Contribute
Register

[Guide] Dell XPS 15 9560 MacOS 10.14.1 (all models)

Joined
May 2, 2019
Messages
1
Motherboard
XPS 15 - 9560
CPU
i7-7700QH
Graphics
GTX 1050
Mac
iMac, MacBook, MacBook Air, Mac mini, Mac Pro
Classic Mac
Apple
Mobile Phone
iOS
I've read through this guide and probably the first 10 pages of comments, I'm still struggling, very early in this process.

I went through the initial steps of setting up my 32GB USB stick. However, I didn't see an EFI partition. it only showed me the installer partition. I checked diskutil via terminal and saw a hidden EFI folder so I mounted it. Blank.

Should there be something visible in there? Did I miss a crucial step somewhere in the USB creation process?

thanks!
 
Joined
May 11, 2019
Messages
11
Motherboard
Dell XPS 9560
CPU
Core i7 7700HQ
Graphics
HD620 + GTX 1050
I've read through this guide and probably the first 10 pages of comments, I'm still struggling, very early in this process.

I went through the initial steps of setting up my 32GB USB stick. However, I didn't see an EFI partition. it only showed me the installer partition. I checked diskutil via terminal and saw a hidden EFI folder so I mounted it. Blank.

Should there be something visible in there? Did I miss a crucial step somewhere in the USB creation process?

thanks!
Hi buddy. Looks like you didn’t “install Clover in ESP” correctly. Don’t worry, I was also stuck there for a while. The only thing you need to do is to install Clover (not the configurator) to the USB pen drive. Select “Change install location” and select the pendrive that you have created earlier. Then comes the tricky part, after the selection there’s a “customize” button on the button left corner of the installer. There you check “UEFI boot only,” which will also check its dependent components. Then you proceed to install.

Hope this helps
 
Joined
May 11, 2019
Messages
11
Motherboard
Dell XPS 9560
CPU
Core i7 7700HQ
Graphics
HD620 + GTX 1050
Welcome to my XPS 15 9560 guide. This guide should work for most hardware configurations, but here is my configuration:​

  • CPU: i5-7300HQ @ 2.5GHz
  • 8GB RAM
  • Nvidia GTX 1050 / Intel HD 630
  • 1080p IPS display (See edit in pre-install for 4k display)
  • 1TB Samsung NVMe SSD
  • Broadcom BCM94352Z Dell DW1560 Wifi + BT card

What works:
  • Audio
  • Brightness + volume controls
  • HDMI + Thunderbolt 3 (TB3 at least works as a display output, not sure about other functionality)
What doesn't work:
  • SD card reader
  • Fingerrprint reader
  • Some trackpad gestures
  • dGPU (Nvidia Optimus not supported on MacOS)











Let's get started! My 1080p EFI.zip is at the bottom. Includes folder for Kexts that go in /clover/kexts/other, and /L/E. A version for 4k XPS 15's can be found below as well.
EDIT 11/04: All issues should be fixed. Updated Kexts to latest versions to support MacOS 10.14.1!

Pre-install:


First make sure your BIOS settings are in good shape. There are guides all over on correct BIOS settings to use.

Next, you will need the latest Download of MacOS Mojave. I suggest waiting for the official release of Mojave for inexperienced users but this will work with beta Mojave as well.

You will also need a minimum 8gb flash drive formatted in Mac OS Extended (Journaled) on GPT format.

You can use this command to format your drive:

Code:
diskutil partitionDisk /dev/*YOUR DISK* GPT JHFS+ MojaveInstallUSB 0b
Next you will need to install the Installer to the drive. For the Mojave is:
Code:
sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MojaveInstallUSB --nointeraction
Next, download and install the latest version of clover from SourceForge.
  • Make sure you choose to install it to the USB!
  • Install for UEFI booting only
  • Install Clover to the ESP

Now you will need to install your kexts on the USB drive. The ones necessary for booting are located in the EFI folder. Just drag my EFI folder into the EFI partition on the USB drive and you should be good.

Go ahead and place everything in the zip on the non-EFI USB partition, including the EFI folder. You will use this to make your laptop bootable without the drive.

Now you are ready to install! Boot into the drive using f12 while booting. Select the UEFI version of the USB if available.

Installation:

Boot into the install at the clover panel.

At the installer screen, open up disk utility in the top right bar. This is where you will format your drive as APFS

WARNING: If you intend to dual/triple/whatever boot your system, I would create the partitions in Windows FIRST, and then just using Disk Utility to format the partition you want to install on. This is how I successfully Dual-booted with my existing Win10 install. If you don't have windows installed already or want to wipe it you can format and partition from DU.

Once you are formatted as APFS, go back to the installer screen and install to the drive.

After that is done, reboot and select "Boot *drive name* from USB" or whatever your equivalent is. Complete installation as normal.

Post-installation:

Now that you are on the desktop, open the USB and drag the .zip files onto the Desktop.

