Contribute
Register

Gigabyte Z490 Vision D (Thunderbolt 3) + i5-10400 + AMD RX 580

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
26,477
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
OpenCore Configurator 2.49.0.1 screws my config.
I used it to modify an OpenCore 071 & 072 configurations and I get plenty of drivers error at boot.
Is there a way out or I have to edit with something else?
Thanks a lot.
which is best not to use configurators....

use xcode or PlistEditPro to edit your config.plist
 
Joined
Apr 10, 2010
Messages
94
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision G
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Plist editor from the App store is also a good choice.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,113
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
OpenCore Configurator 2.49.0.1 screws my config.
I used it to modify an OpenCore 071 & 072 configurations and I get plenty of drivers error at boot.
Is there a way out or I have to edit with something else?
Thanks a lot.
  • Are you using OCC simply to modify your 0.7.1 and 0.7.2 config files for OC 0.7.1 / OC 0.7.2?
    • If so, OCC 2.49.0.1 cannot be used for this because it only supports OC 0.7.3 and 0.7.4.
  • Are you using OpenCore Configurator to upgrade your 0.7.1 and 0.7.2 config files to 0.7.3?
    • If so, did you set OpenCore Configurator to 0.7.3 Release Version? By default it will be 0.7.4 Development Version. I just tested it, and it works perfectly.
Screen Shot 2021-09-12 at 8.39.01 AM.png
 
Last edited:
Joined
May 31, 2016
Messages
991
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision G
CPU
i9-10900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac mini
Classic Mac
  1. PowerBook
  2. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
It's perfectly okay to connect a second GPU, but the same problem could very well occur on that one as well. That's why it's best to first determine what might be causing the problem.

Here's a simple experiment:
  • Disconnect the two monitors from your 5700 XT
  • Connect only the TV
  • Does the GPU still go to 100%?
  • If so, then adding a second GPU (RX 580) may not be a solution.


Any available long slot is okay. It's best to use the first and second slots, in which case both operate at x8. This is more than 100000% okay because you're not playing games or using the GPU for extreme tasks. Fortunately no changes to config.plist will be needed. MacOS will auto-detect both GPUs without any issue.
The counter argument here is if Luna IS heavily leveraging GPU computation, two video cards could introduce more instability if the OS cannot properly distribute processing in a multi-card configuration (of this type, as opposed to the dual-gpu trash cans or new Mac Pro)
 
Joined
Jun 6, 2017
Messages
100
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10600K
Graphics
RX 580 + GTX 710
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I must say that 0.7.3 solved my sleep issue, my device goes into sleep now. And doesn't wake up. ‍¯\_(ツ)_/¯
Anyone experiencing this issue?

Edit: grammar.
Edit: emoji.
 
Last edited:

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,113
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I must say that 0.7.3 solved my sleep issue, my device goes into sleep now. And doesn't wake up. ‍¯\_(ツ)_/¯
Anyone experiencing this issue?

Edit: grammar.
Edit: emoji.
Hello @sckn,

Some questions:
  • When did the sleep problem first occur? Was it there since the first day you installed macOS? Or did the problem occur recently?
  • Sleep issues are most often due to USB issues. What are the makes/models of all USB devices connected (a) internally and (b) externally?
  • If you temporarily go back to OpenCore 0.7.2, does the system fail to enter sleep?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,113
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hi Casey
I deal with same issue, disabling "OpenUsbKb" by Propertree still no luck, is it the USBInjectAll cause problem?
Thanks
Joe
Hello @joe6187,

Is this problem happening on your lovely custom-modded build? You're using a Keychron K1 keyboard with that build, which is the same keyboard I am using to type this message from my Z490 Vision D. My Keychron K1 is connected via USB and it works correctly during BIOS and OpenCore Picker.

Please let me know if you are using a different keyboard.
 
Joined
May 25, 2012
Messages
174
Motherboard
Gigabyte Z690 Aero G
CPU
i9 12900K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
The counter argument here is if Luna IS heavily leveraging GPU computation, two video cards could introduce more instability if the OS cannot properly distribute processing in a multi-card configuration (of this type, as opposed to the dual-gpu trash cans or new Mac Pro)
@canyondust, very interesting point. All will be answered in due time. Awaiting deliveries.

Tony.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
19,113
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@CaseySJ, Will do. I have dedicated Monday evening for experimentation. Hope to get it all resolved.

I dislike having to use an additional synced trashcan just for visual content playback.

Strangely enough, (do not laugh) I feel like I am cheating:shh: on the hackintosh, having to incorporate an authentic MacPro.

:lol::D:lol:
Well, I purchased an Apple 13" MacBook Pro 2020 so I'm guilty of the same! I switched to Hackintosh in November 2018 only because my 2008 Mac Pro had reached end-of-support and there were no comparable (modular) alternatives available from Apple.
 
Joined
May 30, 2011
Messages
42
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision G
CPU
i5-10500
Graphics
RX 570
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Hello everybody... I have update the new version Big Sur 11.6 any issues, all working fine as always.
@CaseySJ I try to disable the "OpenUsbKbDxe" on EFI drivers in the config.plist and work it too (I just wait the update OpenCore Configurator to the right version for OC 0.7.3).
Thank you :clap:
 
Top