Contribute
Register

GA-X58A-UD3R Kernel Panic: No HPETs available...

Status
Not open for further replies.
Joined
Nov 13, 2010
Messages
121
Motherboard
Asus Prime Z370-A
CPU
i7-8700K
Graphics
RX580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I'm trying to follow the xmove guide here: http://tonymacx86.blogspot.com/2011/07/ ... -lion.html

I created the "Installer" partiton and used xMove to put the installer on it. When I boot into the Installer partition, I get a kernel panic:

Code:
panic(cpu 6 caller 0x8179dce9): "No HPETs available...CPU(s) configured incorrectly\n"@/SourceCache/AppleIntelCPUPowerManagement/AppleIntelCPUPowerManagement-166/pmThread.c:156
Debugger called: <panic>
Backtrace (CPU 6), Frame : Return Address (4 potential args on stack)
0x819cbf68 : 0x22032e (0x6abf4c 0x819cbf88 0x229ef0 0x0)
0x819cbf98 : 0x8179dce9 (0x817b42a4 0x8 0xae6d9f12 9x3)
0x819cbfc8 P 0x2c5d0c (0x0 0x0 0x8e70fb8 0x8e70fa4)
        Kernel Extensions in backtrace:
            com.apple.driver.AppleIntelCPUPowerManagement(166.0)[7FDD1708-993D-4BD7-B221-CBB0A3B80F21]@0x81797000->0x817c0fff

BSD Process name corresponding to current thread: kernel_task
Boot args: boot-uuid=F817B739-E1A5-32CF-A77C-84F3D39CA1EA rd=*uuid arch=i386 npci=0x2000 -v

Mac OS Version:
11a511

Kernel version:
Darwin Kernel Version 11.0.0: Sat jun 18 12:57:44 PDT 2011; root:xnu-1699.22.73~1/RELEASE_I386
Kernel UUID: F8596E5D-0966-3091-AA8D-6E11CA68386F
System model name: MacPro3,1

System uptime in nanoseconds: 16144206076

My specs are:
GA-X58A-UD3R (socket 1366)
Core i7 920
12GB Ram
NVidia GTX260

1) I tried booting with -x -v and pmVersion=0 and there is no change
2) I'm aware of the bios setting changes and I'm able to boot Snow Leopard ok

Any ideas/suggesions?
 
Joined
Nov 13, 2010
Messages
121
Motherboard
Asus Prime Z370-A
CPU
i7-8700K
Graphics
RX580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Managed to install Lion, booted into Snow Leopard, installed Multibeast on Lion but not able to get the Nvidia 260 GTX graphics card working - it is stuck at 1024x768 with no acceleration :/ - This is strange as it shows both monitors at 1920x1200 during install! - I suspect maybe because multibeast boots with arch=i386 while the install boots in 64bit mode?

Experimenting...
 
Joined
Nov 13, 2010
Messages
121
Motherboard
Asus Prime Z370-A
CPU
i7-8700K
Graphics
RX580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
If I again boot from the rboot CD, Lion loads fine, with graphics, acceleration, lan - only thing that requires modification is sound.

If I use multibeast, I get 1024x768, no lan and no sound.

EDIT: I tried to use multibeast just to install the bootloader, I also tried to use the standalone Chimera installer. Both cause the kernel panic in the first post :/

If I however use rBoot, my Lion installation boots without any modifications!

Any ideas?
 
Joined
Nov 13, 2010
Messages
121
Motherboard
Asus Prime Z370-A
CPU
i7-8700K
Graphics
RX580
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Lets recap:

1) Darwin/x86 boot v5.0.132 - Chimera v1.5.4 r1394 < from rBoot - loads unmodified Lion and installer - everything works except for Audio.
2) Darwin/x86 boot v5.0.132 - Chimera v1.5.4 r1394 < from Multibeast or Chimera standalone installer - kernel panic on boot for both installer and installed Lion.
3) Installing multibeast (easybeast) breaks graphics and Lan :/
4) Changing arch=i386 to arch=x86_64 shows library kext com.apple.iokit.IOGraphicsFamily not found. and the interface does not load (just black screen).

Any ideas what else I could try?
 
Joined
Mar 11, 2011
Messages
411
Motherboard
GA-X58A-UD5 rev2.0 FB
CPU
3.2 GHz Core I7-950
Graphics
Asus ENGTX460
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Are your kexts migrated to new folder with new multibeast ? might be looking for things in wrong location
 
Joined
Oct 7, 2011
Messages
41
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900KS
Graphics
RX 5700 XT
try this

Run Multibeast and install "NullCPUPowerManagement" (located under Drivers & Bootloaders->Kexts & Enablers->Miscellaneous). It worked for me.
 
Joined
Oct 10, 2011
Messages
9
Motherboard
GA-Z68M-D2H
CPU
Intel Core i7-2600
Graphics
nVidia GeForce GTX 750 Ti 2047MB
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
I was running into a similar problem today with enabling the "64-bit Apple Boot Screen" in MultiBeast. I eventually found a reference to enabling the "Use KernelCache" option along with "64-bit Apple Boot Screen" option.

Once I did that, I'm botting into a fully 64-bit kernel successfully. So, you might want to give it a go.

-S
 
Status
Not open for further replies.
Top