Contribute
Register

[Guide] Dell XPS 9560 Mojave VirtualSMC, I2C Trackpad, Clover UEFI Hotpatch

Joined
Jul 21, 2019
Messages
44
Motherboard
Dell XPS 15
CPU
i7 7700HQ
Graphics
UHD 630 - GTX 1050 (Not recognized by MACOSX)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Joined
Jun 24, 2014
Messages
288
Motherboard
ASUS Maximus VII Hero
CPU
i7 4790k
Graphics
HD 4600 + GTX 970
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hey guys,

I’ve been experiencing pretty severe waking-issues since upgrading to the latest UEFI-firmware (1.16.0).

My XPS usually (in 6 out of 10 cases) restarts after a few seconds after waking up from sleep (display goes black and notebook starts posting again).

Has anyone else experienced a similar issue?
Any help would be greatly appreciated!

The last resort would be (I guess) downgrading to 1.15.0 :’/


---------
MacOS version: 10.14.6 (18G95)

Can you post nvram contents? In terminal type nvram -p
Debug files as suggested in the guide also could help.
 
Joined
Apr 6, 2013
Messages
15
Motherboard
Dell XPS 15 9560
CPU
i7-7700HQ
Graphics
HD 630
Mobile Phone
  1. iOS
After some thorough testing, I observed that the restarts primarily occur when the notebook is plugged in the TB3-station (~9 of 10 wakes = crash).

Crashes also occur when the notebook is woken up while running from battery /power adapter, but not as frequently (~ 1 of 10 wakes = crash).

Interestingly enough, the notebook sometimes restarts immediately (after being woken up) and other times it continues running just fine for a few seconds and restarts then.


As far as I remember the notebook also used to restart occasionally prior upgrading to the latest firmware (battery /power adapter), but I never experienced any TB3 issues :’/


------
My TP3 dock: https://i-tec.cz/en/produkt/catriple4kdockpd-2/
 

Attachments

  • nvram.txt
    15.1 KB · Views: 210
  • debug_28889.rar
    3.4 MB · Views: 32
Joined
Jun 24, 2014
Messages
288
Motherboard
ASUS Maximus VII Hero
CPU
i7 4790k
Graphics
HD 4600 + GTX 970
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
After some thorough testing, I observed that the restarts primarily occur when the notebook is plugged in the TB3-station (~9 of 10 wakes = crash).

Crashes also occur when the notebook is woken up while running from battery /power adapter, but not as frequently (~ 1 of 10 wakes = crash).

Interestingly enough, the notebook sometimes restarts immediately (after being woken up) and other times it continues running just fine for a few seconds and restarts then.


As far as I remember the notebook also used to restart occasionally prior upgrading to the latest firmware (battery /power adapter), but I never experienced any TB3 issues :’/


------
My TP3 dock: https://i-tec.cz/en/produkt/catriple4kdockpd-2/

fakesmc was never used in this guide and your nvram.plist is filled with fakesmc keys that could possibly cause issues. Clear your nvram till all fakesmc keys are removed. Try with clover method first, may take a couple of tries. If not try the aptiomemfix driver(now in the repo applesupportpkg), cleannvram.efi.

See if that fixes your issues first.
 
Joined
Apr 6, 2013
Messages
15
Motherboard
Dell XPS 15 9560
CPU
i7-7700HQ
Graphics
HD 630
Mobile Phone
  1. iOS
I cleared the nvram (single user-mode -> sudo nvram -c), but unfortunately the issue still persists.

But I found (for now) a workaround: Unplugging the notebook before putting it in sleep and ‘docking’ it again as soon as the notebook has woken up.

Obviously, this isn’t a perfect solution but seems to bypass the issue.
 

Attachments

  • nvram.txt
    12 KB · Views: 52
Joined
Jul 25, 2013
Messages
393
Motherboard
Asus X99 Deluxe
CPU
E5-2697v3
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Air
  4. MacBook Pro
  5. Mac Pro
Classic Mac
  1. iMac
  2. Power Mac
  3. Xserve
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I have not experienced this. Mine seems to be working great (at the moment) after I replaced my TB16 with a D6000 dock.

Very interested in your D6000 setup. I have one lying around that I used to use with Windows, but it's been finicky with macOS. Are you using multiple monitor outputs over the single USB-C connection in macOS? Additionally, what SSDT have you selected for your Type-C functionality? Thanks for your help.
 
Joined
Nov 17, 2018
Messages
26
Motherboard
Dell XPS 15 9560 - 1.10.1 - Clover
CPU
i7-7700HQ
Graphics
HD 630
@blazinsmokey @dmitry_matora is it still necessary to use BrcmFirmwareRepo.kext? I didn’t see that kext in the latest Clover folder that was uploaded. What WiFi/BT cards are you both using?


Bit late on this but i think i have finally solved my DW1830 issue with getting bt unavailable. I still need to test this but as i have read on github also on 13" XPS forum here (it says in OP) that you need to install BrcmFirmwareRepo.kext and BrcmPatchRAM2.kext into L\E. I didnt have that. So i went installed it and now tested it after sleep i still have bt working and headphones connect with no problem and still works this was not the case before. Also my bt was completely broken when i have BrcmFirmwareRepo.kext in clover folder.

So far so good!!! :headbang:
 
Joined
Nov 17, 2018
Messages
26
Motherboard
Dell XPS 15 9560 - 1.10.1 - Clover
CPU
i7-7700HQ
Graphics
HD 630
Bit late on this but i think i have finally solved my DW1830 issue with getting bt unavailable. I still need to test this but as i have read on github also on 13" XPS forum here (it says in OP) that you need to install BrcmFirmwareRepo.kext and BrcmPatchRAM2.kext into L\E. I didnt have that. So i went installed it and now tested it after sleep i still have bt working and headphones connect with no problem and still works this was not the case before. Also my bt was completely broken when i have BrcmFirmwareRepo.kext in clover folder.

So far so good!!! :headbang:


ok not so quickly...eh but a bit better. I still get BT unavailable only after restart but not after when closed lid and then wake...i have removed brcmpatchram2.kext from clover folder ...everything looks to be working the same with this change.
 
Top