,986
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro
Classic Mac
Quadra
Mobile Phone
iOS
I mount this
"EFI on APS Container [Mojave, Preboot, Recovery, VM]"
Yes that's the right one. And the screenshot in Post #568 above is also correct. After you select Boot macOS from Mojave, please run IORegistryExplorer and export/upload the IOReg file. The modified framebuffer connector settings should take effect.
 
Top