Contribute
Register

[Guide] Dell XPS 13 9350 macOS 10.12.1

Status
Not open for further replies.
Joined
Jul 14, 2016
Messages
49
What exactly happens? Do you get the no smoking symbol sometime after boot? Does it halt at the apple logo? Do you get no apple logo at all? It could be the method you use to create the Mac OS USB installer.
After the first apple loading screen completed, I get another apple loading screen, but the loading is at 0 and it stays there
 
Joined
Jul 15, 2016
Messages
60
Motherboard
Dell V33HM
CPU
i7-6500u
Graphics
Intel® HD Graphics 520
Mac
  1. MacBook
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
@w4ssup, can you update your profile to include your System Information?
 
Joined
May 4, 2014
Messages
52
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Well finally got my XPS 13 9350(i7-6560, 16GQHD+, Iris 540) and settle down to refine my hackintosh and fixed copious amount of bugs myself.

I saw so many people suffered from the issue with iris 540 cannot wake from sleep, or say more precisely, when we wake XPS 13 9350 from sleep, system just can light the backlight up instead of the whole screen. I finally figure out the binary patches.

And the steps are:
  • Remove FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext: Iris 540 is supported natively by macOS
  • Change ig-platform-id to: 0x19260004: this solve the large scale graphics glitches and eliminate flash rate issue
  • DSDT hot patch through Clover: GFX0 -> IGPU:
Code:
<dict>
                    <key>Comment</key>
                    <string>GFX0 -&gt; IGPU</string>
                    <key>Disabled</key>
                    <false/>
                    <key>Find</key>
                    <data>
                    R0ZYMA==
                    </data>
                    <key>Replace</key>
                    <data>
                    SUdQVQ==
                    </data>
                </dict>
  • Applied the lid wake binary patches I developed:
Code:
<dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Enable lid wake for 0x19260004 #1 of 2 credit syscl/lighting/Yating Zhou</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                CgsDAAAHBgADAAAABAAAAA==
                </data>
                <key>Name</key>
                <string>AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                DwkAAAAAAAAAAAAAAAAAAA==
                </data>
            </dict>
            <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Enable lid wake for 0x19260004 #2 of 2 credit syscl/lighting/Yating Zhou</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                UO4aAAAAAAAA7xoAAAAAAA==
                </data>
                <key>Name</key>
                <string>AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                UO4aAAAAAACw7hoAAAAAAA==
                </data>
            </dict>
Code:
sudo cp -RX ./rebuild /usr/sbin
rebuild

  • Reboot to enjoy the sleep!
Note:
  • If some people have used my project(https://github.com/syscl/M3800) before, they will know how easy to refine macOS on their XPS 15 9530 and Precision M3800, and yes, this time, I will create the same script to finish all the hacking progress for XPS 13 9350 as well. See here, I am now starting and refining the XPS 13 9350 project(https://github.com/syscl/XPS9350-macOS), but it may take some times since I have so many homework and dues this month.
  • Till now I have fixed some bugs:
  1. Fixed lid wake blank issue for Iris 540
  2. Used 0x19260004 for Iris 540 instead of 0x19160000 that cause large scale glitches and blocks
  3. Fixed reboot issue using HaltEnabler = Yes
  4. Disable ASPM due to the kernel log: AppleLPC::notifyPlatformASPM - registering with plugin with ASPM Support false. Now the system will run smoothly and can have better OSPM
  5. Inject MEM2 device
  6. Fixed FaceTime (some special vendors) will lose response when we open the FaceTime twice
  7. Inject ALS
  8. Null ethernet SSDT credit RehabMan
  9. SmartouchPad v4.6.5 with my configuration such that it can support functions like 3D Touch to look up words, this kext is from my original M3800/CLOVER/kexts/10.12
  10. Implement my new project IOPowerDeploy(https://github.com/syscl/IOPowerManagement) to achieve a better low battery power management
  11. Fixed USB Wi-Fi that will cause kernel panic during sleep
  12. Finding a workaround to fix the QHD+ recognized EDID issue
  13. There's various optimizations will come soon!
  • BTW, There's copious amount of flaw/invalid settings in maxexcloo's config.plist, for example:
  1. You cannot dropOEM, if you check this, you cannot find your NVME during installation
  2. Rename IGPU through DSDT in XPS 13 Iris 540 will stop macOS booting
  3. Lack MEM2 device inject
  4. CreateField warnings do not eliminate
  5. Invalid ig-platform-id for Iris 540 model
  6. Invalid kernel patches: AppleRTC, AsusAICPUPM, KernelLapic, KernelCpu
////
Thanks for the tips, research and support is definately appreciated as I'm always learning!
On the invalid config.plist entries, it must be noted I have a different configuration to you, maybe we can work together and build a universal build?
I will remove the invalid kernel patches (I was still unsure of if they were required!)
dropOEM worked for me, I still saw my NVMe SSD.

In terms of patches or config changes, are there any major ones I am missing for the Intel HD 520 configs?
 
Joined
Mar 21, 2013
Messages
60
Motherboard
XPS13 9360
CPU
i7-8550u
Graphics
uhd620
After making my own DSDT/SSDT with patch, the same problem still happen. Still stop sign when boot from disk and no hard drive detected when boot with USB. Still think it is a SSD problem just don't know how to solve it.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
183,827
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
After making my own DSDT/SSDT with patch, the same problem still happen. Still stop sign when boot from disk and no hard drive detected when boot with USB. Still think it is a SSD problem just don't know how to solve it.

Boot verbose, show photo.

Attach EFI/Clover folder as ZIP (press F4 at main Clover screen before collecting). Please eliminate 'themes' directory. Provide only EFI/Clover, not the entire EFI folder.
 
Joined
Mar 21, 2013
Messages
60
Motherboard
XPS13 9360
CPU
i7-8550u
Graphics
uhd620
Boot verbose, show photo.

Attach EFI/Clover folder as ZIP (press F4 at main Clover screen before collecting). Please eliminate 'themes' directory. Provide only EFI/Clover, not the entire EFI folder.

If I boot from disk, it will show stop sign when "still waiting for boot devices" is shown
If I boot from USB, it show could not recover SATA HDD.
 

Attachments

  • CLOVER.zip
    3.8 MB · Views: 97
  • before stop sign.jpg
    before stop sign.jpg
    3.2 MB · Views: 132
  • boot from usb.jpg
    boot from usb.jpg
    3.6 MB · Views: 112

RehabMan

Moderator
Joined
May 2, 2012
Messages
183,827
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
But mine is not a NVMe SSD as I don't need any NVMe patch to boot El Capitan.
I am using XP941 and I also found that it is only a AHCI SSD.

Are the files in ACPI/patched patched based on your own extract?
 
Status
Not open for further replies.
Top