Contribute
Register

Gigabyte Z390 M Gaming build with working NVRAM

Joined
Aug 3, 2011
Messages
84
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i5-9600K
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
read my reply above

also:
new way of adding reset nvram
I managed to get nvram appear in 0.8.1 boot screen with the above guide. Thanks. It didn't fix the problem, but removing the Sleepwake log fixed it!
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
27,036
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
I managed to get nvram appear in 0.8.1 boot screen with the above guide. Thanks. It didn't fix the problem, but removing the Sleepwake log fixed it!
issue happened to me a few months back :)
 
Joined
Aug 9, 2011
Messages
12
Motherboard
Gigabyte Z390 M
CPU
i9 9900K
Graphics
Radeon Rx580
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Wow!

That's really good to hear....I guess that's my evening decided then...!

I'll feedback when I've tried it.

What I really want to do is update my Big Sur install to Monterey...I wonder will 0.8.1 still work then. It looks like 0.8.1 has a problem with big Sur.


Btw, I know Pastry chef told me to forget about the Serialinit Debug line.... Did you get that error too and did you just delete that line from the config.plist file?

Anyone else have problems with OC 0.8.0 on a big Sur install?
I did get the error line "OCS: No schema for SerialInit at 5 index, context <Degug>".
That was fixed by removing the SerialInit entry in the .plist file.
 
Joined
Aug 3, 2011
Messages
84
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i5-9600K
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
I did get the error line "OCS: No schema for SerialInit at 5 index, context <Degug>".
That was fixed by removing the SerialInit entry in the .plist file.
Yeah, I did the same. I've now updated my main Big Sur install to Monterey and all is working well.
 
Joined
Nov 11, 2011
Messages
91
Motherboard
GA-Z170X-DESIGNARE
CPU
i7-6700k
Graphics
GTX 1080 Ti
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Not really. Most of the time, that sort of stuff shouldn't affect performance. Performance is more dependent on your hardware and BIOS settings.
Another strange one here. The USB-C ports on my Z390 designare used to work fine, but I got a message about power consumption and I think OSX turned them off and now nothing. I tried restarts, but no succes. Do you recognise this? Any suggestions?
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,368
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Another strange one here. The USB-C ports on my Z390 designare used to work fine, but I got a message about power consumption and I think OSX turned them off and now nothing. I tried restarts, but no succes. Do you recognise this? Any suggestions?

I never saw this. The only thing I can suggest is to double check your port mapping.
 
Joined
Feb 3, 2022
Messages
17
Motherboard
Gigabyte Z390M Gaming
CPU
i5-9600K
Graphics
UDH 630, RX 580
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
Make sure you update to a BIOS version that allows you to disable CFG Lock and disable it as per post #1.

Add your own Serial, Board Serial, and UUID to the config.plist in the EFI below.
Hey pastrychef!

I've updated my build with SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 580 8GB GDDR5 SE (Blue). Works good, Monitor connected via DP - miniDP, after-sleep works fine now. But sleep does not work, can't find out why. Going down and wakes immediately.

denis@Denis-iMac ~ % pmset -g


System-wide power settings:


Currently in use:


autorestart 0


Sleep On Power Button 1


hibernatefile /var/vm/sleepimage


proximitywake 1


powernap 0


networkoversleep 0


disksleep 10


sleep 30 (sleep prevented by sharingd, UserEventAgent)


hibernatemode 0


ttyskeepawake 1


displaysleep 30


womp 1


denis@Denis-iMac ~ % pmset -g assertions


2022-06-18 19:16:52 +0400


Assertion status system-wide:


BackgroundTask 1


ApplePushServiceTask 0


UserIsActive 1


PreventUserIdleDisplaySleep 0


PreventSystemSleep 0


ExternalMedia 0


PreventUserIdleSystemSleep 1


NetworkClientActive 0


Listed by owning process:


pid 144(hidd): [0x00000012000980ec] 00:00:00 UserIsActive named: "com.apple.iohideventsystem.queue.tickle serviceID:100000555 name:AppleHIDKeyboardEve product:Apple Keyboard eventType:3"


Timeout will fire in 1800 secs Action=TimeoutActionRelease


pid 415(sharingd): [0x000003fd0001860f] 00:18:51 PreventUserIdleSystemSleep named: "Handoff"


pid 340(UserEventAgent): [0x000000c5000b8313] 00:32:35 BackgroundTask named: "com.apple.parsec-fbf.flush"


Created for PID: 397.


