Contribute
Register

[Guide] Dell XPS 9560 Mojave VirtualSMC, I2C Trackpad, Clover UEFI Hotpatch

Status
Not open for further replies.
Joined
Nov 17, 2018
Messages
26
Motherboard
Dell XPS 15 9560 - 1.10.1 - Clover
CPU
i7-7700HQ
Graphics
HD 630
I have the big 97Wh battery and 32 Go RAM and get 6 to 8 hours of battery.



Use Jettison app for this or this script from @arehep XPS 9360 guide here: https://www.tonymacx86.com/threads/...smc-i2c-trackpad-clover-uefi-hotpatch.267161/ does exactly the same, preventing USB device to be hard mounted when sleeping.

@LeLunZ retested my 2 USB ports with Clover 3.3 and my iphone 6 is charging and launching itunes on both ports.

Cheers.

THanks for that script ill try that

and yeah also have 97wh batt and get only like 3hours...what could that be ? i am using your config
 

Attachments

  • Screenshot 2019-06-06 17.05.30.png
    Screenshot 2019-06-06 17.05.30.png
    74.8 KB · Views: 55
  • Screenshot 2019-06-06 18.26.05.png
    Screenshot 2019-06-06 18.26.05.png
    81.4 KB · Views: 51
Joined
Dec 27, 2012
Messages
103
Motherboard
Dell XPS 9560 FHD
CPU
i7-7700HQ
Graphics
HD 630
Mac
  1. MacBook
Mobile Phone
  1. iOS
THanks for that script ill try that

and yeah also have 97wh batt and get only like 3hours...what could that be ? i am using your config
Hi. I need more info. Too many factors here.
How old is your battery?
Do you use your laptop mostly on battery?
After boot, in activity monitor, is there any app or daemon running in the background pumping energy?
What are your bios power setting? battery profile? Mine is adaptive.
Was it always like that or suddenly your battery capacity drastically decreased?
If you have windows, is the battery life the same?

1) If you have windows installed on another partition (or disk) do this to check your actual battery capacity:


If your capacity is above 90Wh, don't proceed to full discharge. just do a cmos reset (see below).

Do this once maximum and read carefully. Respect the 3 to 5 hours necessary to cool down the battery after full discharge.

2) Once done before switching on your laptop, disconnect the battery and do a cmos reset by holding power button 1 to 2 min to fully discharge the mobo capacitors.

3) Do a full test at idle disabling sleep and report the time until nearly full discharge.

4) remove ADP1 ssdt in patched folder. reboot. clean nvram at clover screen. reboot. put back ssdt. reboot. clean nvram, reboot, shut down. Reboot.

This improved my battery life. In my case it was a new battery that needed just to be calibrated.

5) If all of this fails. Try a clean install.
 
Joined
Dec 27, 2012
Messages
103
Motherboard
Dell XPS 9560 FHD
CPU
i7-7700HQ
Graphics
HD 630
Mac
  1. MacBook
Mobile Phone
  1. iOS
Another stuff about battery: does anyone with a dual boot system (Mac/Win) can confirm this or not?

Do you feel that the left side palm rest is really hotter while charging on OSX vs charging on windows?

I know it sound completely bogus and didn't have the tools to monitor the temps or prove scientifically my assertion here, but it REALLY feels hotter.

To the point of wondering if such temps isn't dangerous for the mobo and components around the inductor near the battery.

EDIT: it happened a few charging cycles, now seems back to normal, maybe it could be related to my electrical home installation, really weird.
 
Last edited:
Joined
Sep 21, 2012
Messages
4
Motherboard
Dell XPS 9560
CPU
i7 7700HQ
Graphics
HD630
Hello fellow 9560 users

First off, great post. I got my 9560 up and running Mojave in no-time :)

However, I have issues with running an external display in extended mode (HDMI). For now, only duplicating the built-in display works.
I have tried with different resolutions on both ends, but it won't budge.
I also cannot close the laptop screen when the external display is plugged in (with power), as far as I understood the computer should stay on during these conditions.

Has anyone else the same issues?

Thanks
 
Joined
Dec 27, 2012
Messages
103
Motherboard
Dell XPS 9560 FHD
CPU
i7-7700HQ
Graphics
HD 630
Mac
  1. MacBook
Mobile Phone
  1. iOS
Hello fellow 9560 users

First off, great post. I got my 9560 up and running Mojave in no-time :)

However, I have issues with running an external display in extended mode (HDMI). For now, only duplicating the built-in display works.
I have tried with different resolutions on both ends, but it won't budge.
I also cannot close the laptop screen when the external display is plugged in (with power), as far as I understood the computer should stay on during these conditions.

Has anyone else the same issues?

Thanks
Hi. Happy to hear you got it working. I tested dual screen in extended mode back when using 3.2 and had no issues.

I may be wrong but so far even on real macs, you can't close the lid without going to sleep contrary to windows (valid on this laptop too).

EDIT: You are right sorry, in the case of connecting an external display via HDMI, closing the lid should prevent the mac/hack from sleeping. Have you tried connecting a mouse too? Connect hdmi, when your desktop appears on the external monitor, close the lid and use the mouse. I just tested mirroring or extending screen, both works without any 3rd party apps. Just leant something here. So I confirm it works for me with last 3.3 config.

