Contribute
Register

Gigabyte Z490 Vision D (Thunderbolt 3) + i5-10400 + AMD RX 580

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
12,990
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
I looked at the GPIO for the Pi 2b and it is the same (obviously)... Not too worried about flashing. Just want to use the easiest/safest device if I have to order something anyways. Thanks for the input.
The Raspberry Pi 2B will work. Another option is the US$10 USB-based CH341a programmer (by Arceli), which definitely supplies 3.3V on Vcc and other pins. A full guide is provided here:
 
Joined
Jun 17, 2016
Messages
66
Motherboard
Gigabyte z490 Vision D
CPU
i9 10900k
Graphics
Radeon VII
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
now after big sur installed ASUS 10 gbit card stopped working. It does not see it anymore.

solved with

com.apple.driver.AppleEthernetAquantiaAqtion
Find: 0F84C002 0000
Replace: 660F1F44 0000
 
Last edited:

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
12,990
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
solved with

* com.apple.driver.AppleEthernetAquantiaAqtion
* Find: 0F84C002 0000
* Replace: 660F1F44 0000
Good information! I will add this to Post #1 for future Big Sur users.
 
Joined
Jan 3, 2011
Messages
13
Motherboard
GA-Z170X-UD5-TH
CPU
i7 7700K
Graphics
RX580
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks CaseySJ!

I have used same settings without any luck and unfortunately I don't have any other TB3 devices:(
at first I thought that my TB3 adapter or TB2 cable has issue, but fortunately I had spare, anyway it's not problem of the cable or adapter they just fine.
What about windows...? it seems that windows at the moment does not solve any problems with hackintosh, right?

Hi,
Just to mention

Have you installed your UAD drivers correctly?
Did you follow these steps.
https://help.uaudio.com/hc/en-us/articles/360033607311-macOS-10-15-Catalina-Compatibility-Info

I made this mistake of not reading carefully when I switched to Mojave,and could not connect with my Apollo Twin

Hope it helps,
Goodluck
 
Joined
Sep 1, 2012
Messages
75
Motherboard
Z77X-UD5H
CPU
I7-3770K
Graphics
Aorus 5700 XT
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
The Raspberry Pi 2B will work. Another option is the US$10 USB-based CH341a programmer (by Arceli), which definitely supplies 3.3V on Vcc and other pins. A full guide is provided here:
Thanks so much for the reply. I am in Canada so I am figuring out which parts would get here first. Just a small question which I am sure I know the answer to already (just want to make sure)... Being I have the Vision D coming it has the TitanRidge chipset, so I would wire the clip directly to the GPIO ports on the RPi, correct? the breadboard method is for people with other motherboards and chipsets? Thanks again for your efforts.
 

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
12,990
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks so much for the reply. I am in Canada so I am figuring out which parts would get here first. Just a small question which I am sure I know the answer to already (just want to make sure)... Being I have the Vision D coming it has the TitanRidge chipset, so I would wire the clip directly to the GPIO ports on the RPi, correct? the breadboard method is for people with other motherboards and chipsets? Thanks again for your efforts.
We have seen a wide range of experiences with these motherboards (both the Vision D and Z390 Designare). In many if not most cases, we need to connect the 24-pin power cable and flip power switch on PSU to ON (but not turn on the motherboard). The idle or standby current from the PSU powers the Winbond chip and allows us to read and write. In this case the chip is powered by the motherboard, so we *disconnect* Pin 8 on the SOIC clip (which is Vcc).

However, you may also try disconnecting the 24-pin cable and powering the Winbond chip through the Raspberri Pi or the Arceli programmer.

Then there’s the question you asked: do you connect the SOIC clip directly to the Pi or Arceli, or do you need the resistor/capacitor circuit? The short answer is simple: Try a direct connection first. If it fails, then try the resistor/capacitor circuit. However, it is also absolutely critical to attach the SOIC clip gently and carefully atop the Winbond chip. If all 8 pins of the clip and the chip are not aligned and properly contacted, then you will see errors from “flashrom”.
 