Kernel Assertions: 0x10c=USB,BT-HID,MAGICWAKE


id=501 level=255 0x4=USB mod=01.01.1970, 04:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14300000 owner=IOUSBHostDevice


id=503 level=255 0x4=USB mod=01.01.1970, 04:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14c00000 owner=IOUSBHostDevice


id=505 level=255 0x4=USB mod=01.01.1970, 04:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14330000 owner=Keyboard Hub


id=507 level=255 0x4=USB mod=01.01.1970, 04:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14331000 owner=Optical Mouse


id=508 level=255 0x100=MAGICWAKE mod=01.01.1970, 04:00 description=llw0 owner=IOSkywalkNetworkBSDClient


id=509 level=255 0x100=MAGICWAKE mod=18.06.2022, 18:43 description=en1 owner=en1


id=510 level=255 0x8=BT-HID mod=01.01.1970, 04:00 description=com.apple.driver.IOBluetoothHIDDriver owner=BNBMouseDevice


Idle sleep preventers: IODisplayWrangler

(After Handoff turned off)

denis@Denis-iMac ~ % pmset -g


System-wide power settings:


Currently in use:


autorestart 0


Sleep On Power Button 1


hibernatefile /var/vm/sleepimage


proximitywake 1


powernap 0


networkoversleep 0


disksleep 10


sleep 30 (sleep prevented by UserEventAgent, UserEventAgent)


hibernatemode 0


ttyskeepawake 1


displaysleep 30


womp 1

After installing RX 580 I can see only "??? 8Gb" in about this Mac menu, but in system info is:

???:
Chipset Model: ???

Type: GPU

Bus: PCIe

Slot: Internal@0,1,0/0,0

PCIe Lane Width: x16

VRAM (Total): 8 GB

Vendor: AMD (0x1002)

Device ID: 0x67df

Revision ID: 0x00e7

Metal: Supported, feature set macOS GPUFamily2 v1

Displays:

DELL U2414H:

Resolution: 1920x1080 (1080p FHD - Full High Definition)

UI Looks like: 1920 x 1080 @ 60 Hz

Framebuffer Depth: 30-Bit Colour (ARGB2101010)

Display Serial Number: 9TG4645D1MPL

Main Display: Yes

Mirror: Off

Online: Yes

Rotation: Supported

Automatically Adjust Brightness: No

Connection Type: Thunderbolt/DisplayPort

And two times I've got complete freeze system just after logging in, only with new RX580.

Also SideCar is not working, just black screen on my iPad Pro 10.5, none Wi-FI and USB. Definition as in yours EFI - iMac Pro 1.1.

And one more question about front USB ports. As I understand you in first post, there is port limit, so front USB2.0 can't be enabled, yes? My WiFi-BT card connected in PCIEX4 and F_USB1.
EFI is from your post.
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,368
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Hey pastrychef!

I've updated my build with SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 580 8GB GDDR5 SE (Blue). Works good, Monitor connected via DP - miniDP, after-sleep works fine now. But sleep does not work, can't find out why. Going down and wakes immediately.

denis@Denis-iMac ~ % pmset -g


System-wide power settings:


Currently in use:


autorestart 0


Sleep On Power Button 1


hibernatefile /var/vm/sleepimage


proximitywake 1


powernap 0


networkoversleep 0


disksleep 10


sleep 30 (sleep prevented by sharingd, UserEventAgent)


hibernatemode 0


ttyskeepawake 1


displaysleep 30


womp 1


denis@Denis-iMac ~ % pmset -g assertions


2022-06-18 19:16:52 +0400


Assertion status system-wide:


BackgroundTask 1


ApplePushServiceTask 0


UserIsActive 1


PreventUserIdleDisplaySleep 0


PreventSystemSleep 0


ExternalMedia 0


PreventUserIdleSystemSleep 1


NetworkClientActive 0


Listed by owning process:


pid 144(hidd): [0x00000012000980ec] 00:00:00 UserIsActive named: "com.apple.iohideventsystem.queue.tickle serviceID:100000555 name:AppleHIDKeyboardEve product:Apple Keyboard eventType:3"


Timeout will fire in 1800 secs Action=TimeoutActionRelease


pid 415(sharingd): [0x000003fd0001860f] 00:18:51 PreventUserIdleSystemSleep named: "Handoff"


pid 340(UserEventAgent): [0x000000c5000b8313] 00:32:35 BackgroundTask named: "com.apple.parsec-fbf.flush"


Created for PID: 397.


