Contribute
Register

Gigabyte Z490 Vision D (Thunderbolt 3) + i5-10400 + AMD RX 580

Joined
Nov 24, 2010
Messages
135
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i7-11700K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @CaseySJ, I replaced the Intel Core i7-10700k with an i7-11700k. No problems whatsoever with either OC .6.7 or .6.8. I have been pleasantly surprised with the results. Boot times are much faster and cpu temperature is much better than on the 10700k. Here are some benchmarks. Overclocking is on advance with multicore enhancement on auto. GPU Radeon 5700XT, Vision D Z490, NVME PCIE Samsung SSD 970 EVO 2TB, Big Sur 11.2.3.

The machine also feels much faster. Sleep seems to work fine.

Screen Shot 2021-04-12 at 6.52.33 PM.png
11.2.3
Screen Shot 2021-04-12 at 6.54.05 PM (2).png


DiskSpeedTest.png
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
15,828
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Is it possible to change GPU NAME in about this Mac, from Radeon RX 580 to AMD RX 580?
Through OpenCore or in any other way , if so how.....?

In my old build ( GA-Z97M-D3H) I cold do that. Just to put the SSDT of the RX 580 and shows as AMD RX 580 but with Z490 vision G does not work to get that.
This is trivially easy with OpenCore Configurator (be sure to downloaded 2.33.1.2 and set it to 0.6.8 Release Version):

Screen Shot 2021-04-12 at 7.38.55 PM.png
Screen Shot 2021-04-12 at 7.39.31 PM.png
Screen Shot 2021-04-12 at 7.39.44 PM.png
 
  • Like
Reactions: jd6

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
15,828
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
A couple of pages back, I saw @CaseySJ say it's not recommended to run monitors off the iGPU, so I'm wondering if this is an issue I'll have to accept or be convinced enough to get an RX580/put back in my 5700XT.

I took out my Nitro+ 5700XT for an SFF gaming rig, and currently have my two 27GL83A-B's hooked up to integrated graphics. One is connected via HDMI straight to the board, and the second is connected via DisplayPort to a CalDigit TS3+ as it was more convenient than ordering a USB-C to DP adapter. On a fresh boot/reboot, with both displays plugged in, they'll both show OpenCanopy but then go black once the system has (presumably) booted into Big Sur. Without the TS3+ hooked up, the HDMI display will show up normally on boot, and the DP display will work well once plugged in post-boot. However, on sleep, either the DP display or the HDMI display won't wake, and sometimes it'll be both.

The system has a flashed Thunderbolt chipset, as well as a proper SSDT for it. Is this an unfortunate consequence of Thunderbolt capability at the moment, similar to Thunderbolt-only displays? A macOS wake issue? An iGPU issue that'll require a proper GPU to be put in?
We discourage the use of iGPU altogether, except for temporary situations while we wait for delivery of an AMD GPU. Connecting one monitor to iGPU is bad enough, but connecting two of them with the second going through a Thunderbolt dock is bordering on madness! :)
 
Last edited:

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
15,828
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @CaseySJ, I replaced the Intel Core i7-10700k with an i7-11700k. No problems whatsoever with either OC .6.7 or .6.8. I have been pleasantly surprised with the results. Boot times are much faster and cpu temperature is much better than on the 10700k. Here are some benchmarks. Overclocking is on advance with multicore enhancement on auto. GPU Radeon 5700XT, Vision D Z490, NVME PCIE Samsung SSD 970 EVO 2TB, Big Sur 11.2.3.

The machine also feels much faster. Sleep seems to work fine.

View attachment 51512111.2.3
View attachment 515123

View attachment 515125
Glad to hear it! Single core GB5 score is pretty good. Another point in favor of Hackintosh and the virtue of upgradeability!
 
Joined
Oct 24, 2013
Messages
558
Motherboard
Gigabyte Z590 Vision D
CPU
i7-11700K OC @ 5.2GHz
Graphics
RX 6800 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hi @CaseySJ, I replaced the Intel Core i7-10700k with an i7-11700k. No problems whatsoever with either OC .6.7 or .6.8. I have been pleasantly surprised with the results. Boot times are much faster and cpu temperature is much better than on the 10700k. Here are some benchmarks. Overclocking is on advance with multicore enhancement on auto. GPU Radeon 5700XT, Vision D Z490, NVME PCIE Samsung SSD 970 EVO 2TB, Big Sur 11.2.3.

The machine also feels much faster. Sleep seems to work fine.

View attachment 51512111.2.3
View attachment 515123

View attachment 515125
Nice.

The 11700k can get up to approx 1850 single core and approx 11200 multicore. If you push it.
 
Last edited:
Joined
Nov 24, 2010
Messages
135
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i7-11700K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Nice.

The 11700k can get up to approx 1850 single core and approx 11200 multicore. If you push it.
Can you give me some guidance on best methods to overclock without overheat issues? Thanks.
 

jd6

Joined
Mar 29, 2011
Messages
117
Motherboard
Gigabyte GA-Z490 Vision G
CPU
i5-11600k
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
This is trivially easy with OpenCore Configurator (be sure to downloaded 2.33.1.2 and set it to 0.6.8 Release Version):

View attachment 515129View attachment 515130i have tryed
This is trivially easy with OpenCore Configurator (be sure to downloaded 2.33.1.2 and set it to 0.6.8 Release Version):

View attachment 515129View attachment 515130View attachment 515131

hi CaseySJ

i have tried this but it only works if the IGPU is enabled , and because i have the 11gen 11600k if i enabled the intel Graphics in the bios than booting becomes slower, so i dont know how and why this only works if IGPU is enabled
otherwise not.
any ideas...?
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
15,828
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
hi CaseySJ

i have tried this but it only works if the IGPU is enabled , and because i have the 11gen 11600k if i enabled the intel Graphics in the bios than booting becomes slower, so i dont know how and why this only works if IGPU is enabled
otherwise not.
any ideas...?
I see... Some questions:
  • If you enable 11th Gen iGPU in BIOS, which parts of the boot process become slower?
    • Time from power-on to Gigabyte splash screen?
    • Time from Gigabyte splash screen to OpenCore Picker?
    • Time from OpenCore Picker to macOS login screen?
  • How much slower?
  • Are you spoofing the iGPU device ID?
    • If so, what setting or method are you using?
 

jd6

Joined
Mar 29, 2011
Messages
117
Motherboard
Gigabyte GA-Z490 Vision G
CPU
i5-11600k
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I see... Some questions:
  • If you enable 11th Gen iGPU in BIOS, which parts of the boot process become slower?
    • Time from power-on to Gigabyte splash screen?
    • Time from Gigabyte splash screen to OpenCore Picker?
    • Time from OpenCore Picker to macOS login screen?
  • How much slower?
  • Are you spoofing the iGPU device ID?
    • If so, what setting or method are you using?
i m not spoofing the iGPU No

the part that gets slower is
  • Time from OpenCore Picker to macOS login screen?
it gets like 20 second slower.
 
Joined
Oct 13, 2020
Messages
20
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i7-10700K
Graphics
RX 580
Hey guys,

i'm using the configuration with dual booth
When I use my microphone on windows, I have a problem of sizzling and saturation. I tried differents mics with universal audio apollo but the same problem on windows. Despite the reinstallation of the drivers the problem persists.
On mac with the same configuration I have no problems. I made these tests taking care to keep the same levels and conditions on both operating environments.

Can you help me with this? :angel:
 
Top