Joined
May 31, 2016
Messages
855
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision G
CPU
i9-10900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac mini
Classic Mac
  1. PowerBook
  2. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
Has any one come across this with 0C 0.6.1
on my system in the signature (Skylate) system reboots after picker, verbose mode, only lines shown are:

End SetConsoleMode
Start OpenKernelRootVolume
End OpenKernalRootVolume

Same EFI folder works with OC 0.6.0. I did not update lilu + it's plugins to try the OC 0.6.1
(Background: I want/need a stable OC 0.6.1 for my Z490 build as I want to use SMBIOS iMac20,2)

Thanks!
Edit: I tried with latest builds of plugins, I think it’s borked for 10.13/skylake.

EDIT 2: SOLVED. In OC.0.6.1 Set SecureBootModel to Disabled
 
Last edited:
Joined
May 12, 2012
Messages
12
Motherboard
Z490 Vision D
CPU
i7-10700K
Graphics
RX 580 Nitro+ 8GB
Classic Mac
  1. Power Mac
Thank you for your feedback,
Regarding the HDTV:
Regarding the internal HDMI port:

Ok, I fixed my HDTV problem, HDMI port of my graphics card is ok.
No more need for the internal port.

When you say "suspend activity" do you mean "sleep"? When you attempt to put the machine to sleep, the fans remain at full speed? If so, please try removing the Fenvi FV-T919 (always shutdown system and flip power switch to OFF when adding or removing components from the motherboard). Does sleep/wake work properly when the Fenvi is removed?

It's quite strange: when the sleep starts by itself (screen or computer), no problem to wake up it.
But when I manually click on "sleep" (apple menu), after a few seconds the fans go crazy and nothing responds anymore, with or without my Fenvi card.
 
Joined
Feb 1, 2011
Messages
95
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D rev 1.1
CPU
i7-10700
Graphics
RX 570
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
For those paying attention, I relocated my graphics card in my Vision D from the 8x slot to the 16x slot. To do so I had to replace the Sabrent heat sink with the much smaller Gigabyte provided one in order to keep the Windows NVMe in the first NVMe socket. I also relocated the PCI SATA interface Catalina boots from to the 8x PCI slot. Doing all this borked the Windows boot device settings presumably because I had installed the Gigabyte Intel storage drivers that messed with the BIOS. Rewinding to the latest Windows restore point solved that, but I'm not on the "fancy" storage drivers now. I ran the Crystal bench again, and now instead of 2500 read/write, it's now 3400/3150. It's not the 5000 read/write commonly reported on Amazon for the Sabrent, but it's progress. The real question is why it got better. I'm thinking the location of the NVMe and the PCI cards are not acting as described in the manual. The speeds reported before are exactly what you might expect if the NVMe was sharing with someone. Others report the speeds cut by half when they combine things the manual states are shared resources. Except in my case the manual indicated I was not sharing any resources. Moving things around should not have improved anything. But it did???? I would still like to get the NVMe up closer to 5000 if possible, just "because". And the question remains if I want to reinstall the Gigabyte Rapid Store driver 17.9.0.1007? I'm not using any RAID function. The NVMe does appear in BIOS as Intel Rapid Store, and Windows claimed at one point you could not uninstall once it's installed.

During the test the NVMe reached about 62C. Otherwise it seems to run at about 54C.

And quit bitching at me about this referencing Windows. I'm dual booting Mac/Win, and I feel this is relevant for a lot of use cases found here. Windows gives you visibility into things at the hardware level, and the Mac does too. It's not 100% overlap. And even the OP mentions dual booting Windows.
 
Joined
Apr 27, 2013
Messages
136
Motherboard
GA-Z490 Vision D
CPU
i9-10900K
Graphics
UHD 630
Mac
  1. iMac
What is the specific model name/number of your UAD Apollo? Is it running the latest UAD firmware?
I have Apollo UAD2 with latest version v9.12.2
on my previously GA-Z170X-UD5-TH Apollo work! (already 3-4 years)
MacBook Pro - work as usual with same TB2 cable.
only z490 vision-D not work!:(
I guess that's my mainboard Z490 vision-D had some thunderbolt issue, I should exchange it because I purchased it only few days ago.
 
Last edited:
Top