Contribute
Register

Gigabyte Z490 Vision D (Thunderbolt 3) + i5-10400 + AMD RX 580

Joined
Apr 18, 2011
Messages
1,325
Motherboard
ASUS ROG Z690 Extreme
CPU
Intel i9-12900k
Graphics
Radeon Pro W5500
Mac
  1. MacBook Air
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Joined
Jun 1, 2013
Messages
232
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
I7-10700K
Graphics
5600XT & 6800 XT
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Some questions:
  • Have you enabled AppleVTD by deleting your existing DMAR SSDT and replacing it with SSDT-DMAR? If so, some users encounter problems when booting Windows through OpenCore.
  • So if AppleVTD is enabled, please try disabling it by following the procedure at the bottom of this post.
@CaseySJ Regarding your first point, no I have not done that since there is nothing wrong with my ssytem. I followed your second point and disabled AppleVTD but still the same issue. But that does not surprised me since AppleVTD was not available on 0.6.2.
 
Joined
Jul 2, 2011
Messages
151
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i9-10900K
Graphics
RX 5700XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Classic Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
The best option I think is to compress and post the entire OpenCore EFI folder after removing serial numbers from config.plist. I’ll update it to 0.7.3 and post it back.
Thanks for your offer.

Here is my EFI.
 

Attachments

  • EFI.zip
    6.5 MB · Views: 17
Joined
Sep 3, 2021
Messages
7
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D-F5
CPU
i9-10900
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
If memory serves, it may be necessary to update to a newer BIOS in order to accommodate the RX 6000 series GPUs. Resizable BAR should remain disabled.

Depending on what problems (if any) that you encounter with the newer BIOS, the old F5 can always be flashed back. But it would be good to test the BIOS theory by upgrading.
Greetings @CaseySJ finally I can boot without hassle, it really worked for upgrading the bios from F5 to F20, really stable but the problem is the thunderbolt and type c dont work with hot plug, is there any solution of this?

Thanks,
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,222
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks for your offer.

Here is my EFI.
Please try attached, as follows:
  • Backup the current EFI folder (or rename it to EFI-Backup)
  • Download attached file and rename top folder to simply EFI
  • Copy serial numbers back into config.plist --> PlatformInfo --> Generic/DataHub section
  • Copy entire EFI folder to EFI partition
  • Reboot
 

Attachments

  • EFI-jimbojingle.zip
    6.5 MB · Views: 17

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,222
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Greetings @CaseySJ finally I can boot without hassle, it really worked for upgrading the bios from F5 to F20, really stable but the problem is the thunderbolt and type c dont work with hot plug, is there any solution of this?

Thanks,
Some questions:
  • Do Thunderbolt and USB-C devices work when they're connected before booting macOS?
  • So only hot plug does not work?
Let's have a look at IORegistryExplorer, as follows:
  • Run the app and scroll down to RP05 section (do not use 'search' field)
  • Post screenshot of the window (CMD-Shift-5)
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,222
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Joined
Sep 3, 2021
Messages
7
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D-F5
CPU
i9-10900
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Some questions:
  • Do Thunderbolt and USB-C devices work when they're connected before booting macOS?
  • So only hot plug does not work?
Let's have a look at IORegistryExplorer, as follows:
  • Run the app and scroll down to RP05 section (do not use 'search' field)
  • Post screenshot of the window (CMD-Shift-5)
1. Yes, they'll work if I connect them before booting MacOS
2. Yes, only hot plug that doesnt work either USB-C and Thunderbolt 3
 

Attachments

  • Screenshot 2021-09-24 at 19.38.24.png
    Screenshot 2021-09-24 at 19.38.24.png
    284.3 KB · Views: 16

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,222
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ Regarding your first point, no I have not done that since there is nothing wrong with my ssytem. I followed your second point and disabled AppleVTD but still the same issue. But that does not surprised me since AppleVTD was not available on 0.6.2.
It would be best to compress and post the entire OpenCore EFI folder after removing serial numbers from config.plist.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,222
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
1. Yes, they'll work if I connect them before booting MacOS
2. Yes, only hot plug that doesnt work either USB-C and Thunderbolt 3
Alas that's what we feared. Some questions:
  • Is AppleVTD enabled?
  • Is Thunderbolt hot plug affected by AppleVTD being either enabled or disabled?
  • If you have Windows and/or Linux installed, does Thunderbolt hot plug work in those operating systems?
 
Top