Contribute
Register

[Guide] Avoid APFS conversion on High Sierra update or fresh install

Joined
May 3, 2012
Messages
191,252
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
@RehabMan : i try refresh install without APFS, but when type it i got error:
Code:
-bash-3.2# ls -l /volumes
total 9
drwxrwxrwx@  1 _unknown  _unknown    512 May  8 16:38 EFI
drwxr-xr-x   1 root      wheel      4096 May 21 16:24 Hoc Tap
drwxrwxr-x  14 root      wheel       544 May  8 09:33 Image Volume
lrwxr-xr-x   1 root      wheel         1 May 22 00:26 OS X Base System -> /
drwxr-xr-x   1 root      wheel     12288 May 21 16:42 Phan Mem
drwxrwxr-x   4 root      admin       204 May 22 00:29 Sierra
drwxr-xr-x   1 root      wheel      4096 May 21 17:24 Windows
-bash-3.2# /"OS X Base System"/"Install macOS High Sierra.app"/Contents/Resources/startosinstall --volume /Volumes/Sierra --converttoapfs NO --agreetolicense
-bash: /OS X Base System/Install macOS High Sierra.app/Contents/Resources/startosinstall: No such file or directory
-bash-3.2# /Volumes/"OS X Base System"/"Install macOS High Sierra.app"/Contents/Resources/startosinstall --volume /Volumes/Sierra --converttoapfs NO --agreetolicense
By using the agreetolicense option, you are agreeing that you have run this tool with the license only option and have read and agreed to the terms.
If you do not agree, press CTRL-C and cancel this process immediately.
Error: -[OSISClient prepareOSInstaller:error:]_block_invoke, Couldn’t communicate with a helper application.
Error: could not find target...
-bash-3.2#
How to fix it??
Make sure EFI/Clover is prepared according to the guide:
https://www.tonymacx86.com/threads/guide-booting-the-os-x-installer-on-laptops-with-clover.148093/
 
Joined
Sep 2, 2012
Messages
35
Motherboard
Dell Insprison 3543 (Clover)
CPU
Intel Core i3-5005U
Graphics
Intel HD Graphics 5500, 1366x768
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
Android
I got it, here my EFI/Clover folder on USB Install, sir!
 

Attachments

Last edited:
Joined
Sep 2, 2012
Messages
35
Motherboard
Dell Insprison 3543 (Clover)
CPU
Intel Core i3-5005U
Graphics
Intel HD Graphics 5500, 1366x768
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
Android
Joined
Sep 2, 2012
Messages
35
Motherboard
Dell Insprison 3543 (Clover)
CPU
Intel Core i3-5005U
Graphics
Intel HD Graphics 5500, 1366x768
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
Android
EFI/Clover is on USB... if you followed the guide I linked.
Thanks, my network vẻry slow, I did póst it before but can't see it. No I can't fix it, thanks again!
 
Joined
May 3, 2012
Messages
191,252
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Thanks, my network vẻry slow, I did póst it before but can't see it. No I can't fix it, thanks again!
No idea what you mean by "it".
If you have an issue, you must describe it in detail and provide problem reporting files.
 
Joined
Sep 2, 2012
Messages
35
Motherboard
Dell Insprison 3543 (Clover)
CPU
Intel Core i3-5005U
Graphics
Intel HD Graphics 5500, 1366x768
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
Android
No idea what you mean by "it".
If you have an issue, you must describe it in detail and provide problem reporting files.
Thanks, my mistake!! APFS only automate convert with SSD, I only have a HDD, so just simple choose Mac journaled extended, not APFS :d
 
Joined
May 3, 2012
Messages
191,252
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Thanks, my mistake!! APFS only automate convert with SSD, I only have a HDD, so just simple choose Mac journaled extended, not APFS :d
Correct. The macOS installer will not convert HFS+J to APFS on HDD.
 
Joined
Jun 23, 2013
Messages
2
Motherboard
ASUS P8 h61-I R2.0
CPU
i5 3330
Graphics
GTX 1050 Ti
Mobile Phone
Android
Hello guys! I could not use any of these methods, I'm still a beginner I have difficulties with Hackintosh, but I was able to install High Sierra on HFS on my SSD as follows: I installed High Sierra on an HD, backup on Time Machine and restored this backup on the SSD, ready! I'm with High Sierra running on HFS on SSD.
 
Top