Kernel Assertions: 0x10c=USB,BT-HID,MAGICWAKE


id=501 level=255 0x4=USB mod=01.01.1970, 04:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14300000 owner=IOUSBHostDevice


id=503 level=255 0x4=USB mod=01.01.1970, 04:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14c00000 owner=IOUSBHostDevice


id=505 level=255 0x4=USB mod=01.01.1970, 04:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14330000 owner=Keyboard Hub


id=507 level=255 0x4=USB mod=01.01.1970, 04:00 description=com.apple.usb.externaldevice.14331000 owner=Optical Mouse


id=508 level=255 0x100=MAGICWAKE mod=01.01.1970, 04:00 description=llw0 owner=IOSkywalkNetworkBSDClient


id=509 level=255 0x100=MAGICWAKE mod=18.06.2022, 18:43 description=en1 owner=en1


id=510 level=255 0x8=BT-HID mod=01.01.1970, 04:00 description=com.apple.driver.IOBluetoothHIDDriver owner=BNBMouseDevice


Idle sleep preventers: IODisplayWrangler

(After Handoff turned off)

denis@Denis-iMac ~ % pmset -g


System-wide power settings:


Currently in use:


autorestart 0


Sleep On Power Button 1


hibernatefile /var/vm/sleepimage


proximitywake 1


powernap 0


networkoversleep 0


disksleep 10


sleep 30 (sleep prevented by UserEventAgent, UserEventAgent)


hibernatemode 0


ttyskeepawake 1


displaysleep 30


womp 1

After installing RX 580 I can see only "??? 8Gb" in about this Mac menu, but in system info is:

???:
Chipset Model: ???

Type: GPU

Bus: PCIe

Slot: Internal@0,1,0/0,0

PCIe Lane Width: x16

VRAM (Total): 8 GB

Vendor: AMD (0x1002)

Device ID: 0x67df

Revision ID: 0x00e7

Metal: Supported, feature set macOS GPUFamily2 v1

Displays:

DELL U2414H:

Resolution: 1920x1080 (1080p FHD - Full High Definition)

UI Looks like: 1920 x 1080 @ 60 Hz

Framebuffer Depth: 30-Bit Colour (ARGB2101010)

Display Serial Number: 9TG4645D1MPL

Main Display: Yes

Mirror: Off

Online: Yes

Rotation: Supported

Automatically Adjust Brightness: No

Connection Type: Thunderbolt/DisplayPort

And two times I've got complete freeze system just after logging in, only with new RX580.

Also SideCar is not working, just black screen on my iPad Pro 10.5, none Wi-FI and USB. Definition as in yours EFI - iMac Pro 1.1.

And one more question about front USB ports. As I understand you in first post, there is port limit, so front USB2.0 can't be enabled, yes? My WiFi-BT card connected in PCIEX4 and F_USB1.
EFI is from your post.

Please enter the following in Terminal and post the output:
log show --style syslog | fgrep "Wake reason"

and:
pmset -g assertions


Please see post #3 for instructions on how to populate System Info. It's just cosmetic and doesn't affect performance or functionality.
 
Joined
Feb 3, 2022
Messages
17
Motherboard
Gigabyte Z390M Gaming
CPU
i5-9600K
Graphics
UDH 630, RX 580
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. iOS
I have a problem for now, system total freeze. Kernel panic, as I understand.
It freezes when I turning on personal hotspot and enter Safari.
Last freeze was from logging in, can't understand why. Without RX580 system was very stable. And RX580 was tested in Win10 system, stress-tests and games - everything perfect. Should I add something in EFI to RX580 compatibility? I thought it should be natively, but...

