Contribute
Register

Freeze and reboot after HDMI connection

Joined
Jun 26, 2015
Messages
14
Motherboard
Asus P5ql epu
CPU
Core 2 duo
Graphics
Radeon hd 5450
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Probably due to unimplemented HDMI-audio...

HDMI-audio on Haswell has several requirements:
- the device at address 0x00030000, usually called B0D3, must be renamed to HDAU
- the resulting HDAU device must be recognized by AppleHDAController (config.plist patches required if not natively recognized... or you can use FakePCIID_Intel_HDMI_Audio.kext)
- your framebuffer must be patched for HDMI-audio (there are patches in my default config.plist (disabled) files: https://github.com/RehabMan/OS-X-Clover-Laptop-Config). It is trial/error to determine which port your HDMI is connected (actually, they are positional and you can tell by looking at ioreg).
- patched AppleHDA is required (sometimes VoodooHDA works, but my experience has been not good)
- you have to inject "hda-gfx"="onboard-1" for IGPU and HDAU objects. This is usually done with DSDT/SSDT edits (_DSM methods)
I'm sorry but...
I've done first step, as you can see in my EFI/CLOVER/ACPI/PATCHED/SSDT-3.aml file.
At step 2 I copied FakePCIID_Intel.... in my clover kext folder.
At step three I'm lost...I used your file as model for clover config. And I don't understand how to determine port number for HDMI and where to put this value.
I have a patched Apple HDA in my PC and audio is working perfectly.
For the last step I checked my ssdt files and they seemed to be fine.

Could you help me please?:crazy:
 
Joined
Jun 26, 2015
Messages
14
Motherboard
Asus P5ql epu
CPU
Core 2 duo
Graphics
Radeon hd 5450
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Probably due to unimplemented HDMI-audio...
- you have to inject "hda-gfx"="onboard-1" for IGPU and HDAU objects. This is usually done with DSDT/SSDT edits (_DSM methods)
Did you mean something like this?


Code:
Method (_DSM, 4, NotSerialized)\n            {\n
                Store (Package (0x06)\n
                {\n
                    "hda-gfx",\n
                    Buffer (0x0A)\n
                    {\n
                        "onboard-1"\n
                    },\n
\n
                    "layout-id",\n
                    Buffer (0x04)\n
                    {\n
                        0x03, 0x00, 0x00, 0x00\n
                    },\n
\n
                    "PinConfigurations",\n
                    Buffer (Zero) {}\n
                }, Local0)\n
                DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))\n
                Return (Local0)\n
            }\n
end;
Copied from the sourceforge repo "HD4k HDMI" patch...Can I use this code?
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,714
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
I'm sorry but...
I've done first step, as you can see in my EFI/CLOVER/ACPI/PATCHED/SSDT-3.aml file.
At step 2 I copied FakePCIID_Intel.... in my clover kext folder.
All kexts should be installed to /S/L/E. HDMI-audio not required for recovery/installation.

At step three I'm lost...I used your file as model for clover config. And I don't understand how to determine port number for HDMI and where to put this value.
Trial/error. You can enable all of them... Note: "(12)" variants are mutually exclusive to the non-"(12)" variants (non-12 use 09).
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,714
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Did you mean something like this?


Code:
Method (_DSM, 4, NotSerialized)\n            {\n
                Store (Package (0x06)\n
                {\n
                    "hda-gfx",\n
                    Buffer (0x0A)\n
                    {\n
                        "onboard-1"\n
                    },\n
\n
                    "layout-id",\n
                    Buffer (0x04)\n
                    {\n
                        0x03, 0x00, 0x00, 0x00\n
                    },\n
\n
                    "PinConfigurations",\n
                    Buffer (Zero) {}\n
                }, Local0)\n
                DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))\n
                Return (Local0)\n
            }\n
end;
Copied from the sourceforge repo "HD4k HDMI" patch...Can I use this code?
There are patches for B0D3/HDAU in my repo: https://github.com/RehabMan/Laptop-DSDT-Patch
 
Joined
Jun 26, 2015
Messages
14
Motherboard
Asus P5ql epu
CPU
Core 2 duo
Graphics
Radeon hd 5450
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Trial/error. You can enable all of them... Note: "(12)" variants are mutually exclusive to the non-"(12)" variants (non-12 use 09).
If i'm not wrong I should try to change the 12 (12 to 0) value in this expression both in HDAU and IGPU?? If I put it in IGPU macIASL gives me an error (the dsm method already exist in HDAU).

