Contribute
Register

[Guide] Dell Inspiron 15 7559 (skylake)

Joined
May 14, 2020
Messages
31
Motherboard
asus m5a99
CPU
8320e
Graphics
rx580 with 10.15.4
Thanks for sharing, it's worked here, the touchpad works like charm.
To work the screen the EDID was removed, and the layout-id changed to 1B19000 (Intel HD 530) non 4k 7559.
The headphone Jack and HDMI video didn't works.
Could you please help me with the Jack and HDMI?
On my i5 7559 running big sur, I can only get HDMI to work if I boot with HDMI. It is no longer hot swappable as it used to be. You have to open opencore with HDMI plugged in, and make sure the signal is live while you boot. Does that work for you?
 
Last edited:
Joined
May 15, 2020
Messages
45
Motherboard
Dell Inspiron 15 7559
CPU
i7 6700k
Graphics
530
Mac
  1. Mac Pro
On my i5 7559 running big sur, I can only get HDMI to work if I boot with HDMI. It is no longer hot swappable as it used to be. You have to open opencore with HDMI plugged in, and make sure the signal is live while you boot. Does that work for you?
No, it doesn't. sorry
 
D

Deleted member 2506859

Guest
Finally got Big Sur to run on my Dell 7559. The patched EDID method worked. It allows me to upgrade or Clean install to Big Sur!. Everything works as normal. Thanks so much @Heisenberg68 for bringing this to my attention. Who would have known. Ive run High Sierra, Mojave and Catalina on this laptop and have never needed my EDID patched. Big Sur will not boot without it being patched. My EFI is attached if it'll help anyone else.
Hiiiii @slipanot.
I created my account on this forum only to say thank u so much for your job.
I downloaded EFI Folder and works for me. You said your graphics card has problems, I had same problem (inccluded HDMI and sound).
How to resolve: OpenCore Configurador > DeviceProperties > Remove "PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)" (Intel HD Graphics 530). I believe that defining a video card manually prevents OpenCore from defining the best information.
I configured SMBIOS to MacBook Pro (15-inch, 2016) and WebCam works well.

I hope everything works out there and again, thank u so much!
 
Joined
Apr 12, 2018
Messages
44
Motherboard
Dell Inspirion 7559 (OpenCore)
CPU
i7-6700HQ/HM170
Graphics
HD530, UHD (3840x2160)
Thanks for sharing, it's worked here, the touchpad works like charm.
To work the screen the EDID was removed, and the layout-id changed to 1B19000 (Intel HD 530) non 4k 7559.
The headphone Jack and HDMI video didn't works.
Could you please help me with the Jack and HDMI?
To working headphones Jack I'm using alc-verb fix, and it working on Big Sur and Catalina:

1. copy alc-verb and alc-verb_jack_fix to /usr/local/bin
2. run alc-verb_jack_fix
3. check that this fix has been applied
Screenshot 2020-12-01 at 15.28.37.png

4. Plug the headphone, it should work.
5. Add this fix to login items
Screenshot 2020-12-01 at 15.32.40.png

At this time I still have this issues on Big Sur with OpenCore:

1. Do not work brightness keys
2. Do not work sleep (instant awake issue)
3. Probably dGPU Nvidia still enable (this is my guess as the GPU cooler always stays hot while in Catalina + Clover it was cold)
4. 4k 60Hz, DRM, SideCar not working. (It is currently not possible to get it to work, as in Lilu user-space patching has severely broke on Big Sur)

If anyone knows how to do 1-3 hacks, I would appreciate it.
 

Attachments

  • alc-verb_fix.zip
    5.7 KB · Views: 69
Last edited:
D

Deleted member 2506859

Guest
To working headphones Jack I'm using alc-verb fix, and it working on Big Sur and Catalina:

1. copy alc-verb and alc-verb_jack_fix to /usr/local/bin
2. run alc-verb_jack_fix
3. check that this fix has been applied
View attachment 499314
4. Plug the headphone, it should work.
5. Add this fix to login items
View attachment 499316

At this time I still have this issues on Big Sur with OpenCore:

1. Do not work brightness keys
2. Do not work sleep (instant awake issue)
3. Probably dGPU Nvidia still enable (this is my guess as the GPU cooler always stays hot while in Catalina + Clover it was cold)
4. 4k 60Hz, DRM, SideCar not working. (It is currently not possible to get it to work, as in Lilu user-space patching has severely broke on Big Sur)

If anyone knows how to do 1-3 hacks, I would appreciate it.
Hi. Thank u for Jack Fix, now the sound works perfectly.
So, here the brightness key works well.
Sleep works on second attempt.
DRM works only on some SMBIOS models, you can found more: https://dortania.github.io/OpenCore-Post-Install/universal/drm.html
 
Joined
Apr 12, 2018
Messages
44
Motherboard
Dell Inspirion 7559 (OpenCore)
CPU
i7-6700HQ/HM170
Graphics
HD530, UHD (3840x2160)
Hi. Thank u for Jack Fix, now the sound works perfectly.
So, here the brightness key works well.
Sleep works on second attempt.
DRM works only on some SMBIOS models, you can found more: https://dortania.github.io/OpenCore-Post-Install/universal/drm.html
Can you explain in more details? Since I’m using OpenCore config from the first post of this thread, brightness keys and sleep not works for me.