Attaching system report after fail and hard reset.
panic(cpu 0 caller 0xffffff8000447bba): Kernel trap at 0xffffff80003ea7e0, type 14=page fault, registers:


CR0: 0x0000000080010033, CR2: 0xffffff9bcf3607e8, CR3: 0x00000003920c810b, CR4: 0x00000000003626e0


RAX: 0xffffff8007000000, RBX: 0xffffff9bcf3607c8, RCX: 0x00000000ff00f6ff, RDX: 0xffffff9bcf3607c8


RSP: 0xffffff81f3c13cb0, RBP: 0xffffff81f3c13ce0, RSI: 0xffffff7f80000000, RDI: 0x0000000000000000


R8: 0xffffff81f3c13e24, R9: 0xffffff802a8c3b20, R10: 0x0000000000000000, R11: 0xffffff81f3c13db8


R12: 0xffffff8005e00000, R13: 0x03fffffe02879d78, R14: 0x0000000016e01000, R15: 0xffffff8021e75e00


RFL: 0x0000000000010282, RIP: 0xffffff80003ea7e0, CS: 0x0000000000000008, SS: 0x0000000000000000


Fault CR2: 0xffffff9bcf3607e8, Error code: 0x0000000000000000, Fault CPU: 0x0, PL: 1, VF: 5





Backtrace (CPU 0), Frame : Return Address


0xffffff81f3c13610 : 0xffffff800031b54d mach_kernel : _handle_debugger_trap + 0x49d


0xffffff81f3c13660 : 0xffffff8000455c85 mach_kernel : _kdp_i386_trap + 0x155


0xffffff81f3c136a0 : 0xffffff800044780e mach_kernel : _kernel_trap + 0x4ee


0xffffff81f3c136f0 : 0xffffff7f83f17106 as.vit9696.VirtualSMC : __ZN18VirtualSMCProvider10kernelTrapI22x86_saved_state_1010_tEEvPT_Pm + 0x4b6


0xffffff81f3c13770 : 0xffffff80002c1a40 mach_kernel : _return_from_trap + 0xe0


0xffffff81f3c13790 : 0xffffff800031ac17 mach_kernel : _DebuggerTrapWithState + 0x17


0xffffff81f3c13890 : 0xffffff800031b007 mach_kernel : _panic_trap_to_debugger + 0x227


0xffffff81f3c138e0 : 0xffffff8000ac010c mach_kernel : _panic + 0x54


0xffffff81f3c13950 : 0xffffff8000447bba mach_kernel : _sync_iss_to_iks + 0x2aa


0xffffff81f3c13ad0 : 0xffffff80004478b8 mach_kernel : _kernel_trap + 0x598


0xffffff81f3c13b20 : 0xffffff7f83f17106 as.vit9696.VirtualSMC : __ZN18VirtualSMCProvider10kernelTrapI22x86_saved_state_1010_tEEvPT_Pm + 0x4b6


0xffffff81f3c13ba0 : 0xffffff80002c1a40 mach_kernel : _return_from_trap + 0xe0


0xffffff81f3c13bc0 : 0xffffff80003ea7e0 mach_kernel : _vm_page_lookup + 0x260


0xffffff81f3c13ce0 : 0xffffff80003a8fe9 mach_kernel : _vm_pre_fault + 0x6e9


0xffffff81f3c13f10 : 0xffffff8000447dde mach_kernel : _user_trap + 0x17e


0xffffff81f3c13fa0 : 0xffffff80002c194f mach_kernel : _hndl_alltraps + 0xdf


Kernel Extensions in backtrace:


as.vit9696.VirtualSMC(1.2.9)[04E4F56A-32E7-3445-8894-07A2C59A8DF8]@0xffffff7f83f07000->0xffffff7f83f2efff


dependency: as.vit9696.Lilu(1.6.0)[E5BEEE8E-E840-3224-BF88-B0A191D0F0A6]@0xffffff7f83e7e000


dependency: com.apple.iokit.IOACPIFamily(1.4)[B8B4D543-987A-34F2-AC88-3938230B034E]@0xffffff7f8148a000





