Contribute
Register

Gigabyte X299X - Catalina Support

Joined
Sep 8, 2010
Messages
246
Motherboard
Gigabyte X299X-Designare-10G
CPU
i9-10980XE
Graphics
Radeon Pro WX 7100
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
yep, they that bought the motherboard knows that it isn't an issue board, but the 2x 10G NIC and Onboard TB3 is what I was looking for, I'm running latest version of Catalina without any issues, as long as all my software will still be working on Catalina I'm not going to upgrade to Big Sur or the newer OS.
 
Joined
Jan 11, 2016
Messages
18
Motherboard
Gigabyte X299X Designare 10G
CPU
i9-10980XE
Graphics
AMD Radeon Pro WX 7100
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
1635306446648.png

Update to Monterey 12.0.1 success.
 

Attachments

  • EFI.zip
    2.8 MB · Views: 25
Joined
Jan 11, 2016
Messages
18
Motherboard
Gigabyte X299X Designare 10G
CPU
i9-10980XE
Graphics
AMD Radeon Pro WX 7100
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Everything works, @lx23 ? Which BIOS version are you using? Why did you set SMBIOS to 2017 iMac Pro, not 2019 Mac Pro?
Everything works except Thunderbolt, Thunderbolt Dock's USB 3.0 not work.
BIOS version F3c.
If use Mac Pro we need MacProMemoryNotificationDisabler.kext, iMac Pro doesn't need this.
 
Last edited:
Joined
Jan 11, 2016
Messages
18
Motherboard
Gigabyte X299X Designare 10G
CPU
i9-10980XE
Graphics
AMD Radeon Pro WX 7100
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
After set Legacy USB Support Enabled in BIOS, everying works.
 
Joined
Feb 5, 2021
Messages
37
Motherboard
Gigabyte X299X Designare 10G
CPU
i9-10980xe
Graphics
AMD Pro w5700
Mac
  1. Mac Pro
got this problem after put raid pci card on monterey and if i remove pci card i still have this problem now
I think I had a similar problem on Big sur with my raid PCI card.

The only solutions I could find: Re-install the system or Format the RAID volume.

The problem occurred several times in a random way after several days or weeks.

This is one of the main reasons why I gave up my Gigabyte motherboard for an Asus motherboard
 
Joined
Aug 2, 2021
Messages
4
Motherboard
Gigabyte Designare X299X 10G
CPU
Intel i9-10980XE
Graphics
AMD 6900 XT
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
got this problem after put raid pci card on monterey and if i remove pci card i still have this problem now

Yikes! With the Gigabyte 4x NVME add in card? That sucks... it was my plan next...
 
Joined
Aug 6, 2013
Messages
57
Motherboard
Gigabyte X299X Designare 10G
CPU
i9-10900X
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Yikes! With the Gigabyte 4x NVME add in card? That sucks... it was my plan next...
Did you guys set bifurcation in BIOS?

The 16x slot hosting the Gigabyte 4x NVME card has to be split as 4x 4PCIe lanes for the card to work properly. IIRC it's just a bunch of wires routing 4x PCIe lanes to each of the NVME drives.

As a result, OSes are supposed to see 4x independent NVME drives. If you didn't configure bifurcation, I can't even begin thinking how it turns out. At the end, one might need an SSDT to present the card as 4x NVME devices, but I hope it'll not come to that.
 
Joined
Dec 12, 2013
Messages
178
Motherboard
aorus master x299x
CPU
I9 10900x
Graphics
vega 64
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I think I had a similar problem on Big sur with my raid PCI card.

The only solutions I could find: Re-install the system or Format the RAID volume.

The problem occurred several times in a random way after several days or weeks.

This is one of the main reasons why I gave up my Gigabyte motherboard for an Asus motherboard
I did again my configuration of raid 0 I do see only 2/4 ssd the last 2 one
 

Attachments

  • Capture d’écran 2021-11-02 à 15.06.28.png
    Capture d’écran 2021-11-02 à 15.06.28.png
    128.2 KB · Views: 10
Top