Move Clover Configurator and KextBeast to your Applications folder.

Launch Clover installer and install Clover to your main drive.

Next, open Clover Configurator and use it to mount your main drive's EFI partition. Drag your CLOVER folder from within the EFI folder on your desktop to the EFI folder on your main drive.

Next, put on the other kexts from "Other kexts" folder on your Desktop. Open KextBeast and install the Kexts to /L/E.

At this point, your should have a fully-functioning hackintosh! If there is an issue with this guide or files I attached HMU and I'll do my best to fix them. Before commenting though, make sure you read the Common Problems with Mojave thread.

- If the Dell dock does not work, try changing the SMBIOS to Macbook 9,1.

- If your audio still isn't working, run the ALCPlugFix script in the folder in a terminal window. Hopefully this will resolve any issues.

- If your graphics aren't working properly, try changing your intelGFX deviceID to 0x59120000.
ACDOP, you are the man! I created this account to thank you. However, I do have a minor issue: I have to enable “USB Ownership” if I want to boot into macOS. I modified .plist to do this automatically every time I boot, but without this option I get these following errors (displayed in verbose mode): (I turned on keep characters on panic for the second second).
 

Attachments

Joined
Apr 20, 2014
Messages
58
Motherboard
XPS 15 9560
CPU
i5 7300HQ
Graphics
GTX 1050, Intel HD630, 1080p
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
ACDOP, you are the man! I created this account to thank you. However, I do have a minor issue: I have to enable “USB Ownership” if I want to boot into macOS. I modified .plist to do this automatically every time I boot, but without this option I get these following errors (displayed in verbose mode): (I turned on keep characters on panic for the second second).
Alright, I will try to update the files tonight when I get home. Some people were having other issues that I was going to look into so I will do both at the same time. Thanks for the heads up.

I will also try to update the guide to help people running into the issue you replied to above to make it clearer to others how to use the installer properly.
 
Joined
May 11, 2019
Messages
11
Motherboard
Dell XPS 9560
CPU
Core i7 7700HQ
Graphics
HD620 + GTX 1050
Alright, I will try to update the files tonight when I get home. Some people were having other issues that I was going to look into so I will do both at the same time. Thanks for the heads up.

I will also try to update the guide to help people running into the issue you replied to above to make it clearer to others how to use the installer properly.
Thanks! Also, I realized that after I inject the KEXTs, the sound is no longer working. I tried the ACPI fix even with sudo command, and it did not work. All I had was this following error in the picture:

hda-verb: command not found

Am I missing something?
Thanks
 

Attachments

Joined
Apr 20, 2014
Messages
58
Motherboard
XPS 15 9560
CPU
i5 7300HQ
Graphics
GTX 1050, Intel HD630, 1080p
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Thanks! Also, I realized that after I inject the KEXTs, the sound is no longer working. I tried the ACPI fix even with sudo command, and it did not work. All I had was this following error in the picture:

hda-verb: command not found

Am I missing something?
Thanks
I dont think so, honestly my sound broke too but I was so busy with school I never bothered to investigate it heavily. I will try to return to it for the next MacOS release but in the meantime try to revert back to what you had previously.
 
Joined
Nov 2, 2018
Messages
6
Motherboard
Dell XPS 9560
CPU
i7 7700HQ
Graphics
HD630 + GTX 1050
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
Hello ! I have a little problem with the installation of Mojave on my Dell XPS 15 9560.
I created the USB, install the Mojave installer, then Clover with the EFI thing, copy the files from the tutorial in the EFI folder, etc
But when I put my USB in my computer, I select it in the boot menu but, the computer just restart on windows !!
Do you have any idea on what my problem is ? I must be missing something !
Thanks in advance !

Kévin

PS: Sorry for my (not that great) english...
 
Joined
Nov 2, 2018
Messages
6
Motherboard
Dell XPS 9560
CPU
i7 7700HQ
Graphics
HD630 + GTX 1050
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
Hello ! I have a little problem with the installation of Mojave on my Dell XPS 15 9560.
I created the USB, install the Mojave installer, then Clover with the EFI thing, copy the files from the tutorial in the EFI folder, etc
But when I put my USB in my computer, I select it in the boot menu but, the computer just restart on windows !!
Do you have any idea on what my problem is ? I must be missing something !
Thanks in advance !

Kévin

PS: Sorry for my (not that great) english...
So I find out that the new entry in the boot menu of the computer when I plug in the USB, seems not to be the USB Key but my hard drive with Windows !!!
That's really weird and I really don't know what to do !

Thanks again,
Kévin
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
13,021
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
So I find out that the new entry in the boot menu of the computer when I plug in the USB, seems not to be the USB Key but my hard drive with Windows !!!
That's really weird and I really don't know what to do !

Thanks again,
Kévin
boot from your usb installer, make sure hfsplus.efi is installed as per guide:
 
Top