Contribute
Register

Gigabyte Z490 Vision D (Thunderbolt 3) + i5-10400 + AMD RX 580

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
20,107
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
...
Also, what is the manual procedure to update OpenCore to 0.8.3 in order to try to install/update to Ventura Beta until HackinDROM is able to do it?
...
Please see this at the top of Post 1:


Screenshot 2022-07-30 at 10.20.57 AM.png
 
Joined
Jul 2, 2011
Messages
168
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i9-10900K
Graphics
RX 5700XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks Casey, that worked great for me.

Can you confirm that Apple TV does not work with iMac 19,1 but does work with iMac 1,1 or is there another fix?
Please see this at the top of Post 1:


View attachment 552277
Thanks, Casey.

That worked for me. I have Ventura Public Beta running.

Is there a fix for Apple TV not working properly? I had to change my Monterey build to iMacPro 1,1 but not sure if that is the recommended fix.

Cheers
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
20,107
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks Casey, that worked great for me.

Can you confirm that Apple TV does not work with iMac 19,1 but does work with iMac 1,1 or is there another fix?

Thanks, Casey.

That worked for me. I have Ventura Beta running.

Is there a fix for Apple TV not working properly? I had to change my Monterey build to iMacPro 1,1 but not sure if that is the recommended fix.

Cheers
Glad to hear it. You are correct about needing iMacPro1,1 or MacPro7,1 for AppleTV. Please see:
Screenshot 2022-07-31 at 5.50.26 AM.png
 
Joined
Apr 19, 2019
Messages
25
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i9-10900K
Graphics
RX 480
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Classic
  2. iMac
  3. Performa
Mobile Phone
  1. iOS
Hi CaseySJ,

I found a way to get back to the old BIOS F20 But the issue still persist plus I got another issue as you know we have two LAN on this motherboard (Intel 219 & 225) when I was on the BIOS screen I found both got the same Physical MAC address. It's really weird . I went back to Windows 11 and the same situation - one same Mac address for both Intel LAN (Intel 219 & 225). I don't how I can fix that, too. So I had to update back again to F21 to see if it will be resolved but it didn't. Still same issues plus this new issue.

View attachment 541195
View attachment 541196

View attachment 541197

View attachment 541198

Hi mishealgouhar,
I also have the Z490 Vision D and I have the same problem with the Mac address of the two LAN cards, that is, they have the same MAC address in the BIOS, in fact even on Windows 11 I can use them one at a time .... You have solved this problem simply flashing the previous version of the BIOS? I currently have the F21. Let me know please.
 
Joined
Jul 2, 2011
Messages
168
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i9-10900K
Graphics
RX 5700XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
20,107
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
** OpenCore 0.8.3 was released 12 hours ago. **
HackinDROM should be able to perform the upgrade.​
 
Joined
Oct 12, 2020
Messages
10
Motherboard
Gigabyte Z490 VISION D
CPU
Intel i5-10600k
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi Casey,

I just tried upgrading from OC 0.6.6 to 0.8.2 using your mini guide. When booting, none of my APFS volumes appeared in OC. After adding ApfsDriverLoader.efi I was able to see my boot volume again. As far as I understand aren't APFS drivers included in OpenCore already? Any idea why I would now need to add this driver after upgrading to OC 0.8.2?

Additionally, after updating OC to 0.8.2, HackinDROM seems to think my system is still using OC 0.6.6, while it shows OC 0.8.2 next to my install volume. Pictures attached for clarity.

Trying to make sure things are solid and not too janky before upgrading from Catalina to Monterey so I can use my 6600 XT.

Thank you!
 

Attachments

  • Screen Shot 2022-08-03 at 5.44.03 PM.png
    Screen Shot 2022-08-03 at 5.44.03 PM.png
    1.7 MB · Views: 16
  • Screen Shot 2022-08-03 at 5.47.28 PM.png
    Screen Shot 2022-08-03 at 5.47.28 PM.png
    493.1 KB · Views: 13

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
28,494
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Hi Casey,

I just tried upgrading from OC 0.6.6 to 0.8.2 using your mini guide. When booting, none of my APFS volumes appeared in OC. After adding ApfsDriverLoader.efi I was able to see my boot volume again. As far as I understand aren't APFS drivers included in OpenCore already? Any idea why I would now need to add this driver after upgrading to OC 0.8.2?

Additionally, after updating OC to 0.8.2, HackinDROM seems to think my system is still using OC 0.6.6, while it shows OC 0.8.2 next to my install volume. Pictures attached for clarity.

Trying to make sure things are solid and not too janky before upgrading from Catalina to Monterey so I can use my 6600 XT.

Thank you!
if you set the following:
Code:
<key>MinDate</key>
            <integer>-1</integer>
            <key>MinVersion</key>
            <integer>-1</integer>
that will be fine for Catalina

remove ApfsDriverLoader.efi
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
20,107
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hi Casey,

I just tried upgrading from OC 0.6.6 to 0.8.2 using your mini guide. When booting, none of my APFS volumes appeared in OC. After adding ApfsDriverLoader.efi I was able to see my boot volume again. As far as I understand aren't APFS drivers included in OpenCore already? Any idea why I would now need to add this driver after upgrading to OC 0.8.2?

Additionally, after updating OC to 0.8.2, HackinDROM seems to think my system is still using OC 0.6.6, while it shows OC 0.8.2 next to my install volume. Pictures attached for clarity.

Trying to make sure things are solid and not too janky before upgrading from Catalina to Monterey so I can use my 6600 XT.

Thank you!
Hello @bricknewer,

Because you're upgrading from a particularly old version of OpenCore, it's quite possible that the NVRAM section in your original config.plist is missing some configuration parameters. HackinDROM does not modify those parameters; it simply carries those settings forward.

If you can make a copy of your 0.8.3 config.plist, remove serial numbers from PlatformInfo --> DataHub section, and post that file, I can take a look.
 
Top