Contribute
Register

Gigabyte Z390 M Gaming build with working NVRAM

Joined
Dec 16, 2013
Messages
169
Motherboard
GA-Z87MX-D3H
CPU
i5-4670K
Graphics
HD4600
The latest revisions of OpenCore and Clover require updated config.plists as there are new properties.

That's up to you do decide. I've always been a day 1 updater and have never really had major problems. The only time I did encounter major problems was due to Nvidia Web Drivers and that had nothing to do with Apple.

Thanks much! Are the new properties quite complex? Any changes needed to previous properties? And I take it no changes of note in OC/Clover that are essential for Catalina (if running on a recent OC)?

I hear you about Nvidia - one reason I'm so behind on versions was Nvidia (put off changing anything for quite a while), then the aperture/64 bit issue. (Okay, I do blame Apple for that.)

I probably will cycle through Catalina first just to let me shake things out.
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,230
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Thanks much! Are the new properties quite complex? Any changes needed to previous properties? And I take it no changes of note in OC/Clover that are essential for Catalina (if running on a recent OC)?

I hear you about Nvidia - one reason I'm so behind on versions was Nvidia (put off changing anything for quite a while), then the aperture/64 bit issue. (Okay, I do blame Apple for that.)

I probably will cycle through Catalina first just to let me shake things out.

Yes. In my opinion, the new properties in the config.plists are quite cryptic. I suggest that you you grab the latest OpenCore and Clover EFI folders from post #1 and copy all the Quirks. Those Quirks will work on any Z390 motherboard.
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,230
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
festivus-human-fund.png
 
Joined
Aug 25, 2013
Messages
99
Motherboard
Gigabyte Z390M Gaming
CPU
i5-8600K
Graphics
RX580+UHD630
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hello @pastrychef,

I am trying to move from Clover to OpenCore and currently using your 0.6.4 version adapted to my needs (iMac19.1 in headless mode). I think I captured almost all the important points about theACPI patches, kexts and platform-IDs. But I am now getting this error message at boot:

OC: ACPI Patch 4 is borked
Halting on critical error


any hint on what could cause this?

Stay safe and wishing you and everybody on this forum a Merry Christmas!
 
Last edited:

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,230
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Hello @pastrychef,

I am trying to move from Clover to OpenCore and currently using your 0.6.4 version adapted to me needs (iMac19.1 in headless mode). I hik I captured almost all the imortant points about the acpi patches, kexts and paltform ids. But I am now getting this error message at boot:

OC: ACPI Patch 4 is borked
Halting on critical error


any hint on what could cause this?

Stay safe an wishing you and everybody on this forum a Merry Christmas!

It's telling you ACPI, so look in config.plist > ACPI and /EFI/OC/ACPI/.

Remember that whatever SSDTs you want to use needs to be enabled in config.plist.
 
Joined
May 5, 2010
Messages
84
Motherboard
GA-Z390M Gaming
CPU
i5-9600K
Graphics
RX 570
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Is there a preconfigured OpenCore EFI for an i5-9600K processor (Coffee Lake) , Gigabyte Radeon RX 570 4 GB and iGPU as I use FCPX. All of this and upgrading to BigSur.
I've been using 19,1 and would like to keep that serial number.

I tried to morph your last 0.6.4 folder, but sanity checker reports wrong configurations, I'm guessing i5 vs i9.

Last year at this time, we were never able to get my onboard Ethernet to work, I was hoping that the firmware update would fix that, but no. Still using the PCI card.
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,230
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Is there a preconfigured OpenCore EFI for an i5-9600K processor (Coffee Lake) , Gigabyte Radeon RX 570 4 GB and iGPU as I use FCPX. All of this and upgrading to BigSur.
I've been using 19,1 and would like to keep that serial number.

I tried to morph your last 0.6.4 folder, but sanity checker reports wrong configurations, I'm guessing i5 vs i9.

Last year at this time, we were never able to get my onboard Ethernet to work, I was hoping that the firmware update would fix that, but no. Still using the PCI card.

Just use the EFI from post #1.

CPU and GPU doesn't matter.

Just enable IGPU in BIOS and change system definition to iMac19,1 and use your existing SMBIOS info.

I have never used any sanity checker. I'm confident I'm pretty sane.

There's no reason why your built-in ethernet shouldn't work.
 
Joined
Apr 12, 2014
Messages
232
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i7-9770K
Graphics
GTX 760
Mac
  1. iMac
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Classic
  2. SE
Mobile Phone
  1. iOS
So, all of the components are mounted and internal cables connected. Next thing to do is see if I can straighten up the cables. However, I just noticed something. I put the Fenvi card in the x4 slot. My GPU is a double wide and mounting the Fenvi in the x1_2 slot seemed too close to the GPU fans. Should I move the Fenvi?
 
Top