Contribute
Register

Gigabyte Z490 Vision D (Thunderbolt 3) + i5-10400 + AMD RX 580

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
20,089
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Yes! That´s how I´m getting back at Catalina. I boot up with my original USB which I created for installing with the addition of airport itlwm which BTW is performing great since the last updates (I´m getting download speeds of 100mb/s with a 100Mbps connection and almost no disconnections). The reason I want to update OC is to be able to update to Big Sur. I´m dying to try Redshift in Metal which only works in Big Sur.
@sweetphreak,

Some questions:
  • Which version of OpenCore is on your original USB install disk?
  • Which version of OpenCore were you running before attempting the update to 0.7.2?
  • If you can post the config.plist from OpenCore 0.7.2 and your USB install disk, I can take a look. (Remove serial numbers from PlatformInfo section before posting the files.)
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
20,089
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
HI thanks again for your great work

is it possible to integrate the last version of intelmausiethernet.kext


2.5.3d3 so far (instead of 2.5.1d1)

as i have bugs with 2.5.1d1

thanks :)
Hello @epalzeo,

We have switched to IntelMausi.kext by Acidanthera, which is located here.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
20,089
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Sigh. Screwed up a perfectly working system...

Okay. So, after sitting around and not doing much with updating OpenCore for 6 months, I finally got off my butt and updated to the latest. It worked fine, which was great, but while doing so, I noticed that I had two EFI partitions, named the same, on my boot drive (I dual boot Windows).
Are you sure there were two EFI partitions on the same physical SSD? Is that SSD segmented into a macOS partition and a Windows partition?

One of them had the Open Core stuff I expected. The other one appeared empty. Thinking it wasn't doing anything, I deleted the partition.

All seemed well, until I tried to boot into Windows. Open Core shows the drive, I have the option to pick it, but when I go to boot, it just goes into a black screen.
To be clear, OpenCore does show a boot icon for Windows? But after you select Windows, the screen goes black? If so, please follow the procedure to disable AppleVTD (4 posts above this). Then see if Windows will boot.


On the other hand, if I use the BIOS boot-picker, I can boot into Windows with no issues. I could, I suppose, continue to do this, but it's inelegant and I'd prefer to OC boot-picker to work.

Any suggestions?

Thanks!
 
Joined
Mar 22, 2013
Messages
40
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i7-10700K
Graphics
RX 5600 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
@sweetphreak,

Some questions:
  • Which version of OpenCore is on your original USB install disk?
  • Which version of OpenCore were you running before attempting the update to 0.7.2?
  • If you can post the config.plist from OpenCore 0.7.2 and your USB install disk, I can take a look. (Remove serial numbers from PlatformInfo section before posting the files.)
I updated the USB with my latest working EFI. HackindROM reports it to be 0.7.0 but I think at some point I screwed up the version in an update. Still, it works... so, I the version that was working previous to updating to 0.7.2 is the same one I have in my USB stick.
So I´m attaching here the version that works OK with 0.7.0. The one I´m trying to use is the same one that´s in this guide, which I assume is the same as the one HackindROM creates. Right?
Also, I attached the log again just in case.
 

Attachments

  • EFI PEN DRIVE.zip
    61 MB · Views: 38
  • opencore-2021-08-21-022807.txt
    256 KB · Views: 37
Joined
Mar 22, 2013
Messages
40
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i7-10700K
Graphics
RX 5600 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
What version of OC were you using to get wifi and bluetooth running? I am on OC 0.6.8, but no Bluetooth and wifi working.
As I said in my previous post. I think it´s 0.7.0... but it was working well with the bluetooth kexts provided in this guide. Open Intel wireless and bluetooth has always worked for me.
 
Joined
Feb 22, 2012
Messages
51
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i7-10700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS

CaseySJ

Thank you for the excellent guide. Not very often these days a one can find this kind of writing. Very well structured, comprehensive. Reading and following was an absolute joy. I built the rig a week ago, everything seemed to be working, but I didn't have a chance to verify it thoroughly, for I had to fly south of the border for two weeks.
 
Last edited:
Joined
Apr 21, 2013
Messages
47
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i9-10850K
Graphics
RX 590
Is this happening at all sampling rates or only at high rates (192 KHz)? Please have a look here to see if this is the same problem that you're experiencing:
Hello @CaseySJ
It was exactly my problem:
44.1 & 48kHz seems to work
88.2 & 96kHz squealing and random distortions
Beyond that, only frying!

I kept the "CPU Base Clock" setting at 100.0 MHz (not auto) as @Ayvan advised me.
Uninstalled / Reinstalled the UAD program.

Sounds good to me, I can switch between different sample rates and up to 192.
Maybe I installed it in a hurry, I don't remember.

Thank you very much for your help which UAD refused to give me.
You were essential in the construction of my project
 
Joined
Oct 19, 2017
Messages
47
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i7-10700
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
I've been thinking about building a new system for a while and started pricing up components today. I'm struggling to find the Z490 Vision D in stock anywhere (I live in Switzerland btw) so was wondering has it been discontinued? Or is this just another case of the general shortage of components etc?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
20,089
Motherboard
Asus ProArt Z690-Creator
CPU
i7-12700K
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I've been thinking about building a new system for a while and started pricing up components today. I'm struggling to find the Z490 Vision D in stock anywhere (I live in Switzerland btw) so was wondering has it been discontinued? Or is this just another case of the general shortage of components etc?
Yes I believe Z490 series boards are largely discontinued. When existing inventory dries up, they will be gone, but should appear on the used market.
 
Top