Contribute
Register

[Guide] Disabling discrete graphics in dual-GPU laptops

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,689
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Hi, i tried what u suggested. this is my ioreg. is the nvidia gpu disabled correctly? i can't understand it. thanks a lott

The ioreg shows the Nvidia disabled (not on the PCIe bus anymore).
Note that PEGP node is gone from under PEG0.

But why is SSDT-1.aml patched?
2:169 0:008 Inserting SSDT-1.aml from EFI\CLOVER\ACPI\patched: size=145 @8 ... Success
 
Joined
Feb 28, 2018
Messages
73
Motherboard
Dell Inspiron 15 7559 FHD, Clover
CPU
Intel i7-6700HQ 2.60GHz
Graphics
Intel HD Graphics 530, GTX 960M
The ioreg shows the Nvidia disabled (not on the PCIe bus anymore).
Note that PEGP node is gone from under PEG0.

But why is SSDT-1.aml patched?
2:169 0:008 Inserting SSDT-1.aml from EFI\CLOVER\ACPI\patched: size=145 @8 ... Success
it had a DSM bug before and i patched it to remove the bug, is it ok to keep it there or is it redundant because of the plist from ur guide?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,689
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
it had a DSM bug before and i patched it to remove the bug, is it ok to keep it there or is it redundant because of the plist from ur guide?

The _DSM in SSTD-1.aml will not cause any problems.
 
Joined
Mar 11, 2018
Messages
30
Motherboard
Intel HM175
CPU
i7-7700
Graphics
Intel HD630 + GTX1050Ti
Mobile Phone
  1. iOS
MacBookPro14,3 is a poor choice. Use MacBookPro14,1 or MacBookPro11,1.

Your USB configuration is wrong... see guide:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-creating-a-custom-ssdt-for-usbinjectall-kext.211311/

DSDT.aml has no patches... no idea why it is in ACPI/patched...

APFS not recommended... try installing to HFS+J instead.
And you might want to introduce kexts/etc one-by-one, such that you might determine what is causing your fan isseu.

FakeSMC sensor kexts not necessary... Try without.

Your kextcache output proves kexts are not installed correctly.
All kexts you need must be installed to the system volume.
Read post #2 of the Clover guide for details:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-booting-the-os-x-installer-on-laptops-with-clover.148093/

Also, as per guide... you should try calling _PS3 instead of _OFF.

I solved FAN speed by using your ACPIPoller.kext and SSDT-FAN. Also now IGPU works well with ig-platform-id 0x591b0000 , IntelGFX 0x591b8086 (i decided to use MacBookPro14,3 anyway). Install onHFS+. Also created custom SSDT for USB ports (USBInjectAll) - all works. Thanks for your help!
 
Joined
Mar 1, 2013
Messages
6
Motherboard
T440P
CPU
4980HQ
Graphics
HD 5200
Mac
  1. MacBook Pro
I solved FAN speed by using your ACPIPoller.kext and SSDT-FAN. Also now IGPU works well with ig-platform-id 0x591b0000 , IntelGFX 0x591b8086 (i decided to use MacBookPro14,3 anyway). Install onHFS+. Also created custom SSDT for USB ports (USBInjectAll) - all works. Thanks for your help!

@ladeiko, could I ask you to share your complete EFI folder at this point, please? Thank you very much!
 
Joined
Nov 25, 2010
Messages
41
Motherboard
Asus G771JM-DH71-CA
CPU
i7-4710HQ
Graphics
GTX 860M - HD4600
Your ACPI/patched files are not correct. They don't even have the correct names... (and there are files there that require no patches).
And the ACPI/origin files are NOT the result of a Clover F4 dump.
Start over and follow post #1 as written.

Also, your config.plist has incorrect settings for this guide. You must use AutoMerge=true as per post #1.
And you should use the RehabMan fork of Clover as suggested.
See guide for good starter plists and my build of Clover:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-booting-the-os-x-installer-on-laptops-with-clover.148093/


I will redo them then, I created the files based off another guide you did: https://www.tonymacx86.com/threads/guide-patching-laptop-dsdt-ssdts.152573/ but alas don't eat and breathe hackintosh so I'm flying by the seat of my pants with a lot of this.. I'll only include the SSDTs then that I've created patches in, and follow that guide above.

Thanks for your help!
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,689
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I will redo them then, I created the files based off another guide you did: https://www.tonymacx86.com/threads/guide-patching-laptop-dsdt-ssdts.152573/ but alas don't eat and breathe hackintosh so I'm flying by the seat of my pants with a lot of this.. I'll only include the SSDTs then that I've created patches in, and follow that guide above.

Thanks for your help!

Both this guide and the guide you linked are consistent with regard to basic ACPI/patched content and procedures.
 
Joined
Nov 25, 2010
Messages
41
Motherboard
Asus G771JM-DH71-CA
CPU
i7-4710HQ
Graphics
GTX 860M - HD4600
Both this guide and the guide you linked are consistent with regard to basic ACPI/patched content and procedures.

Understood. My original ACPI files were named like that as that is how they were extracted from Linux. But your advice as always is helpful; I've re-done the DSDT patching from scratch, dumping them this time using Clover and ONLY applying the patches required for disabling the Nvidia Optimus, and using your build of Clover with the default config.plist that gets generated during install, with the AutoMerge=true setting enabled in it.

I had to also enable the KernelPm=true setting in Clover or I was getting a Kernel Panic when trying to boot, but after doing these changes, I managed to successfully disable the Nvidia Optimus card and finally get High Sierra to install without running into the "Window Server Service only ran for 0 seconds" issue!

I'm now in the process of finalizing my settings and getting my hardware functional again, and first thing up is getting the HD4600 working properly. I'm currently having some "garbled/graphical glitches" occurring on the login screen now which I hadn't had under Sierra (see my detailed reply from earlier today here:
https://www.tonymacx86.com/threads/...-hd5600-on-10-11.175797/page-116#post-1727858

Any thoughts on what might be causing this?

Thanks again for your help, you're a freakin' god in the realm of Hackintoshin'.
 
Last edited:

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
186,689
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Joined
Mar 11, 2018
Messages
30
Motherboard
Intel HM175
CPU
i7-7700
Graphics
Intel HD630 + GTX1050Ti
Mobile Phone
  1. iOS
@ladeiko, could I ask you to share your complete EFI folder at this point, please? Thank you very much!
I am still making some changes to EFI, but after completion i will upload complete EFI to GitHUB
 
Top