Contribute
Register

Gigabyte Z490 Vision D (Thunderbolt 3) + i5-10400 + AMD RX 580

Joined
May 23, 2022
Messages
31
Motherboard
Gigabyte Vision G Z490
CPU
10700K
Graphics
RX580
Please look at “device-id” in your screenshot. It is incorrect.

Fixing it may or may not solve the problem, but it needs to be fixed regardless.

My bad - I've tried several permutations of 15F38680 and 15F30000

In a working system, does it make the device-id 0x15f3880 as shown in the attachment?
 

Attachments

  • Screen Shot 2022-05-26 at 7.59.14 AM.png
    Screen Shot 2022-05-26 at 7.59.14 AM.png
    26.6 KB · Views: 6

jaymonkey

Moderator
Joined
Aug 27, 2011
Messages
3,986
Motherboard
GB Z490 Vision G
CPU
i9 10850K OC @ 5.2 GHz
Graphics
Vega 64 LC + HD 630
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I've got a Gigabyte Vision G Z490 with the Intel I225-V (rev 2) chip in it. I cannot get it to work in Monterey.

For someone with a Vision G Z490, I225MOD applied, Monterey 12.3 or higher, what driver does it show you are using? Would you be willing to share the IOreg info for the network adapter? Thanks!

@slickdawg,

I have GB Z490 Vision G motherboard running Monterey 12.4 and booting with OpenCore 0.8.0.
After flashing the modified i225 firmware i injected the following device properties :-
Screenshot 2022-05-26 at 16.27.38.png
Using device-id F3150000 should make the i225-V device connect to :-

/System/Library/DriverExtensions/com.apple.DriverKit-AppleEthernetE1000.dext

Note: When injecting a device-id you should always pad the PID with '0000' not '8086'
Screenshot 2022-05-26 at 16.30.26.png

Do not use any boot arguments and as detailed in the i225 mod firmware readme you must have AppleVTD loaded.

Network settings set at default / automatic ... for me this works perfectly ..
Screenshot 2022-05-26 at 17.11.52.png
Screenshot 2022-05-26 at 16.58.18.png
Screenshot 2022-05-26 at 16.20.36.png
Screenshot 2022-05-26 at 16.32.17.png
Screenshot 2022-05-26 at 16.20.30.png

Cheers
Jay
 
Last edited:

UtterDisbelief

Moderator
Joined
Feb 13, 2012
Messages
7,609
Motherboard
ASUS Z490-G Gaming (Wi-Fi) - OC 0.6.8
CPU
i3-10320
Graphics
RX560
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
Classic Mac
  1. eMac
  2. iBook
Mobile Phone
  1. iOS
My bad - I've tried several permutations of 15F38680 and 15F30000

In a working system, does it make the device-id 0x15f3880 as shown in the attachment?

"F3158680" ? Byte order wrong above.

Edit: And what @jaymonkey said too. :thumbup:
 
Joined
May 23, 2022
Messages
31
Motherboard
Gigabyte Vision G Z490
CPU
10700K
Graphics
RX580
"F3158680" ? Byte order wrong above.

Edit: And what @jaymonkey said too. :thumbup:
I'm probably cross-eyed after messing with this for two weeks. o_O
@slickdawg,

I have GB Z490 Vision G motherboard running Monterey 12.4 and booting with OpenCore 0.8.0.
After flashing the modified i225 firmware i injected the following device properties :-
View attachment 548449
Using device-id F3150000 makes the device connect to :-

/System/Library/DriverExtensions/com.apple.DriverKit-AppleEthernetE1000.dext
View attachment 548450

Do not use any boot arguments and as detailed in the i225 mod firmware readme you must have AppleVTD loaded.

Network settings set at default / automatic ... for me this works perfectly ..
View attachment 548454
View attachment 548448
View attachment 548451
View attachment 548447

Cheers
Jay
Thank you Jay! Maybe I can figure out what the deal is.
 
Joined
Jan 21, 2021
Messages
32
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i9 10850K
Graphics
R9 280
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Which version of BIOS (not Thunderbolt firmware) is currently installed on your motherboard?

Latest BIOS from Gigabyte which is F21.

