Contribute
Register

Gigabyte Z490 Vision D (Thunderbolt 3) + i5-10400 + AMD RX 580

Joined
Sep 15, 2020
Messages
12
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i9-10900F
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
If your RAM is suspect, I strongly recommend downloading memtest86 onto a USB stick and booting from that to run a full test. Either the memory is bad and you won't be able to rely on the computer for anything until it is replaced, or it's fine and then you've eliminated one possibility so you can focus on finding the real problem. Either way, letting a test run for a few hours is a good time investment to have confirmation.
Thanks for responding. I just finished the memtest86 and it produced 0 errors for both sticks.
Any other suggestions as to what the random lock up/freeze problem could be?
 
Joined
Jun 22, 2019
Messages
52
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i7-10700
Graphics
Rx 580
@Inqnuam -- Good catch!
@Fabrizzioa04 -- Please use HackinDROM again, but this time set Bus ID to 0. Feel free to post the new SSDT for us to check. This by itself may or may not solve the original problem, but let's start by using Bus ID 0.
Thank you @CaseySJ I think I dit it right this time :)
 

Attachments

  • SSDT-TB3-DROM-HOTPLUG.aml
    2.1 KB · Views: 18

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,239
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Thank you @CaseySJ I think I dit it right this time :)
Yes, it's correct. Please post a screenshot of System Information --> Thunderbolt with and without the Thunderbolt audio interface connected.
 
Last edited:
Joined
Jun 22, 2019
Messages
52
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i7-10700
Graphics
Rx 580
Yes, it's correct. Please post a screenshot of System Information --> Thunderbolt with and without the Thunderbolt audio interface connected.
Ok, thank you, here I send you the screenshots
 

Attachments

  • Screen Shot 2020-10-22 at 15.57.47.png
    Screen Shot 2020-10-22 at 15.57.47.png
    142.4 KB · Views: 18
  • Screen Shot 2020-10-22 at 15.55.00.png
    Screen Shot 2020-10-22 at 15.55.00.png
    216.4 KB · Views: 18

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,239
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Ok, thank you, here I send you the screenshots
Everything looks fine except Link Speed is still showing 20 Gbps when no devices are connected. It should say 40 Gbps. This is generally affected by LinkDetails in the Thunderbolt SSDT, but LinkDetails is present and correct.

So please run IORegistryExplorer and select File --> Save As... then post the saved file.


Found a typo in the Thunderbolt SSDT:
  • linkDetails must start with capital letter: LinkDetails
This has been fixed in the attached SSDT. Please try this version and post screenshot of System Information --> Thunderbolt.

@Inqnuam -- there appears to be a typo in the SSDT for Z490 Vision D (linkDetails should be LinkDetails).
 

Attachments

  • SSDT-TB3-DROM-HOTPLUG.aml
    2.1 KB · Views: 23
Last edited:
Joined
Jun 22, 2019
Messages
52
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i7-10700
Graphics
Rx 580
Everything looks fine except Link Speed is still showing 20 Gbps when no devices are connected. It should say 40 Gbps. This is generally affected by LinkDetails in the Thunderbolt SSDT, but LinkDetails is present and correct.

So please run IORegistryExplorer and select File --> Save As... then post the saved file.
Thats weird, here I send you the Saved file.
 

Attachments

  • IORegistryExplorer Fabrizzioa04.ioreg
    13.6 MB · Views: 10

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
17,239
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Thats weird, here I send you the Saved file.
I updated my last reply. Please refresh/reload the webpage and you'll see a new Thunderbolt SSDT.
 
Joined
Jun 22, 2019
Messages
52
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i7-10700
Graphics
Rx 580
Everything looks fine except Link Speed is still showing 20 Gbps when no devices are connected. It should say 40 Gbps. This is generally affected by LinkDetails in the Thunderbolt SSDT, but LinkDetails is present and correct.

So please run IORegistryExplorer and select File --> Save As... then post the saved file.


Found a typo in the Thunderbolt SSDT:
  • linkDetails must start with capital letter: LinkDetails
This has been fixed in the attached SSDT. Please try this version and post screenshot of System Information --> Thunderbolt.

@Inqnuam -- there appears to be a typo in the SSDT for Z490 Vision D (linkDetails should be LinkDetails).
@CaseySJ Here I send you the new screenshots, but I think it is the same result
 

Attachments

  • Screen Shot 2020-10-22 at 16.32.16.png
    Screen Shot 2020-10-22 at 16.32.16.png
    141.7 KB · Views: 27
  • Screen Shot 2020-10-22 at 16.38.50.png
    Screen Shot 2020-10-22 at 16.38.50.png
    190.1 KB · Views: 26
Joined
May 15, 2020
Messages
1,170
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KF
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Everything looks fine except Link Speed is still showing 20 Gbps when no devices are connected. It should say 40 Gbps. This is generally affected by LinkDetails in the Thunderbolt SSDT, but LinkDetails is present and correct.

So please run IORegistryExplorer and select File --> Save As... then post the saved file.


Found a typo in the Thunderbolt SSDT:
  • linkDetails must start with capital letter: LinkDetails
This has been fixed in the attached SSDT. Please try this version and post screenshot of System Information --> Thunderbolt.

@Inqnuam -- there appears to be a typo in the SSDT for Z490 Vision D (linkDetails should be LinkDetails).
its "linkDetails" in all SSDTs, should I modify them all?

Update:
Ive fixed them all.

Does it really affects anything ? because all my SSDTs where linkDetails and never had problem
 
Last edited:
Top