Contribute
Register

Gigabyte Z390 M Gaming build with working NVRAM

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,728
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
hello,

i tried the upgrade to monterey but on the first reboot the loading bar hangs at about 15% and the pc restarts, i am i missed something?

Please add "-v" boot argument and post where it stops.
 
Joined
Oct 1, 2020
Messages
20
Motherboard
Gigabyte Z390 Gaming M
CPU
I9-9900K
Graphics
Gigabyte Radeon RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
H
I have not tried with Clover yet... How far does the update go?
well. the installation process left an additional install partition.

IMG_7019.jpg


If I start from there with -v it stops here and reboots:
IMG_7030.jpg


If start from the other macOS partition I'm back in the old and still running Big Sur installation
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,728
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
H

well. the installation process left an additional install partition.

View attachment 532219

If I start from there with -v it stops here and reboots:
View attachment 532218

If start from the other macOS partition I'm back in the old and still running Big Sur installation

Looks related to USB. Is your EFI on a USB flash drive? Are you installing from a USB installer? Which Wi-Fi/Bluetooth card are you using?
 
Joined
Dec 16, 2013
Messages
177
Motherboard
GA-Z87MX-D3H
CPU
i5-4670K
Graphics
HD4600
I'm running on the z390 M (non-gaming) and it's been stable for quite some time. So of course I decided to mess with it. Updated to opencore 0.7.4 (no major issues except my own mistakes), and then moved to Big Sur. (Editorial comment: fugly! I thought hard about downgrading but will not - easier to have similar interfaces)

Now many / most of my USB slots are not working. I'm not running either of the USB-related kexts. Opencore is almost entirely vanilla, with config.plist, kexts etc to absolute minimum.

Suggestions on where to start? I'd really like to not go through the entire port mapping process (time and a bit above my paygrade).
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,441
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
I'm running on the z390 M (non-gaming) and it's been stable for quite some time. So of course I decided to mess with it. Updated to opencore 0.7.4 (no major issues except my own mistakes), and then moved to Big Sur. (Editorial comment: fugly! I thought hard about downgrading but will not - easier to have similar interfaces)

Now many / most of my USB slots are not working. I'm not running either of the USB-related kexts. Opencore is almost entirely vanilla, with config.plist, kexts etc to absolute minimum.

Suggestions on where to start? I'd really like to not go through the entire port mapping process (time and a bit above my paygrade).
 
Joined
Dec 16, 2013
Messages
177
Motherboard
GA-Z87MX-D3H
CPU
i5-4670K
Graphics
HD4600
Thanks - will start with that. A bit perplexed of why all the previous macOS versions before Big Sur worked without these incantations, but it is what it is.
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
24,441
Motherboard
Asus N752VX-OpenCore
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD 530 1920 x 1080
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks - will start with that. A bit perplexed of why all the previous macOS versions before Big Sur worked without these incantations, but it is what it is.
because of change.... since El Capitan I think
 
Joined
Dec 16, 2013
Messages
177
Motherboard
GA-Z87MX-D3H
CPU
i5-4670K
Graphics
HD4600
because of change.... since El Capitan I think
I was running Catalina and Mojave before that on this with no USB port problems whatsoever. I'm going to check, I must have had something a bit different with the configuration.

Thanks again for the link, much easier to understand and work through than the other source I'd been looking at...
 
Joined
May 26, 2020
Messages
3
Motherboard
gigabyte z390 m gaming
CPU
i5 9600K
Graphics
rx 5500 xt
Mac
  1. iMac
Classic Mac
  1. iBook
H

well. the installation process left an additional install partition.

View attachment 532219

If I start from there with -v it stops here and reboots:
View attachment 532218

If start from the other macOS partition I'm back in the old and still running Big Sur installation
Hello, I am French, and I use a translator. Sorry to have written my previous post in French. I confirm with Clover. It restarts on his own at the installation to return to the starting point. If anyone has an idea, I'm suck in hackintosh. LOL. On the other hand, with OpenCore everything seems to be going well. To be continued. Thank you all. Greetings from France
 
Joined
Dec 10, 2017
Messages
15
Motherboard
GIGABYTE Z390 M
CPU
i5-9600KF
Graphics
Sapphire RX 570
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
I'm running on the z390 M (non-gaming) and it's been stable for quite some time. So of course I decided to mess with it. Updated to opencore 0.7.4 (no major issues except my own mistakes), and then moved to Big Sur. (Editorial comment: fugly! I thought hard about downgrading but will not - easier to have similar interfaces)

Now many / most of my USB slots are not working. I'm not running either of the USB-related kexts. Opencore is almost entirely vanilla, with config.plist, kexts etc to absolute minimum.

Suggestions on where to start? I'd really like to not go through the entire port mapping process (time and a bit above my paygrade).
Hi. I am using a nearly similar configuration. The only difference is the video. I am using the RX570. For USB ports to work, turn off XhciPortLimit. And I also use USBInjectAll.kext. Sorry for the English, I'm just studying
My EFI is in the app. Works in Big Sur and Monterey
 

Attachments

  • OpenCore 0.7.4.zip
    9.4 MB · Views: 16
Top