BSD process name corresponding to current thread: com.apple.WebKit


Boot args: -alcbeta -lilubetaall debug=0x100 keepsyms=1 -wegbeta -no_compat_check -vsmcbeta dart=0 darkwake=0





Mac OS version:


19H1824





Kernel version:


Darwin Kernel Version 19.6.0: Tue Feb 15 21:39:11 PST 2022; root:xnu-6153.141.59~1/RELEASE_X86_64


Kernel UUID: 65FD3451-F0B1-3202-9C67-023D8D1B4D44


__HIB text base: 0xffffff8000100000


System model name: iMacPro1,1 (Mac-7BA5B2D9E42DDD94)


System shutdown begun: NO


Panic diags file available: YES (0x0)





System uptime in nanoseconds: 58832088097


last loaded kext at 31467110245: @filesystems.msdosfs 1.10 (addr 0xffffff7f81794000, size 69632)


loaded kexts:


com.paragon-software.filesystems.ntfs 90.5.15


com.insanelymac.!IMausiEthernet 2.5.3d3


ru.joedm.SMCSuperIO 1.2.9


com.osy86.USBWakeFixup 1


as.vit9696.SMCProcessor 1.2.9


as.vit9696.VirtualSMC 1.2.9


as.vit9696.!AALC 1.7.0


as.vit9696.WhateverGreen 1.5.8


as.vit9696.Lilu 1.6.0


@filesystems.msdosfs 1.10


>!A!BMultitouch 97


@kext.AMDFramebuffer 3.1.0


>AudioAUUC 1.70


@fileutil 20.036.15


@filesystems.autofs 3.0


@filesystems.ntfs 3.14.3


@kext.AMDRadeonX4000 3.1.0


@kext.AMDRadeonServiceManager 3.1.0


@kext.AMD9500!C 3.1.0


>AGPM 111.4.4


>!APlatformEnabler 2.7.0d0


>X86PlatformShim 1.0.0


>!AHDAHardwareConfigDriver 283.15


>!AHDA 283.15


>!AUpstreamUserClient 3.6.8


>!AMCCSControl 1.14


>!AGraphicsDevicePolicy 5.2.7


@AGDCPluginDisplayMetrics 5.2.7


>!A!IKBLGraphics 14.0.7


>!AHV 1


|IOUserEthernet 1.0.1


|IO!BSerialManager 7.0.6f8


>pmtelemetry 1


@Dont_Steal_Mac_OS_X 7.0.0


>!A!ICFLGraphicsFramebuffer 14.0.7


>!AGFXHDA 100.1.429


>!A!ISlowAdaptiveClocking 4.0.0


>!AFIVRDriver 4.1.0


>ACPI_SMC_PlatformPlugin 1.0.0


>!A!IPCHPMC 2.0.1


>!A!IMCEReporter 115


@private.KextAudit 1.0


|IO!BUSBDFU 7.0.6f8


>!AFileSystemDriver 3.0.1


>!AVirtIO 1.0


@filesystems.hfs.kext 522.100.6


@!AFSCompression.!AFSCompressionTypeDataless 1.0.0d1


@BootCache 40


@!AFSCompression.!AFSCompressionTypeZlib 1.0.0


@filesystems.apfs 1412.141.3


>AirPort.BrcmNIC 1400.1.1


>!AAHCIPort 341.140.1


>!ARTC 2.0


>!AACPIButtons 6.1


>!AHPET 1.8


>!ASMBIOS 2.1


>!AAPIC 1.7


$!AImage4 1


@nke.applicationfirewall 303


$TMSafetyNet 8


@!ASystemPolicy 2.0.0


|EndpointSecurity 1


>IO!BHIDDriver 7.0.6f8


>!AMultitouchDriver 3440.1


>!AInputDeviceSupport 3440.8


@kext.triggers 1.0


@kext.AMDRadeonX4000HWLibs 1.0


@kext.AMDRadeonX4000HWServices 3.1.0


@kext.AMDSupport 3.1.0


>!AHIDKeyboard 209


>DspFuncLib 283.15


@kext.OSvKernDSPLib 529


>!ASMBus!C 1.0.18d1


|IOSMBus!F 1.1


>!AGraphicsControl 5.2.7


|IOAVB!F 850.1


|IOAccelerator!F2 438.7.4


>!AHDA!C 283.15


|IOHDA!F 283.15


|IONDRVSupport 576.2


@!AGPUWrangler 5.2.7


@!AGraphicsDeviceControl 5.2.7


|IOGraphics!F 576.2


|IOSlowAdaptiveClocking!F 1.0.0


