Contribute
Register

[Guide] El Capitan on the Intel Skylake NUC

Status
Not open for further replies.
Joined
May 20, 2016
Messages
2
My NUC is working great except for the random audio problems which I usually solve by putting the computer to sleep for 10 seconds then back on again.

Also, preview doesn't work at all. Anyone know how to keep it from crashing?
 
Joined
May 21, 2016
Messages
1
This guide was quite useful to me, thanks!

My external hard drive was causing the computer to periodically wake from sleep, but I found this only occurs when connected to the yellow (high power) usb port.

One issue for me is I cannot seem to get 4K@60hz via the displayport. I only can get 30Hz. Is there any trick to getting the full 60?

I am using an "active" converter from displayport to HDMI (Club 3D CAC-1070). My TV (Samsung UE55JU6450UXZG) user manual says it supports 3840 x 2160 @60hz on the HDMI input I am using.

I thought maybe it was simply a limitation of OS X, but t seems one user (quoted below) has achieved 60Hz.

Thanks for great posting!
I bought NUC6i5SYH and everything worked great.

One thing not worked is wake.

I have dell 4k monitor and connected using mini dp.
When I boot up, it works at 4k@60hz.

Then I click sleep it goes sleep, it wakes up while led stays blue.

When the power led turns orange which means S3 status turned on, system freezes.

I tried sleep/wake using hdmi 1.3 cable, the same thing happen.

Tried hdmi 1.4, monitor works at 4k@30Hz(it is the maximum rate for it) and sleep/wake works.

If anyone of you using DP and sleep/wake works then please reply me.

Thanks
 
Joined
Jun 22, 2016
Messages
13
Intel NUC6i5SYH here working fine with:
- latest bios
- 2x8 GB Ram from Kingston HX421S13IBK2/16
- 1 x ssd NVME 950 Pro from Samsung as boot device
- 1 x ssd Sata 3 850 Evo from Samsung

Performances are ... wow :) Disks are super-fast!
Thank you ammulder for this excellent guide!

My main concern is with TRIM for the NVME drive. Is it enabled, how can I check it out?
Is there anyone with a similar setup ?
1) the NVME drive do not show up in System Information:
a) it's not under "NVMExpress" listing ("This computer doesn't contain any NVME...")
b) it's not under "PCI" listing
c) it's not under "SATA/SATA Express" (the 850 EVO is here, however)
d) it does appear under "Storage" with Protocol: PCI​
2) I've issued the command "trimforce enable" and the disk 850 EVO -- in point (c) above -- appears with Trim!
3) But for the NVME 950 PRO there is not report

I suppose the NVME 950 PRO is considered as an external drive by OSX? May be.
How can I check if TRIM has been enabled for this drive?
Any help would be appreciated :)
 
Joined
Jun 22, 2016
Messages
13
You need to install the NVME driver. You can find the donwload link in the first post. I'm using the same SSD and everything is running fine using this driver.

Hi donomark ... I've the same SSD (Samsung NVME 950 PRO 512GB) ... it's working fine but my NVME drive do not show up in any section of System Report! Is the same for you?

I cannot see if the TRIM is enabled: have you checked this out ?

Thanks.
 
Joined
Jun 22, 2016
Messages
13
I'ts me again :)

If someone else has the same issue with the NUC6I5SYH and the Intel Iris graphics 540 i'm happy to say that i could get it working as expected..

The only issue was, that i had to change the ig-platform-id to 0x19260002 and reboot... since then everything graphic related is working fine.

I've found the following list from where i got the right platform id. probably usefull for someone else too.

0x191e0000 - Intel® HD Graphics 515..........(ULX GT2)
0x19160000 - Intel® HD Graphics 520..........(ULT GT2)
0x19260000 - Intel® Iris™ Graphics 550.......(ULT GT3)
0x191b0000 - Intel® HD Graphics 530..........(Halo GT2)
0x193b0000 - Intel® Iris™ Pro Graphics 580...(Halo GT4)
0x19120000 - Intel® HD Graphics 530..........(Desktop GT2)
0x19160002 - Intel® HD Graphics 520..........(ULT GT2)
0x19260002 - Intel® Iris™ Graphics 540.......(ULT GT3)
0x191e0003 - Intel® HD Graphics 515..........(ULX GT2)
0x19260004 - Intel® Iris™ Graphics 540.......(ULT GT3)
0x193b0005 - Intel® Iris™ Pro Graphics 580...(Halo GT4)
0x193b0006 - Intel® Iris™ Pro Graphics 580...(Halo GT4)

Fantastic! It works by using 0x19260002 :)
Now I can even use CompuBenchCL test and Apple Maps works perfectly!
Don't you think the main guide at post #1 needs to be updated with this info as well ?
 
Last edited:
Joined
Sep 17, 2013
Messages
13
Motherboard
NUC6i5SYH
CPU
Intel® Core i5-6260U Processor
Graphics
Gráficos Intel® Iris® 540
Hi
The Dell p2415q Monitor (with 3840 x 2160 resolution) seems to work fine with retina display modes.

Kind regards,
Smoc
 
Joined
Jun 22, 2016
Messages
13
Intel NUC6i5SYH here working fine with:
- latest bios
- 2x8 GB Ram from Kingston HX421S13IBK2/16
- 1 x ssd NVME 950 Pro from Samsung as boot device
- 1 x ssd Sata 3 850 Evo from Samsung

Performances are ... wow :) Disks are super-fast!
Thank you ammulder for this excellent guide!

My main concern is with TRIM for the NVME drive. Is it enabled, how can I check it out?

I've not been able to check TRIM while using the NVMeGeneric.kext: my disk is listed as an external one.

However, thanks to others excellent threads here in the forum, I've been able to apply an experimental patch to IONVMeFamily.kext and it works.
If anyone is interested, more info on the following thread (but - as for now - pls consider that it's highly experimental, read the blog referenced there).
 
Joined
May 11, 2011
Messages
48
Motherboard
Lenovo Z710
CPU
i7-4700MQ
Graphics
HD4600, 1920x1080
My NUC is working great except for the random audio problems which I usually solve by putting the computer to sleep for 10 seconds then back on again.

Also, preview doesn't work at all. Anyone know how to keep it from crashing?


Same problem with preview, I guess it have something to do with graphics drivers?
Sound works most of the time but maximum output volume is lower than normal
 
Joined
Jun 5, 2015
Messages
9
Motherboard
Intel NUC 6i5SYH
CPU
i5 Skylake 6260U
Graphics
Intel Iris Graphics 540
Mac
  1. Mac mini
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Hi donomark ... I've the same SSD (Samsung NVME 950 PRO 512GB) ... it's working fine but my NVME drive do not show up in any section of System Report! Is the same for you?

I cannot see if the TRIM is enabled: have you checked this out ?

Thanks.
Hi,

the same situation for me. I can't verify if trim is enabled but I've run the command sudo trimforce enable in the terminal and the result of the operation seems fine. At the moment I don't know of any other way to verify if trim is woring properly..
 
Last edited:

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
184,490
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hi,

the same situation for me. I can't verify if trim is enabled but I've run the command sudo trimforce disable in the terminal and the result of the operation seems fine. At the moment I don't know of any other way to verify if trim is woring properly..

If you use patched IONVMeFamily, trim will be enabled.

https://github.com/RehabMan/patch-nvme
 
Status
Not open for further replies.
Top