Contribute
Register

Gigabyte Z490 Vision D (Thunderbolt 3) + i5-10400 + AMD RX 580

Joined
Oct 22, 2020
Messages
43
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i9 10900K
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
I managed to update to 0.7.6, and it booted Catalina fine. AppleVTD enabled ok, bluetooth was working, but wifi was not. All worked fine under 0.6.8. Any ideas or similar issues?

Thanks.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,915
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I managed to update to 0.7.6, and it booted Catalina fine. AppleVTD enabled ok, bluetooth was working, but wifi was not. All worked fine under 0.6.8. Any ideas or similar issues?

Thanks.
As an experiment, please try disabling AppleVTD by following the procedure described in link at the top of 0.7.6 mini-guide.
 
Joined
Jun 10, 2021
Messages
255
Motherboard
Gigabyte Z690 Aero G
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
@CaseySJ, I finally upgraded my Big Sur M.2 drive to Monterey and all went well but the boot time is very long. It sits on the attached screen for like a minute or less then completes the boot. Do you have any suggestions to try. I am using your 0.7.5 OC EFI.
1639020155204.png
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,915
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ, I finally upgraded my Big Sur M.2 drive to Monterey and all went well but the boot time is very long. It sits on the attached screen for like a minute or less then completes the boot. Do you have any suggestions to try. I am using your 0.7.5 OC EFI.
View attachment 536723
Please read the top part of OpenCore 0.7.5 or 0.7.6 mini-guides.
 
Joined
May 13, 2020
Messages
12
Motherboard
Asus TUF Gaming Plus B460-ATX
CPU
i5-10400
Graphics
UHD 630 and RX 580
I use your OpenCore ver 0.7.5 and it works perfectly on z490 vision G (bios F6).
I have to change the CPU Base Clock from Auto to 100MHz to make "sleep and wake" function to work properly.

There is an issue that the rear port audio is not working to get 7.1 sound audio.
 
Joined
May 31, 2016
Messages
998
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision G
CPU
i9-10900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac mini
Classic Mac
  1. PowerBook
  2. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
update: slept for 4 hours, wake from sleep was perfect and drives remained mounted. As NASA would say: All systems nominal.
Update: left it sleeping overnight. USB drives disconnected during sleep. This is unrelated to the BIOS update as it is something that I have been experiencing since around Big Sur 11.5 (not exactly sure when it started). Still trying to sus that one out.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,915
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I use your OpenCore ver 0.7.5 and it works perfectly on z490 vision G (bios F6).
I have to change the CPU Base Clock from Auto to 100MHz to make "sleep and wake" function to work properly.

There is an issue that the rear port audio is not working to get 7.1 sound audio.
Hello @kemmet

Which version of macOS are you running?

Also, please post screenshot of the following:
Screen Shot 2021-12-09 at 6.44.38 AM.png
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
18,915
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I use Bigsur 11.6.1
Side, Front, C/Sub port audio work normally else Real port doesn't work.
I've never used 7.1 output so I don't know whether it's supported. Did the rear port work before in macOS?

Which Layout ID are you using in NVRAM --> Boot-Args? You'll see a parameter called alcid. Have you tried different IDs?
 
Top