Contribute
Register

Gigsbyte GA-Z77X-UP5-TH ALC898 AppleALC - No Audio Device with Mojave 10.14.4 (clean install)

Joined
Mar 7, 2011
Messages
6
Motherboard
GA-Z77X-UP5 TH
CPU
i7-3770
Graphics
GTX 670
Mac
MacBook Pro
Hi,

I have been a fan of Tonymac86x for some time and followed guides since Snow Leopard 10.6.2 from Stork's Thunderbolt Build: i5-3570K on my older hardware GA-Z77X-UP5-TH with Nvidia 670. Upgrade to Mojave with clean install iMac 14,2 has been OK, with some struggle although, now I am stuck without working audio with the Realtek ALC898, which works fine with F12 BIOS on the older 10.6.x SL.

I have cleaned (moved) AppleHDA and AppleGFXHDA from /S/L/E/ and ran the Kext Utility and it seems like only the latest KEXT from vit9696 are loaded. (see below)
I have created a "gen_debug" as an attachment. Would be grateful for some assistance using the latest Multibeast 11.2.0 (and 10.1.0), Clover Configurator (5.4.3.1) with Clover version r4919.

Do I need to remove something more like "Loading AudioDxe-64.efi status=Success"?

Please advice and gratitude to ALL heros on Tonymac86x, special thanks to Stork, Netkas, Rehabman, MacMan and toleda.

I have followed the "Mojave AppleHDA Audio" by toleda without success.

kextstat|grep -y applehda
[no output]
sudo ioreg -rxn IOHDACodecDevice | grep VendorID
[no output]
kextstat|grep -y vit
18 2 0xffffff7f81141000 0x23000 0x23000 as.vit9696.Lilu (1.3.5) 426CBF1D-1638-3D7A-9EB1-17525E0C1A6E <8 6 5 3 2 1>
19 0 0xffffff7f81164000 0x64000 0x64000 as.vit9696.WhateverGreen (1.2.7) 1544DA5A-9156-34FE-9B5E-050B5F758B6B <18 13 8 6 5 3 2 1>
20 0 0xffffff7f811db000 0x107000 0x107000 as.vit9696.AppleALC (1.3.6) 7414811A-6394-3B45-9283-47D61F255E19 <18 13 8 6 5 3 2 1>
 

Attachments

Last edited:

P1LGRIM

Moderator
Joined
Mar 2, 2012
Messages
21,775
Motherboard
Lenovo ThinkStation p300 ⌘
CPU
i7-4790K
Graphics
HD 4600
Mac
MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
Power Mac
Mobile Phone
iOS
Try Audio Inject 2 (instead of 1).

Inject.png
 
Joined
Mar 7, 2011
Messages
6
Motherboard
GA-Z77X-UP5 TH
CPU
i7-3770
Graphics
GTX 670
Mac
MacBook Pro
Thanks P1LGRIM, I think I spend half the night with different values like: 1,2,3,50,98.
No success unfortunately.

Two questions, is the Inject to find the device or only the mapping of outputs? What does the ResetHDA do? (tried both with and without).

399505
 
Last edited:
Joined
Mar 7, 2011
Messages
6
Motherboard
GA-Z77X-UP5 TH
CPU
i7-3770
Graphics
GTX 670
Mac
MacBook Pro
As a long shot I added the CodeCommander.kext, no change.
(Have no idea what it does... found it on Stork AudioALC for High Sierra).

[Update]
It seems like it is a previous solution now present as settings in Clover Configurator.
CodeCommander for ALC887 written by RehabMan.
 
Last edited:
Joined
Mar 7, 2011
Messages
6
Motherboard
GA-Z77X-UP5 TH
CPU
i7-3770
Graphics
GTX 670
Mac
MacBook Pro
I replaced the AppleHDA and AppleGFXHDA to /S/L/E/ and ran the Kext Utility just for trouble shooting.
This added the Display Port audio (even if no USB device is present).

399521
 
Top