Upd.
Well, I updated config with SSDT patchs and kexts from @slipanot config, and now it looks like the issue with sleep is solved, it still needs to be tested.
But the brightness fn keys still don't work.
When I press the brightness button, an error appears in the logs:

Code:
[  523.419064]: ACPI Error: ACPI Error: Unexpected notify object type [Method]Unexpected notify object type [Method] (20160930/exoparg2-198)
[  523.419090]:  (20160930/exoparg2-198)
[  523.419096]: [_Q80] @00096 #0086:  [_Q80] @00096 #0086:  NotifyNotify ( (^^^^^^GGFFXX00..DDDD11FF..__BBCCLL, , 0x860x86)) // Device-Specific // Device-Specific
[  523.419161]:
[  523.419163]:
[  523.419164]:
[  523.419166]:
Initialized Local Variables for method [_Q80]:
[  523.419168]:
Initialized Local Variables for method [_Q80]:
[  523.419172]:     Local0:     Local0: ffffff93746d1320 ffffff93746d1320 <Obj>            <Obj>             Integer Integer 0000000000000000 0000000000000000
[  523.419189]:
[  523.419190]:
[  523.419192]:
[  523.419194]: No Arguments are initialized for method [_Q80]
[  523.419196]: No Arguments are initialized for method [_Q80]
[  523.419199]:
[  523.419200]:
[  523.419204]: ACPI Error: ACPI Error: Method parse/execution failed Method parse/execution failed [\134_SB.PCI0.LPCB.EC._Q80] (Node ffffff9376f99390)[\134_SB.PCI0.LPCB.EC._Q80] (Node ffffff9376f99390), AE_AML_OPERAND_TYPE, AE_AML_OPERAND_TYPE (20160930/psparse-632)
[  523.419223]:  (20160930/psparse-632)

Earlier in Clover I patched DSDT to make _Q80 and _Q81 calls work correctly with this method:

C-like:
into method label _Q81 replace_content
begin
// Brightness Down\n
    Notify(\_SB.PCI0.PS2K, 0x0405)\n
end;
into method label _Q80 replace_content
begin
// Brightness Up\n
    Notify(\_SB.PCI0.PS2K, 0x0406)\n
end;

But now in OpenCore, when trying to add a patched DSDT, the system does not boot and also I can't make an SSDT patch based on this DSDT patch
 
Last edited:
Joined
May 15, 2020
Messages
45
Motherboard
Dell Inspiron 15 7559
CPU
i7 6700k
Graphics
530
Mac
  1. Mac Pro
nid = 0x19, verb = 0x707, param = 0x24


Could not locate ALCUserClientProvider. Abort.


0xe00002bc


nid = 0x1a, verb = 0x707, param = 0x20


Could not locate ALCUserClientProvider. Abort.


0xe00002bc


nid = 0x21, verb = 0x708, param = 0x83


Could not locate ALCUserClientProvider. Abort.


0xe00002bc

To working headphones Jack I'm using alc-verb fix, and it working on Big Sur and Catalina:

1. copy alc-verb and alc-verb_jack_fix to /usr/local/bin
2. run alc-verb_jack_fix
3. check that this fix has been applied
View attachment 499314
4. Plug the headphone, it should work.
5. Add this fix to login items
View attachment 499316

At this time I still have this issues on Big Sur with OpenCore:

1. Do not work brightness keys
2. Do not work sleep (instant awake issue)
3. Probably dGPU Nvidia still enable (this is my guess as the GPU cooler always stays hot while in Catalina + Clover it was cold)
4. 4k 60Hz, DRM, SideCar not working. (It is currently not possible to get it to work, as in Lilu user-space patching has severely broke on Big Sur)

If anyone knows how to do 1-3 hacks, I would appreciate it.
 
Joined
Apr 12, 2018
Messages
44
Motherboard
Dell Inspirion 7559 (OpenCore)
CPU
i7-6700HQ/HM170
Graphics
HD530, UHD (3840x2160)
madt3x, hm, it's look like something wrong with AppleALC.kext

What config are you using? Big Sur or Catalina?
 
Joined
May 15, 2020
Messages
45
Motherboard
Dell Inspiron 15 7559
CPU
i7 6700k
Graphics
530
Mac
  1. Mac Pro
madt3x, hm, it's look like something wrong with AppleALC.kext

What config are you using? Big Sur or Catalina?
Greetings, I'm on Mojave, I can move on to Catalina btw, what to you prefer?
 
Joined
Apr 12, 2018
Messages
44
Motherboard
Dell Inspirion 7559 (OpenCore)
CPU
i7-6700HQ/HM170
Graphics
HD530, UHD (3840x2160)
@madt3x before on Mojave with Clover I used CodecCommander.kext with SSDT-ALC256 ACPI patch.
On Catalina SSDT patch did not work for me and I used hda-verb_jack_fix with CodecCommander.kext
You can try to use CodecCommander.kext with SSDT-ALC256.aml and if it not works for you, you may add hda-verb and hda-verb_jack_fix the same way as alc-verb on my post above:
 

Attachments

  • SSDT-ALC256 and hda-verb_jack_fix.zip
    4.9 KB · Views: 33
  • CodecCommander.kext.zip
    44.2 KB · Views: 22
Top