EDIT2: after further tests, extended screen/closed lid only worked once, when the lid is not opened and at the first attemp to connect the external screen via HDMI then closing the lid. After that, only mirroring is available when I open then close the lid, the extended screen option disappears in sys/prefs. Also I sometimes have to reopen the lid twice to get back on my laptop screen and then extended screen reappears. But everytime it's connected on external screen, it prevents the laptop from sleeping as intended. All in all no big deal.

Note: Did the test directly on onboard hdmi port on a 1080p FJD TV Screen, not my USB-C 4K 60Hz adapter yet.

For this I use a third party app, "Antisleep" I bought from the mac appstore. Works great in these situations.

Have you the 4K screen version or the FHD like me and Blazinsmokey?
 
Last edited:
Joined
Jun 24, 2014
Messages
287
Motherboard
ASUS Maximus VII Hero
CPU
i7 4790k
Graphics
HD 4600 + GTX 970
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
For now, only duplicating the built-in display works.
I have tried with different resolutions on both ends, but it won't budge.
I also cannot close the laptop screen when the external display is plugged in (with power), as far as I understood the computer should stay on during these conditions.

You seem to maybe have some basic settings issues for extending your second display. So I haven't used extended or dual in a while and I just checked. Works fine. Under Sys/Pref/Display/Arrangement uncheck mirror displays. Mine switched right away. I even took the courtesy of using HDMI port directly instead of my usual USB-C to HDMI 2.0 adapter. Both ways work fine.

I use my laptop in clamshell mode almost exclusively for the past few months but through USB-C adapter to get 4K 60Hz instead of 4K 30Hz through the HDMI port. So apparently it doesn't work in clamshell mode this way. Odd. I'm not sure when this changed but I remember it used to work through HDMI port before I got my USB-C adapter. I'll have to do some tests and get back to you.

Try checking the Prevent computer from sleeping automatically when the display is off in SysPref/Energy Saver.
 
Joined
Sep 21, 2012
Messages
4
Motherboard
Dell XPS 9560
CPU
i7 7700HQ
Graphics
HD630
Hi, super quick response!

I'll get back to you guys once I can test again, but in the meanwhile I can answer some of your questions :)

I have the FHD version and I'm using the latest version (3.3)
While I was testing I was using a wireless USB keyboard/mouse.
I have also been testing with "Prevent computer from sleeping automatically when display is off" checked.

The screen I am trying to connect to is a 4K display, I have tried lowering the refresh rate/lowering the resolution, but nope.
I can also try with a different 1440p display and see if I still have the same issues.

EDIT: Alright, I tested on my 1440p display and it works fine. However, similar to mazakiss, I had to remove the HDMI cable and put it back in, or open and close the laptop a second time in order to restore the output to the laptop display.

Anyway, back to my first issue. It seems like the laptop is trying to output 4k@60hz to my 4k display, which is the default setting. This clearly doesn't work with the HDMI output. I'm guessing that I need to somehow disable these resolution options for the display in order to get it to work properly, I'll look around and see if I can figure it out.

Thanks! :)
 
Last edited:
Joined
Jun 24, 2014
Messages
287
Motherboard
ASUS Maximus VII Hero
CPU
i7 4790k
Graphics
HD 4600 + GTX 970
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
...Alright, I tested on my 1440p display and it works fine. However, similar to mazakiss, I had to remove the HDMI cable and put it back in, or open and close the laptop a second time in order to restore the output to the laptop display.

Anyway, back to my first issue. It seems like the laptop is trying to output 4k@60hz to my 4k display, which is the default setting. This clearly doesn't work with the HDMI output. I'm guessing that I need to somehow disable these resolution options for the display in order to get it to work properly.....

After testing I can confirm your thoughts. It's def trying to output 4K 60Hz b/c its actually an option when I have it plugged in sometimes through HDMI. Damn Dell for putting a HDMI 1.4 out instead of 2.0. Makes no sense to cheap out when we purchased their flagships.

Due to your usage I have updated our Framebuffers to be "more" complete. I'll probably update the Clover version again soon and possibly for the last time till Catalina. Still made no difference b/c I think all MBP 14,1 can out put 4K 60hz through their TB/USB-C ports, they obviously don't have an HDMI 1.4 out.

So a solution I think would be to edit the EDID for the display. There's an app FixEDID and Darwin Dumper that may help you achieve this. As a last resort you may be able to spoof the Framebuffer to Skylake which may fix it but I personally wouldn't recommend it. I have a post probably ~10 pages back showing how to do so.

Please keep us updated and good luck!
 
Joined
Apr 11, 2019
Messages
7
Motherboard
Dell XPS 9560
CPU
i7-7700
Graphics
GTX 1050+HD 630
Has anybody tried and got this successfully working with Opencore?
 
Joined
Jun 24, 2014
Messages
287
Motherboard
ASUS Maximus VII Hero
CPU
i7 4790k
Graphics
HD 4600 + GTX 970
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Has anybody tried and got this successfully working with Opencore?

As things work now, it's pretty good and smooth with Clover. I'm not sure about Catalina down the road but it may need to be explored eventually. Have you tried yourself? I'd be interested in helping if you want to put in the work as well.
 
Status
Not open for further replies.
Top