>!ASMBusPCI 1.0.14d1


@plugin.IOgPTPPlugin 840.3


|IOEthernetAVB!C 1.1.0


>IOPlatformPluginLegacy 1.0.0


>X86PlatformPlugin 1.0.0


>IOPlatformPlugin!F 6.0.0d8


>usb.IOUSBHostHIDDevice 1.2


|Broadcom!BHost!CUSBTransport 7.0.6f8


|IO!BHost!CUSBTransport 7.0.6f8


|IO!BHost!CTransport 7.0.6f8


|IO!B!F 7.0.6f8


|IO!BPacketLogger 7.0.6f8


>!UAudio 323.4


>usb.cdc 5.0.0


>usb.networking 5.0.0


>usb.!UHostCompositeDevice 1.2


>usb.!UHub 1.2


>!UMergeNub 900.4.2


|IOAudio!F 300.2


@vecLib.kext 1.2.0


|IOSerial!F 11


|IOSurface 269.11


@filesystems.hfs.encodings.kext 1


|IOAHCIBlock!S 316.100.5


>!AXsanScheme 3

Last time I've turned off BT and connect to another iPhone (not my), open Safari - loading pages for about 10 sec and system freeze.
Before it I've run geekbench test for CPU and GPU - perfect, 5577 for CPU, 37359 for OpenCL and 33566 for Metal.
Wi-fi + BT is PCI-E Fenvi FV-HB1200 BCM94360CS2. Working good, Magic Mouse, AirDrop, Handoff.
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
18,368
Motherboard
Asus Z370-G Gaming (Wi-Fi AC)
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
RX 6600 XT
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
I have a problem for now, system total freeze. Kernel panic, as I understand.
It freezes when I turning on personal hotspot and enter Safari.
Last freeze was from logging in, can't understand why. Without RX580 system was very stable. And RX580 was tested in Win10 system, stress-tests and games - everything perfect. Should I add something in EFI to RX580 compatibility? I thought it should be natively, but...

Attaching system report after fail and hard reset.
panic(cpu 0 caller 0xffffff8000447bba): Kernel trap at 0xffffff80003ea7e0, type 14=page fault, registers:


CR0: 0x0000000080010033, CR2: 0xffffff9bcf3607e8, CR3: 0x00000003920c810b, CR4: 0x00000000003626e0


RAX: 0xffffff8007000000, RBX: 0xffffff9bcf3607c8, RCX: 0x00000000ff00f6ff, RDX: 0xffffff9bcf3607c8


RSP: 0xffffff81f3c13cb0, RBP: 0xffffff81f3c13ce0, RSI: 0xffffff7f80000000, RDI: 0x0000000000000000


R8: 0xffffff81f3c13e24, R9: 0xffffff802a8c3b20, R10: 0x0000000000000000, R11: 0xffffff81f3c13db8


R12: 0xffffff8005e00000, R13: 0x03fffffe02879d78, R14: 0x0000000016e01000, R15: 0xffffff8021e75e00


RFL: 0x0000000000010282, RIP: 0xffffff80003ea7e0, CS: 0x0000000000000008, SS: 0x0000000000000000


Fault CR2: 0xffffff9bcf3607e8, Error code: 0x0000000000000000, Fault CPU: 0x0, PL: 1, VF: 5





Backtrace (CPU 0), Frame : Return Address


0xffffff81f3c13610 : 0xffffff800031b54d mach_kernel : _handle_debugger_trap + 0x49d


0xffffff81f3c13660 : 0xffffff8000455c85 mach_kernel : _kdp_i386_trap + 0x155


0xffffff81f3c136a0 : 0xffffff800044780e mach_kernel : _kernel_trap + 0x4ee


0xffffff81f3c136f0 : 0xffffff7f83f17106 as.vit9696.VirtualSMC : __ZN18VirtualSMCProvider10kernelTrapI22x86_saved_state_1010_tEEvPT_Pm + 0x4b6