Code:
 Method (_DSM, 4, NotSerialized)
            {
                If (LEqual (Arg2, Zero)) { Return (Buffer() { 0x03 } ) }
                Return (Package()
                {
                    "layout-id", Buffer() { 12, 0x00, 0x00, 0x00 },
                    "hda-gfx", Buffer() { "onboard-1" },
                })
            }
Thank you for your patience.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,714
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
If i'm not wrong I should try to change the 12 (12 to 0) value in this expression both in HDAU and IGPU?? If I put it in IGPU macIASL gives me an error (the dsm method already exist in HDAU).

Code:
 Method (_DSM, 4, NotSerialized)
            {
                If (LEqual (Arg2, Zero)) { Return (Buffer() { 0x03 } ) }
                Return (Package()
                {
                    "layout-id", Buffer() { 12, 0x00, 0x00, 0x00 },
                    "hda-gfx", Buffer() { "onboard-1" },
                })
            }
Thank you for your patience.
No. That '12' is for audio layout-id. It depends on the AppleHDA you're using.

The "(12)" variant I'm referring to is in the config.plist files linked from the guide (framebuffer patches): http://www.tonymacx86.com/yosemite-laptop-support/148093-guide-booting-os-x-installer-laptops-clover.html

If you look at KextsToPatch carefully, you'll see...
 
Joined
Jun 26, 2015
Messages
14
Motherboard
Asus P5ql epu
CPU
Core 2 duo
Graphics
Radeon hd 5450
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
No. That '12' is for audio layout-id. It depends on the AppleHDA you're using.

The "(12)" variant I'm referring to is in the config.plist files linked from the guide (framebuffer patches): http://www.tonymacx86.com/yosemite-laptop-support/148093-guide-booting-os-x-installer-laptops-clover.html

If you look at KextsToPatch carefully, you'll see...
Thank you for your reply. As you suggested I choose the configHD_5000_5100_5200.plist file for my HD4400 on Mavericks. In this file i found under "kext to patch" many entries for hdmi audio...but I don't know what to with them...:banghead:
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,714
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Thank you for your reply. As you suggested I choose the configHD_5000_5100_5200.plist file for my HD4400 on Mavericks. In this file i found under "kext to patch" many entries for hdmi audio...but I don't know what to with them...:banghead:
Wrong config.plist -- you don't have HD5000/5100/5200. There is only one config.plist for HD4400.

Enable all set of "(12)" or non-"(12)" and test.
 
Joined
Jun 26, 2015
Messages
14
Motherboard
Asus P5ql epu
CPU
Core 2 duo
Graphics
Radeon hd 5450
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Wrong config.plist -- you don't have HD5000/5100/5200. There is only one config.plist for HD4400.

Enable all set of "(12)" or non-"(12)" and test.
I think i spent too much time in front of the pc...I'm getting mad..
I took the config_HD4600_4400_4200.plist file, opened it with plistedit and tried to enable the "kext to patch" #12. Saved and placed in the Clover folder (removing the preceiding version). Rebooted and tried connecting the HDMI...and...the same, freeze and reboot.
Done the same process enabling the number 5-6-7-8-10-11-13 and disabling 12, rebooted and happened the same...again...:banghead:

PS. with the new clover config I've lost the brightness control in sys preferences, replaced with the old one and it's back.
 

RehabMan

Moderator
Joined
May 3, 2012
Messages
191,714
Motherboard
Intel DH67BL
CPU
Core i7-2600K
Graphics
Intel HD 3000
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
I think i spent too much time in front of the pc...I'm getting mad..
I took the config_HD4600_4400_4200.plist file, opened it with plistedit and tried to enable the "kext to patch" #12. Saved and placed in the Clover folder (removing the preceiding version). Rebooted and tried connecting the HDMI...and...the same, freeze and reboot.
Done the same process enabling the number 5-6-7-8-10-11-13 and disabling 12, rebooted and happened the same...again...:banghead:

PS. with the new clover config I've lost the brightness control in sys preferences, replaced with the old one and it's back.
No idea without seeing what you're doing. Post the config.plist you're using.
 
Top