Contribute
Register

[Guide] Booting the OS X installer on LAPTOPS with Clover

Joined
Jan 4, 2016
Messages
29
Motherboard
Dell Vostro 3350 - Clover Legacy)
CPU
i5-2410M
Graphics
HD 3000 (1366x768)
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I have added apfs.efi in drivers64UEFI but after installation finished, clover does not show the drive. What I did wrong?
adding apfs.efi in drivers64 solved the problem
 
Joined
Jan 4, 2016
Messages
29
Motherboard
Dell Vostro 3350 - Clover Legacy)
CPU
i5-2410M
Graphics
HD 3000 (1366x768)
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
In previous versions, I logged into OSX through USB disk. Now I want to boot osx without USB.
For dual booting: I cannot find "EFI/Microsoft/Boot/". Where is it? Is it in windows?
I activated the OsX partition using disk part command in windows. Now, at startup clover loads and I can enter osx. but not windows. If I want to go to windows I should activate the windows partition.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,867
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I have added apfs.efi in drivers64UEFI but after installation finished, clover does not show the drive. What I did wrong?
adding apfs.efi in drivers64 solved the problem

You must be using Clover legacy... (Clover legacy uses drivers64, Clover UEFI uses drivers64UEFI).
You need to update your profile to indicate Clover legacy, screen resolution, and chipset.
See FAQ:
https://www.tonymacx86.com/threads/faq-read-first-laptop-frequent-questions.164990/
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,867
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
In previous versions, I logged into OSX through USB disk. Now I want to boot osx without USB.
For dual booting: I cannot find "EFI/Microsoft/Boot/". Where is it? Is it in windows?
I activated the OsX partition using disk part command in windows. Now, at startup clover loads and I can enter osx. but not windows. If I want to go to windows I should activate the windows partition.

EFI/Microsoft is on your EFI partition, but only if Windows is installed UEFI.
Read the FAQ for how to mount EFI.

But you likely do not have Window installed in UEFI mode... (just assuming that since you're booting Clover in legacy, that your Windows is also installed legacy).

If your BIOS has UEFI, you should install both Clover and Windows in UEFI.
 
Joined
Jan 4, 2016
Messages
29
Motherboard
Dell Vostro 3350 - Clover Legacy)
CPU
i5-2410M
Graphics
HD 3000 (1366x768)
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
EFI/Microsoft is on your EFI partition, but only if Windows is installed UEFI.
Read the FAQ for how to mount EFI.

But you likely do not have Window installed in UEFI mode... (just assuming that since you're booting Clover in legacy, that your Windows is also installed legacy).

If your BIOS has UEFI, you should install both Clover and Windows in UEFI.
Unfortunately my laptop is old and I install in legacy mode.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,867
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Unfortunately my laptop is old and I install in legacy mode.

To do dual boot you will likely need to install Windows in UEFI mode (you can do so by booting the Windows installer from Clover).

Because otherwise you'll likely have issues trying to boot Windows legacy from Clover legacy...
 
Joined
Jan 3, 2011
Messages
41
Motherboard
ThinkPad T450 (Clover)
CPU
i5 5300U
Graphics
HD 5500 (1366x768)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Trying to boot the installer for my Lenovo thinkpad t450. Using the your HD5500 config plist. Using verboose it's stuck with the message:

"OsxAptionFixDrv: Starting overrides for \.IABootFiles\boot.efi
Using reloc block: yes, hibernate wake: no"

Any suggestions on how to solving this issue?

Thank you very much.
 

Attachments

  • EFI.zip
    4.1 MB · Views: 40

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,867
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Trying to boot the installer for my Lenovo thinkpad t450. Using the your HD5500 config plist. Using verboose it's stuck with the message:

"OsxAptionFixDrv: Starting overrides for \.IABootFiles\boot.efi
Using reloc block: yes, hibernate wake: no"

Any suggestions on how to solving this issue?

Thank you very much.

The guide suggests using AptioMemoryFix.efi before OsxAptioFix*.efi. Note that AptioMemoryFix.efi does not require EmuVariableUefi-64.efi.

The guide recommends using the RehabMan Clover build.

What version of macOS?
From where did you download macOS?
On what hardware did you create your USB installer?
 
Joined
Jan 3, 2011
Messages
41
Motherboard
ThinkPad T450 (Clover)
CPU
i5 5300U
Graphics
HD 5500 (1366x768)
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
The guide suggests using AptioMemoryFix.efi before OsxAptioFix*.efi. Note that AptioMemoryFix.efi does not require EmuVariableUefi-64.efi.

The guide recommends using the RehabMan Clover build.

What version of macOS?
From where did you download macOS?
On what hardware did you create your USB installer?

Used a '14 macbook pro. With createinstallmedia method and with a downloaded Mac os sierra from app store
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
188,867
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
i7-2600K
Graphics
HD 3000
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Used a '14 macbook pro. With createinstallmedia method and with a downloaded Mac os sierra from app store

Suggest you fix the issues mentioned in post #3897.
 
Top