Contribute
Register

Gigabyte GC-Alpine Ridge 2.0 Thunderbolt 3 Card in Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7 + i7-8700K

Joined
Jan 13, 2019
Messages
15
Motherboard
Gigabyte AORUS Z390 PRO
CPU
i9 9900K
Graphics
Vega 64
Another update: My Thunderbolt Display audio and camera working again like before. There was a problem with my SSDT-DTPG.aml (it was named as SSDT-DTPG.aml.aml). After correcting the name all the components on thunderbolt work again now with hot swap. :)

I am attaching the EFI again.
 

Attachments

  • EFI.zip
    52.6 MB · Views: 69
Joined
Jan 13, 2019
Messages
15
Motherboard
Gigabyte AORUS Z390 PRO
CPU
i9 9900K
Graphics
Vega 64
@madmarkdj You were using my files earlier. Maybe you can try the new files that I uploaded?
 
Joined
Jan 10, 2019
Messages
15
Motherboard
AORUS Z370 Gaming 7
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
@nhasan77 Tried you new files, no success...

I'll give the Windows thing a try and let you all know! Thanks for your help so far!

@nhasan77 @CaseySJ

So I was finally able to test it with Windows 10 and the drivers for the Alpine Ridge. So, here's what worked so far:

  • Connected a Thunderbolt 2 SSD Drive via Apple Thunderbolt 3->2 Adapter
  • Booted Win10 -> Drive was detected by Windows
  • Restarted and booted OSX Mojave -> Drive was mounted and fully functional

When I boot OSX Mojave directly, the drive is not there
 
Joined
Jan 13, 2019
Messages
15
Motherboard
Gigabyte AORUS Z390 PRO
CPU
i9 9900K
Graphics
Vega 64
Did you try to install bootcamp5 on windows? https://support.apple.com/kb/dl1638?locale=en_GB (run the .msi in the drivers/apple folder). Not sure that will help.

Have you checked the following settings on the BIOS for thunderbolt card.
 

Attachments

  • post-2298827-0-16181300-1516928779.png
    post-2298827-0-16181300-1516928779.png
    62.6 KB · Views: 98
Joined
Feb 20, 2019
Messages
25
Motherboard
Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
CPU
i7-8700
Graphics
GTX 1080 Ti
@CaseySJ I also have z370 gigabyte aorus gaming 7 and I want to run hot swap on my alpine ridge thunderbolt card.
I have latest mb firmware, all bios options like in a recent photo in this thread,
what and how I need to change in this ioreg dump? thank you
 

Attachments

  • ioregdump.ioreg
    21.9 MB · Views: 27
Joined
Feb 20, 2019
Messages
25
Motherboard
Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
CPU
i7-8700
Graphics
GTX 1080 Ti
in ioreg I have thunderbolt in PCI0@0 and RP21@1B,4
so I modified SSDT-Z370-TB3HP.aml from RP05 to RP21 and saved it to /acpi/patched EFI folder with also SSDT-DTPG.aml. Than next I restart computer and nothing happens, I don't see any device in PCI slot at system properties. What I need to do? help me please
 

Attachments

  • ioregdump — IOService — AppleThunderboltHAL 2019-02-20 22-17-09.png
    ioregdump — IOService — AppleThunderboltHAL 2019-02-20 22-17-09.png
    391.4 KB · Views: 53
  • SSDT-Z370-TB3HP.aml
    5.7 KB · Views: 31
  • SSDT-DTPG.aml
    100 bytes · Views: 41

CaseySJ

Moderator
Joined
Nov 11, 2018
Messages
11,692
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Quadra
Mobile Phone
  1. iOS
@Ferz2019, some comments and questions:
  1. Have you also modified the BIOS settings shown in Post #35 above?
  2. I can check the SSDT later this evening (not in front of a Mac right now).
  3. Do you by chance have Windows installed on this machine as well (dual boot system)?
  4. The two SSDTs provided by nhassan77 are attached here. Feel free to try these as well.
 

Attachments

  • SSDT-DTPG.aml
    100 bytes · Views: 47
  • SSDT-TB3.aml
    6.8 KB · Views: 46
Joined
Feb 20, 2019
Messages
25
Motherboard
Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
CPU
i7-8700
Graphics
GTX 1080 Ti
Joined
Feb 20, 2019
Messages
25
Motherboard
Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
CPU
i7-8700
Graphics
GTX 1080 Ti
flashed F7 firmware (with
  1. Update CPU microcode for upcoming CPU
  2. Improve windows boot time)
and ... no luck.
PCI in system props are empty.

Now going to try your SSDT files...
 
Top