0xffffff81f3c13770 : 0xffffff80002c1a40 mach_kernel : _return_from_trap + 0xe0


0xffffff81f3c13790 : 0xffffff800031ac17 mach_kernel : _DebuggerTrapWithState + 0x17


0xffffff81f3c13890 : 0xffffff800031b007 mach_kernel : _panic_trap_to_debugger + 0x227


0xffffff81f3c138e0 : 0xffffff8000ac010c mach_kernel : _panic + 0x54


0xffffff81f3c13950 : 0xffffff8000447bba mach_kernel : _sync_iss_to_iks + 0x2aa


0xffffff81f3c13ad0 : 0xffffff80004478b8 mach_kernel : _kernel_trap + 0x598


0xffffff81f3c13b20 : 0xffffff7f83f17106 as.vit9696.VirtualSMC : __ZN18VirtualSMCProvider10kernelTrapI22x86_saved_state_1010_tEEvPT_Pm + 0x4b6


0xffffff81f3c13ba0 : 0xffffff80002c1a40 mach_kernel : _return_from_trap + 0xe0


0xffffff81f3c13bc0 : 0xffffff80003ea7e0 mach_kernel : _vm_page_lookup + 0x260


0xffffff81f3c13ce0 : 0xffffff80003a8fe9 mach_kernel : _vm_pre_fault + 0x6e9


0xffffff81f3c13f10 : 0xffffff8000447dde mach_kernel : _user_trap + 0x17e


0xffffff81f3c13fa0 : 0xffffff80002c194f mach_kernel : _hndl_alltraps + 0xdf


Kernel Extensions in backtrace:


as.vit9696.VirtualSMC(1.2.9)[04E4F56A-32E7-3445-8894-07A2C59A8DF8]@0xffffff7f83f07000->0xffffff7f83f2efff


dependency: as.vit9696.Lilu(1.6.0)[E5BEEE8E-E840-3224-BF88-B0A191D0F0A6]@0xffffff7f83e7e000


dependency: com.apple.iokit.IOACPIFamily(1.4)[B8B4D543-987A-34F2-AC88-3938230B034E]@0xffffff7f8148a000





BSD process name corresponding to current thread: com.apple.WebKit


Boot args: -alcbeta -lilubetaall debug=0x100 keepsyms=1 -wegbeta -no_compat_check -vsmcbeta dart=0 darkwake=0





Mac OS version:


19H1824





Kernel version:


Darwin Kernel Version 19.6.0: Tue Feb 15 21:39:11 PST 2022; root:xnu-6153.141.59~1/RELEASE_X86_64


Kernel UUID: 65FD3451-F0B1-3202-9C67-023D8D1B4D44


__HIB text base: 0xffffff8000100000


System model name: iMacPro1,1 (Mac-7BA5B2D9E42DDD94)


System shutdown begun: NO


Panic diags file available: YES (0x0)





System uptime in nanoseconds: 58832088097


last loaded kext at 31467110245: @filesystems.msdosfs 1.10 (addr 0xffffff7f81794000, size 69632)


loaded kexts:


com.paragon-software.filesystems.ntfs 90.5.15


com.insanelymac.!IMausiEthernet 2.5.3d3


ru.joedm.SMCSuperIO 1.2.9


com.osy86.USBWakeFixup 1


as.vit9696.SMCProcessor 1.2.9


as.vit9696.VirtualSMC 1.2.9


as.vit9696.!AALC 1.7.0


as.vit9696.WhateverGreen 1.5.8


as.vit9696.Lilu 1.6.0


@filesystems.msdosfs 1.10


>!A!BMultitouch 97


@kext.AMDFramebuffer 3.1.0


>AudioAUUC 1.70


@fileutil 20.036.15


@filesystems.autofs 3.0


@filesystems.ntfs 3.14.3


@kext.AMDRadeonX4000 3.1.0


@kext.AMDRadeonServiceManager 3.1.0


@kext.AMD9500!C 3.1.0


>AGPM 111.4.4


>!APlatformEnabler 2.7.0d0


>X86PlatformShim 1.0.0


>!AHDAHardwareConfigDriver 283.15


>!AHDA 283.15


>!AUpstreamUserClient 3.6.8


>!AMCCSControl 1.14


>!AGraphicsDevicePolicy 5.2.7


@AGDCPluginDisplayMetrics 5.2.7


>!A!IKBLGraphics 14.0.7


>!AHV 1


|IOUserEthernet 1.0.1


|IO!BSerialManager 7.0.6f8


>pmtelemetry 1


@Dont_Steal_Mac_OS_X 7.0.0


>!A!ICFLGraphicsFramebuffer 14.0.7


>!AGFXHDA 100.1.429


>!A!ISlowAdaptiveClocking 4.0.0


>!AFIVRDriver 4.1.0


>ACPI_SMC_PlatformPlugin 1.0.0


>!A!IPCHPMC 2.0.1


>!A!IMCEReporter 115


@private.KextAudit 1.0


|IO!BUSBDFU 7.0.6f8


>!AFileSystemDriver 3.0.1


>!AVirtIO 1.0


@filesystems.hfs.kext 522.100.6


@!AFSCompression.!AFSCompressionTypeDataless 1.0.0d1


@BootCache 40


@!AFSCompression.!AFSCompressionTypeZlib 1.0.0


@filesystems.apfs 1412.141.3


>AirPort.BrcmNIC 1400.1.1


>!AAHCIPort 341.140.1


>!ARTC 2.0


>!AACPIButtons 6.1


>!AHPET 1.8


>!ASMBIOS 2.1


>!AAPIC 1.7


$!AImage4 1


@nke.applicationfirewall 303


$TMSafetyNet 8


@!ASystemPolicy 2.0.0


|EndpointSecurity 1


>IO!BHIDDriver 7.0.6f8


>!AMultitouchDriver 3440.1


>!AInputDeviceSupport 3440.8


@kext.triggers 1.0


@kext.AMDRadeonX4000HWLibs 1.0


@kext.AMDRadeonX4000HWServices 3.1.0


@kext.AMDSupport 3.1.0


>!AHIDKeyboard 209


>DspFuncLib 283.15


@kext.OSvKernDSPLib 529


>!ASMBus!C 1.0.18d1


|IOSMBus!F 1.1


>!AGraphicsControl 5.2.7


|IOAVB!F 850.1


|IOAccelerator!F2 438.7.4


>!AHDA!C 283.15


|IOHDA!F 283.15


|IONDRVSupport 576.2


@!AGPUWrangler 5.2.7


@!AGraphicsDeviceControl 5.2.7


|IOGraphics!F 576.2


|IOSlowAdaptiveClocking!F 1.0.0


>!ASMBusPCI 1.0.14d1


@plugin.IOgPTPPlugin 840.3


|IOEthernetAVB!C 1.1.0


>IOPlatformPluginLegacy 1.0.0


>X86PlatformPlugin 1.0.0


>IOPlatformPlugin!F 6.0.0d8


>usb.IOUSBHostHIDDevice 1.2


|Broadcom!BHost!CUSBTransport 7.0.6f8


|IO!BHost!CUSBTransport 7.0.6f8


|IO!BHost!CTransport 7.0.6f8


|IO!B!F 7.0.6f8


|IO!BPacketLogger 7.0.6f8


>!UAudio 323.4


>usb.cdc 5.0.0


>usb.networking 5.0.0


>usb.!UHostCompositeDevice 1.2


>usb.!UHub 1.2


>!UMergeNub 900.4.2


|IOAudio!F 300.2


@vecLib.kext 1.2.0


|IOSerial!F 11


|IOSurface 269.11


@filesystems.hfs.encodings.kext 1


|IOAHCIBlock!S 316.100.5


>!AXsanScheme 3

Last time I've turned off BT and connect to another iPhone (not my), open Safari - loading pages for about 10 sec and system freeze.
Before it I've run geekbench test for CPU and GPU - perfect, 5577 for CPU, 37359 for OpenCL and 33566 for Metal.
Wi-fi + BT is PCI-E Fenvi FV-HB1200 BCM94360CS2. Working good, Magic Mouse, AirDrop, Handoff.

I don't notice any obvious problems... Is the system stable when running Windows and/or Linux?
 
Top