Contribute
Register

[Guide] ASUS Zenbook UX310UA (& UX310UQK) macOS Mojave / Catalina with Clover (& Big Sur / Monterey using OpenCore EFI) Installation Guide

Joined
Jul 25, 2020
Messages
17
Motherboard
ASUS UX310UAK
CPU
I7 7500U
Graphics
620
This guide is for UX310UA. You have a different model
Hi Bruno
Can you refer me to a guide (beginner) to help me understand the configuration of the EFI folder, the kext, the config, etc. so that in the future I can make changes
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,381
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Hi Bruno
Can you refer me to a guide (beginner) to help me understand the configuration of the EFI folder, the kext, the config, etc. so that in the future I can make changes
start with the links in my signature
 
Joined
Jun 18, 2019
Messages
79
Motherboard
HP Z220 CMT Workstation
CPU
i7-3770
Graphics
RX 480
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
  3. Other
Succeeded to get keyboard backlight working (thanks to hieplpvip Zenbook repo). Everything's working now, except HDMI audio out, which is working fine with Clover.
Booting with Clover, ig-platform-id and device-id in IoReg IGPU shows 1659, while with OpenCore is 1619. I believe this might be the cause of the HDMI audio not working in OpenCore.
I tried changing ig-platform-id in config Device Properties to 1659, but it caused a kernel panic on boot, and it also broke boot with Clover (same kernel panic), no matter how many times I cleared NVRAM with OpenCore or hitting F11 with Clover. I managed to restore the working config only by booting from an external HDD backup.

Attached are working Opencore EFI folder and IoReg, Clover debug files and the modified OpenCore config.plist that caused the KP.

Any suggestion would be very much appreciated. I feel like I'm close to get it working, but I'm definitely missing somethingini
i do not think you have the right acpi files ? when i look in my acpi folder i have a lot more files. i am trying to figure out which file i need to modify to get keyboard backlight working again.
Screenshot 2021-01-05 at 16.14.29.png
 
Joined
Jul 25, 2020
Messages
17
Motherboard
ASUS UX310UAK
CPU
I7 7500U
Graphics
620
Hi
I have a problem with the right click, when I right click it appears and disappears intermittently. asus ux310uak
 
Joined
Jul 25, 2020
Messages
17
Motherboard
ASUS UX310UAK
CPU
I7 7500U
Graphics
620
already tried to copy kext CpuTscSync, registered in config. No result. My BIOS version is 301. I used to be able to install and everything worked without any problems, but then I updated the bootloader version and the Big Sur version, nothing works. Boot, an apple, then a gray screen and a moving mouse. And nothing happens. Can you give me your EFI folder so I can try.
good day
Sorry I thought I had already attached it. attached folder
 

Attachments

  • EFI.zip
    25.2 MB · Views: 39
Joined
Nov 17, 2011
Messages
116
Motherboard
Asus UX310UAK
CPU
i7-7500U
Graphics
HD 620
Mobile Phone
  1. iOS
i do not think you have the right acpi files ? when i look in my acpi folder i have a lot more files. i am trying to figure out which file i need to modify to get keyboard backlight working again.View attachment 503944
I'm using only one SSDT from here: https://github.com/hieplpvip/Asus-Zenbook-Hackintosh
It combines all of the SSDT's from this guide, but with some differences. With this Keyboard Backlight, Airplane Mode (F2) and Sleep (F1) are working

The SSDT's to look into to make Keyboard Backlight work are probably ASMC, FNKEYS and maybe ALS0. I also have more renames for functions keys in my config.plist
 
Joined
Jun 18, 2019
Messages
79
Motherboard
HP Z220 CMT Workstation
CPU
i7-3770
Graphics
RX 480
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
  3. Other
I'm using only one SSDT from here: https://github.com/hieplpvip/Asus-Zenbook-Hackintosh
It combines all of the SSDT's from this guide, but with some differences. With this Keyboard Backlight, Airplane Mode (F2) and Sleep (F1) are working

The SSDT's to look into to make Keyboard Backlight work are probably ASMC, FNKEYS and maybe ALS0. I also have more renames for functions keys in my config.plist

Thanks for the information, I was struggling to figure it out, will take a look later this day !
 
Joined
Jun 18, 2019
Messages
79
Motherboard
HP Z220 CMT Workstation
CPU
i7-3770
Graphics
RX 480
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
  3. Other
Solved!

For some reason I had bootargument "lilucpu=8", which was for SkyLake CPU. I think this was causing the KP when I tried to change platform-id from 1619 to 1659.
I corrected to "lilucpu=9" (Kaby Lake), switched ig-platform-id and device-id to 1659 in Device Properties and now HDMI audio out is working.

Attached my OpenCore EFI folder. Everything working, including light sensor and backlight keyboard.

For anyone willing to use this EFI folder, you'll have to generate SMBIOS and match lilucpu argument in
"NVRAM > 7C436110-AB2A-4BBB-A880-FE41995C9F82 > boot-args" with your CPU
and edit "AAPL,ig-platform-id" and "device-id" in
"Device Properties > PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)" with the platform id that works for your CPU.

Last thing I'd like to accomplish is booting Windows from OpenCore. I get ACPI_BIOS_ERROR if I boot Windows from Opencore. Windows works flawlessly when booting from UEFI

Im able to boot windows 10 from opencore 0.6.4.

I installed Windows after I installed MacOS, but on a separate m.2 SSD, and it boots perfectly into windows or MacOS
 
Top