Contribute
Register

Gigabyte Z490 Vision D (Thunderbolt 3) + i5-10400 + AMD RX 580

Joined
Jun 20, 2011
Messages
153
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10600K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Go BIOS.
Set "CSM Support: Enabled".
Don't save, don't reboot!
Go to GPU options, now you have option "Initial Display Output", set iGPU.
Set "CSM Support: Disabled".
Save and reboot.


Add igfxonln=1 boot arg to your config.plist to fix display wake up issue if you need (if after display sleep it not wakes up).

UPD: With iGPU you can set "Re-size BAR: Auto" to enable it for Windows. With AMD card you need to set it "disabled".
Thanks @Ayvan !!!
I can boot with the iGPU and boot with graphics acceleration on Big Sur.
Captura de Pantalla 2021-09-21 a les 15.22.51.png

It seems that Big Sur detect the Nvidia GPU.
Is there any option to "delete" the PCIe Slot1?
Thanks!!!
 
Joined
Jun 2, 2020
Messages
145
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision G
CPU
i7-10700K
Graphics
Intel UHD 630
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Is there any option to "delete" the PCIe Slot1?
Thanks!!!
Open your config in OpenCore Configurator, "Device Properties".
Add new device: PciRoot(0x0)/Pci(0x1,0x0)/Pci(0x0,0x0)
Set properties:

name Data 23646973706C6179
IOName string #display
class-code Data FFFFFFFF
 

Attachments

  • Снимок экрана 2021-09-21 в 17.55.00.png
    Снимок экрана 2021-09-21 в 17.55.00.png
    91.1 KB · Views: 11
Joined
Jun 20, 2011
Messages
153
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10600K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Open your config in OpenCore Configurator, "Device Properties".
Add new device: PciRoot(0x0)/Pci(0x1,0x0)/Pci(0x0,0x0)
Set properties:

name Data 23646973706C6179
IOName string #display
class-code Data FFFFFFFF
Thanks so much!!!
No display nvidia on pci1, and monitor sleeps works fine!!
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
16,464
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ Thanks for the great guides.
I have only one small problem: dual boot with two disks, but when I boot from Win it sets itself as the default startup disk, basically ignoring the nvram, and I am forced to manually put the boot disk back from system preferences. Is there a solution to this?
Windows can set itself as the startup disk when it installs a Feature update or some other Security/Incremental update. But Windows will not set itself as the startup disk under normal shutdown and reboot circumstances.

At the OpenCore Picker we can press and hold the CTRL key when selecting a boot disk. This will cause the selected disk to become the new default boot disk, hence it's not necessary to select Startup Disk from System Preferences.
 
Joined
Apr 4, 2013
Messages
20
Motherboard
Gigabyte Z390 DESIGNARE
CPU
i9-9900K
Graphics
Radeon VI
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Some comments:
  • I think you may have used config-Intel-iGPU.plist as the starting point. Because you have an AMD GPU (Radeon VII) it's best to use config-AMD-GPU.plist instead, which disables video output from the iGPU while still keeping iGPU enabled for compute tasks.
  • However, first let's follow the suggestion in the Dortania link from my previous reply and add device-id 0x3E98, which is 983E0000 in reverse byte order. Simply replace the PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0) section in Device Properties with this modified version and reboot:
XML:
            <key>PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)</key>
            <dict>
                <key>#AAPL,slot-name</key>
                <string>Internal@0,2,0</string>
                <key>AAPL,ig-platform-id</key>
                <data>BwCbPg==</data>
                <key>device_type</key>
                <string>Display controller</string>
                <key>framebuffer-con0-busid</key>
                <data>AQAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con0-enable</key>
                <data>AQAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con0-flags</key>
                <data>xwMAAA==</data>
                <key>framebuffer-con0-index</key>
                <data>AQAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con0-pipe</key>
                <data>EgAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con0-type</key>
                <data>AAQAAA==</data>
                <key>framebuffer-con1-busid</key>
                <data>BgAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con1-enable</key>
                <data>AQAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con1-flags</key>
                <data>xwMAAA==</data>
                <key>framebuffer-con1-index</key>
                <data>AgAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con1-pipe</key>
                <data>EgAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con1-type</key>
                <data>AAQAAA==</data>
                <key>framebuffer-con2-busid</key>
                <data>BAAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con2-enable</key>
                <data>AQAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con2-flags</key>
                <data>xwMAAA==</data>
                <key>framebuffer-con2-index</key>
                <data>AwAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con2-pipe</key>
                <data>EgAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con2-type</key>
                <data>AAgAAA==</data>
                <key>framebuffer-con3-busid</key>
                <data>AAAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con3-enable</key>
                <data>AQAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con3-flags</key>
                <data>IAAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con3-index</key>
                <data>/////w==</data>
                <key>framebuffer-con3-pipe</key>
                <data>AAAAAA==</data>
                <key>framebuffer-con3-type</key>
                <data>AQAAAA==</data>
                <key>framebuffer-patch-enable</key>
                <data>AQAAAA==</data>
                <key>model</key>
                <string>Intel UHD Graphics 630 (Desktop 9 Series)</string>
                <key>device-id</key>
                <data>mD4AAA==</data>
            </dict>
If this also fails, we can replace the same section with the following, which disables video output from iGPU, but keeps iGPU enabled for compute tasks:
XML:
            <key>PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)</key>
            <dict>
                <key>#AAPL,slot-name</key>
                <string>Internal@0,2,0</string>
                <key>AAPL,ig-platform-id</key>
                <data>AwCYPg==</data>
                <key>device_type</key>
                <string>Display controller</string>
                <key>framebuffer-patch-enable</key>
                <data>AQAAAA==</data>
                <key>model</key>
                <string>Intel UHD 630</string>
            </dict>
Yes!!! it worked! Firefox up running! Thank you again for your fantastic guides and help! :) :)
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
16,464
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Yes!!! it worked! Firefox up running! Thank you again for your fantastic guides and help! :) :)
Glad to hear it!