It is impossible to downgrade from this BIOS, too -

'Customers will NOT be able to reverse to previous BIOS version due to major vulnerabilities concerns.'
 
Joined
May 23, 2022
Messages
31
Motherboard
Gigabyte Vision G Z490
CPU
10700K
Graphics
RX580
So strange, in Big Sur 11.6.6 - no boot arguments, it loads the next and everything works correctly.
Monterey 12.3.1 - it doesn't work. I'm going to re-install Monterey and see if that makes a difference.
 

Attachments

  • Screen Shot 2022-05-26 at 12.45.31 PM.png
    Screen Shot 2022-05-26 at 12.45.31 PM.png
    27.5 KB · Views: 8
Joined
Apr 27, 2013
Messages
157
Motherboard
GA-Z490 Vision D
CPU
i9-10900K
Graphics
UHD 630
Mac
  1. iMac
It nice to see fix for Intel i225-V, I just removed Fenvi FV-T919 to try original on board WiFi/BT, so WiFi work great, but Bluetooth is weak, the wireless keyboard connected and seems to be working fine, but unfortunately at a distance not longer than 1.5m from the PC. Also, I can't properly to connect my Magic Mouse I need your advice.

Z-490 vision-D / Monterey 12.4 / OpenCore 0.7.8
in use EFI: OC-078-Intel-Wireless-VISION-D
set device-id as: F2158680

SSDT-UIAC-VISION-D-V2-INTEL-BT.aml - enable
SSDT-UIAC-VISION-D-V3-INTEL-BT.aml - disable
SSDT-GPRW.aml - disable

FakePCIID_Intel_I225-V.kext - disable
AirportItlwm-Monterey.kext - enable
BlueToolFixup.kext - enable
IntelBluetoothInjector.kext - enable
IntelBluetoothFirmware.kext - enable

What else is needed in order for the built-in Bluetooth to work correctly?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,146
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
It nice to see fix for Intel i225-V, I just removed Fenvi FV-T919 to try original on board WiFi/BT, so WiFi work great, but Bluetooth is weak, the wireless keyboard connected and seems to be working fine, but unfortunately at a distance not longer than 1.5m from the PC. Also, I can't properly to connect my Magic Mouse I need your advice.

Z-490 vision-D / Monterey 12.4 / OpenCore 0.7.8
in use EFI: OC-078-Intel-Wireless-VISION-D
set device-id as: F2158680

SSDT-UIAC-VISION-D-V2-INTEL-BT.aml - enable
SSDT-UIAC-VISION-D-V3-INTEL-BT.aml - disable
SSDT-GPRW.aml - disable

FakePCIID_Intel_I225-V.kext - disable
AirportItlwm-Monterey.kext - enable
BlueToolFixup.kext - enable
IntelBluetoothInjector.kext - enable
IntelBluetoothFirmware.kext - enable

What else is needed in order for the built-in Bluetooth to work correctly?
Please note that Intel Bluetooth does not work in Monterey. If you refer to the OpenCore 0.7.8 mini-guide for this build you will see a section called “Monterey - What does not work”.
 
Joined
Mar 26, 2013
Messages
134
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Hi,
For me keeping VT-d enabled in BIOS (F5) with or without AppleVTD active in OpenCore makes VirtualBox not booting VMs. (working fine with Vmware Fusion and VT-d)
As i saw that VirtualBox is working for some here with VT-d, i was asking myself if it could maybe be related to my BIOS version (F5)?:confused:
 
Joined
Apr 27, 2013
Messages
157
Motherboard
GA-Z490 Vision D
CPU
i9-10900K
Graphics
UHD 630
Mac
  1. iMac
Please note that Intel Bluetooth does not work in Monterey. If you refer to the OpenCore 0.7.8 mini-guide for this build you will see a section called “Monterey - What does not work”.
Thanks, @CaseySJ. My bad, I didn't read it properly.:( I decided install the Fenvi FV-T919 again as it's still definitive better option for now.:)

Another question, I use 'OC-078-Intel-Wireless-VISION-D' with OpenCore 0.8.1. I'm getting the annoying messages before arriving to the bootpicker. What is the easiest way to remove it?
 

Attachments

  • 29013530.png
    29013530.png
    25.9 KB · Views: 16
Top