Contribute
Register

[Guide] Asus G73JH using Clover UEFI

Joined
Aug 31, 2014
Messages
266
Motherboard
Asus T300LA-DH51T
CPU
Intel Core i5 4200U
Graphics
Intel HD Graphics 4400
Mobile Phone
Android
Asus G73JH-X1 Functional Clover installs and upgrades tested from 10.9.4->10.11.1
(10.9.4 is when i switched to Clover UEFI not the minimum OS supported)
Notes:
I could only get the installer to boot by going into the bios and selecting the UEFI USB device
custom made Fusion Drives supported


Hardware -

  • Processor:Intel Core i7-720QM - Bios Setting Asus Overclock to Turbo supported
  • Chipset: HM55 - Works OOB <10.11, EHC2 requires G73JH.kext(contains USB injector) & config.plist DSDT patch
  • Battery: Status Indicator - Works ACPIBatteryManager.kext & DSDT patch
  • Graphics: AMD Mobilty Radeon 5870M Works Clover config.plist kext patches
  • Wifi: Atheros 9285(AR5B95) - Works DSDT Patch
  • Ethernet: Atheros 8131 - Works AtherosL1cEthernet.kext
  • Bluetooth: ASUS BT-270 - Works BRCMPatchRAM.kext
  • Card Reader: Alcor USB - Works OOB
  • Camera: ASUS UVC - Works OOB
  • Audio: Realtek ALC269 - Works G73JH.kext(contains dummy HDA), DSDT & Clover config.plist kext patches
  • Keyboard & Trackpad -
    • Synaptics Touchpad: Works VoodooPS2Controller.kext
    • Fn Keys - Works AsusHotKeys.kext
    • Keyboard Backlight - Works DSDT patch

Guide updated moved
http://www.tonymacx86.com/el-capitan-laptop-guides/175735-guide-asus-g73jh-using-clover-uefi.html

 
Joined
Aug 31, 2014
Messages
266
Motherboard
Asus T300LA-DH51T
CPU
Intel Core i5 4200U
Graphics
Intel HD Graphics 4400
Mobile Phone
Android
new Clover Config.plist manual sleep fixed, runs 15-20 degrees cooler, and all p-states
 
Last edited:
Joined
Aug 31, 2014
Messages
266
Motherboard
Asus T300LA-DH51T
CPU
Intel Core i5 4200U
Graphics
Intel HD Graphics 4400
Mobile Phone
Android
to fix ssd's apply the following patch
DSDT Patch IDE0
Code:
into device label IDE0 set_label begin SATA end;
into device label CHN0 remove_entry;
into device label CHN1 remove_entry;
 
Joined
Aug 31, 2014
Messages
266
Motherboard
Asus T300LA-DH51T
CPU
Intel Core i5 4200U
Graphics
Intel HD Graphics 4400
Mobile Phone
Android
Updated 10.10.3 no issues
 
Joined
Mar 29, 2013
Messages
170
Motherboard
Gigabyte GA-Z87X OC
CPU
i7-4790K
Graphics
HD 4600
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Updated 10.10.3 no issues
folowed the entire guide on how to make a usb clover for laptop. Used their kext. etc... the USB boots but when its time to select the yosemite install it boots to a black screen with a white deny symbol. In verbose it only show this version of OS X is not supported by this platform. Reason G73JH.

does it have something to do with the fact I have used you config.plist. Maybe I did something wrong creating the clover USB
 
Joined
Aug 31, 2014
Messages
266
Motherboard
Asus T300LA-DH51T
CPU
Intel Core i5 4200U
Graphics
Intel HD Graphics 4400
Mobile Phone
Android
folowed the entire guide on how to make a usb clover for laptop. Used their kext. etc... the USB boots but when its time to select the yosemite install it boots to a black screen with a white deny symbol. In verbose it only show this version of OS X is not supported by this platform. Reason G73JH.

does it have something to do with the fact I have used you config.plist. Maybe I did something wrong creating the clover USB
is there anything in the ACPI/Origin or patched folder?
if origin or both empty, boot clover, press F4 at the gui screen then install.
if origin is empty and patched contains a DSDT, delete the DSDT, boot clover, press F4 at the gui screen then install
 
Joined
Mar 29, 2013
Messages
170
Motherboard
Gigabyte GA-Z87X OC
CPU
i7-4790K
Graphics
HD 4600
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Maybe it has something to do with the fact that I have the G73jh A-1 version. I doubt it but it could be the reason. I'll explain step by step my procedure.