I tried to reproduce the Firefox problem two days ago on my Z490 Vision D using the standard version of “config-Intel-iGPU.plist”, but Firefox didn’t cooperate — it continued to run properly! :)

So this solution should be applied by others only if they experience the same problem (i.e. Firefox unable to start).
 
Last edited:
Joined
Apr 4, 2013
Messages
20
Motherboard
Gigabyte Z390 DESIGNARE
CPU
i9-9900K
Graphics
Radeon VI
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Glad to hear it!

I tried to reproduce the Firefox problem two days ago on my Z490 Vision D using the standard version of “config-Intel-iGPU.plist”, but Firefox didn’t cooperate — it continued to run properly! :)

So this solution should be applied by others only if they experience the same problem (i.e. Firefox unable to start).
By the way. your oc.073 is not attached in the first post. :)
 
Joined
Sep 3, 2021
Messages
7
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D-F5
CPU
i9-10900
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Hey @CaseySJ finally I've done built my PC that we talked about on the previous post.
But actually, I've found one problem that really frustrating me to the max, and I dunno how to do after every attempt I did and such a wasted time.

The problem is on PowerColor RX 6800 XT Red Devil, my system has dual-boot Big Sur + Windows 10, everytime I wanna boot to windows from your recent OC 0.7.3 it goes blank and nothing. After I restart the PC, it went same, either entering the Mac OS or Windows 10, it became no display no signal, I was so frustrating to the hell and dunno what to do. I did what I could like reset CMOS, reset NVRAM, remove the CMOS battery, re-flashing the BIOS up and down, nothing work. But its weird when I plugged my other GPU RX 5500 XT 4GB it went fine both windows and mac.

Does the latest OC 0.7.3 has GPU bug for NAVI21 or else? I couldnt find any post that has the same case as mine, I just really tired swapping the GPU for good and waiting for the solution.

Thanks,
 
Last edited:
Joined
Aug 29, 2021
Messages
5
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision G
CPU
i9-10850K
Graphics
UHD 630
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Hey @CaseySJ finally I've done built my PC that we talked about on the previous post.
But actually, I've found one problem that really frustrating me to the max, and I dunno how to do after every attempt I did and such a wasted time.

The problem is on PowerColor RX 6800 XT Red Devil, my system has dual-boot Big Sur + Windows 10, everytime I wanna boot to windows from your recent OC 0.7.3 it goes blank and nothing. After I restart the PC, it went same, either entering the Mac OS or Windows 10, it became no display no signal, I was so frustrating to the hell and dunno what to do. I did what I could like reset CMOS, reset NVRAM, remove the CMOS battery, re-flashing the BIOS up and down, nothing work. But its weird when I plugged my other GPU RX 5500 XT 4GB it went fine both windows and mac.

Does the latest OC 0.7.3 has GPU bug for NAVI21 or else? I couldnt find any post that has the same case as mine, I just really tired swapping the GPU for good and waiting for the solution.

Thanks,
Good morning,

Search for "6800" in this thread and you will find some ideas and links to other threads that may help you
 
Top