Contribute
Register

Gigabyte Z490 Vision D (Thunderbolt 3) + i5-10400 + AMD RX 580

Joined
Jul 5, 2020
Messages
11
Motherboard
Z490 > Need manufactor and Full model names > See Rules!
CPU
i7-10700k
Graphics
RX 5700 XT
At the OpenCanopy picker, press and release CMD-V to enable verbose logs. Then select the Catalina disk and see where the boot process stops.

Also feel free to post your config.plist from OC 0.7.8 with serial numbers removed or x'ed out.
Thanks @CaseySJ

Here is the current 0.5.9 vs the new 0.7.8 config.plist. I copied it from OC-078-VISION-D.zip package and updated according to the tutorial.

When using 0.7.8, after these messages the screen goes dark:
PXL_20220521_003959082.jpeg
 

trs96

Moderator
Joined
Jul 30, 2012
Messages
22,889
Motherboard
GA-Z97X-UD3H-BK
CPU
i5-4690K
Graphics
HD4600 / RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Mobile Phone
  1. Android
Thanks @CaseySJ

Here is the current 0.5.9 vs the new 0.7.8 config.plist. I copied it from OC-078-VISION-D.zip package and updated according to the tutorial.
It would be preferred that you zip up each config.plist and upload them here. Then Casey can open them in OC Configurator app to examine them.
 
Joined
Jul 5, 2020
Messages
11
Motherboard
Z490 > Need manufactor and Full model names > See Rules!
CPU
i7-10700k
Graphics
RX 5700 XT
It would be preferred that you zip up each config.plist and upload them here. Then Casey can open them in OC Configurator app to examine them.
Thanks, I added agdpmod=pikera to boot-args and the system has booted properly. I'm going to test it for a while and update this thread.
 
Joined
Oct 24, 2012
Messages
30
Motherboard
Gigabyte Z490 VISION D
CPU
Intel Core i7 10700K
Graphics
Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT 8GB
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @CaseySJ,
Since I updated to Monterey 12.3 (I have 12.4 installed now), my Bluetooth (I use Intel wireless drivers) does not work anymore. It's disabled in the menu bar, and when I enable it, nothing happens and it stays disabled. I have OpenCore 0.8.0 version (updated with Hackindrom), but the problem happened once I have updated to Monterey 12.3 (which I did afterwards). I nevertheless switched back to OpenCore 0.7.9 and 0.7.8, but it did not solve my problem. I gave a try to verbose mode at OpenCore boot screen, but the information scrolls very fast on the screen and does not hang on one specific error message, so it's hard to isolate the problem in that way.
Have you hear anyone having the same issue?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,804
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @CaseySJ,
Since I updated to Monterey 12.3 (I have 12.4 installed now), my bluetooth (I use intel wireless drivers) does not work anymore. It's disabled in the menu bar, and when I enable it, nothing happens and it stays disabled. I have OpenCore 0.8.0 version (updated with Hackindrom), but the problem happened once I have updated to Monterey 12.3 (which I did afterwards). I nevertheless switched back to OpenCore 0.7.9 and 0.7.8, but it did not solve my problem. I gave a try to verbose mode at OpenCore boot screen, but the information scrolls very fast on the screen and does not hang on one specific error message, so it's hard to isolate the problem in that way.
Have you hear anyone having the same issue?
This is a well-known issue, at least in the CaseySJ threads! Intel Bluetooth (with OpenIntelWireless drivers) does not work in Monterey.

Please refer back to the OpenCore 0.7.8 mini-guide. At the top of it is a section called “Monterey - What does not work”.
 
Joined
May 10, 2012
Messages
131
Motherboard
Asus X299 PRO/SE
CPU
i9-10920X
Graphics
6900XT, W6600, W6800
Mac
  1. Mac Pro
@CaseySJ I have a strange issue. I was trying to create a brg0 SSDT, but for some reason could not reattach the GPU. Then I created this SSDT in Windows. When I opened it in the Mac and tried to compile I got an error:
1653148985184.png


Yet I can see that SSDT actually worked?
1653149036524.png

Edit :
Added
External (_SB_.PC02.BR2A.SL05, DeviceObj)
 

Attachments

  • SSDT-BRG0-X299.zip
    898 bytes · Views: 14
Last edited:

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,804
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ I have a strange issue. I was trying to create a brg0 SSDT, but for some reason could not reattach the GPU. Then I created this SSDT in Windows. When I opened it in the Mac and tried to compile I got an error:


Yet I can see that SSDT actually worked?

Edit :
Added
External (_SB_.PC02.BR2A.SL05, DeviceObj)
Is the problem fixed now, after adding the second External statement?
 
Joined
May 10, 2012
Messages
131
Motherboard
Asus X299 PRO/SE
CPU
i9-10920X
Graphics
6900XT, W6600, W6800
Mac
  1. Mac Pro
Is the problem fixed now, after adding the second External statement?
The compilation problem is fixed thanks, but I still can't inject properties through SSDT nor device properties. Should I add DSM method?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,804
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
The compilation problem is fixed thanks, but I still can't inject properties through SSDT nor device properties. Should I add DSM method?
Several more questions:
  • Which slot on the motherboard is GPU installed in?
  • What is the make/model of the GPU?
  • What version of macOS are you running?
  • Why are you trying to inject device properties for your GPU? For what purpose?
 
Joined
May 10, 2012
Messages
131
Motherboard
Asus X299 PRO/SE
CPU
i9-10920X
Graphics
6900XT, W6600, W6800
Mac
  1. Mac Pro
Several more questions:
  • Which slot on the motherboard is GPU installed in?
  • What is the make/model of the GPU?
  • What version of macOS are you running?
  • Why are you trying to inject device properties for your GPU? For what purpose?
I have 2 GPU's attached to slot one and 2. I have another device on my MOBO which is for iKVM access, so my slots might not be identified in the OSX correctly. Monterey 12.4. The main reason for the tests is to be able to spoof device-id of 6900xt for unsupported 6950xt. I was trying to create an SSDT for a real Mac Pro 2019 with 6950xt installed alongside Vega II, but the computer restarts with the spoof SSDT.
 
Top