-
  • Enable UEFI Boot
  • Disable Intel Virtualization
  • Disable VT-D
  • Asus Overclock to normal
  • Create Clover Yosemite USB OS X installer createinstallmedia method (EmuVariableUefi-64.efi) added in the options.
  • I chose to format in two partitions. One in Fat32 is EFI one In MBR is the OS X installer.
  • - selected the target of the install to CLOVER EFI using Change Install Location
    - selected Customize
    - checked Install for UEFI booting only, Install Clover in the ESP
    - checked Metal in themes
    - checked OsxAptioFixDrv-64 from Drivers64UEFI Removed all folders 10.x in EFI/Clover/Kexts Folder leaving only the (other) folder
  • placed the 2 kexts prior to the guide in EFI/Clover/Kexts/Other
  • https://github.com/RehabMan/OS-X-FakeSMC-kozlek
    VoodooPS2Controller.kext: https://github.com/RehabMan/OS-X-Voodoo-PS2-Controller
  • Those 2 Kexts where found by reading the read me files and I have selected the newest
  • added HFSPlus.efi in /EFI/Clover/drivers64UEFI
  • added your Clover Config.plist - attached. Put it in EFI/Clover
  • booted from UEFI USB installer and Pressed, waited 1 minute and hit install
  • Black screen With symbol
  • booted in verbose to see what was the problem as I told you
  • added your AppleHDA5Series.kext and AsusHotKeys.kext to EFI/Clover/Kexts/Other
  • booted again from UEFI USB same thing happened
  • plugged the USB in my other customac
  • removed everything from EFI/Clover/ACPI/origin
  • booted again from UEFI usb
  • pressed F4 and hit install
  • Same black screen with symbol
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,419
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Maybe it has something to do with the fact that I have the G73jh A-1 version. I doubt it but it could be the reason. I'll explain step by step my procedure.

-
  • Enable UEFI Boot
  • Disable Intel Virtualization
  • Disable VT-D
  • Asus Overclock to normal
  • Create Clover Yosemite USB OS X installer createinstallmedia method (EmuVariableUefi-64.efi) added in the options.
  • I chose to format in two partitions. One in Fat32 is EFI one In MBR is the OS X installer.
  • - selected the target of the install to CLOVER EFI using Change Install Location
    - selected Customize
    - checked Install for UEFI booting only, Install Clover in the ESP
    - checked Metal in themes
    - checked OsxAptioFixDrv-64 from Drivers64UEFI Removed all folders 10.x in EFI/Clover/Kexts Folder leaving only the (other) folder
  • placed the 2 kexts prior to the guide in EFI/Clover/Kexts/Other
  • https://github.com/RehabMan/OS-X-FakeSMC-kozlek
    VoodooPS2Controller.kext: https://github.com/RehabMan/OS-X-Voodoo-PS2-Controller
  • Those 2 Kexts where found by reading the read me files and I have selected the newest
  • added HFSPlus.efi in /EFI/Clover/drivers64UEFI
  • added your Clover Config.plist - attached. Put it in EFI/Clover
  • booted from UEFI USB installer and Pressed, waited 1 minute and hit install
  • Black screen With symbol
  • booted in verbose to see what was the problem as I told you
  • added your AppleHDA5Series.kext and AsusHotKeys.kext to EFI/Clover/Kexts/Other
  • booted again from UEFI USB same thing happened
  • plugged the USB in my other customac
  • removed everything from EFI/Clover/ACPI/origin
  • booted again from UEFI usb
  • pressed F4 and hit install
  • Same black screen with symbol
Guessing without photo...

GenericUSBXHCI.kext?
 
Top