Contribute
Register

Fix no sound after sleep on 1150 (and possibly other realtek's)

Joined
May 28, 2016
Messages
395
Motherboard
Gigabyte Z170N-WIFI (ITX)
CPU
6700K
Graphics
Asus Strix R9 380X
Mobile Phone
iOS
Hi, i have the same board + gigabyte r9 380x , can you please attach all the files required for sleep/sound fix?
thanks :)
No, I dont attach files made by someone else that I dont "know" and are not here. Google AppleALC and Lilu.
 
Joined
Oct 7, 2015
Messages
14
Motherboard
GA-Z97X-UD5H BK
CPU
i7-4790K
Graphics
RX 580
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
I have a problem with my audio, the audio only sounds when i have connected the minijack cable in the headphones input of the case, if i connect the minijack cable on the motherboard input, audio not works... I try to change it on system preferences, but still not working... whats happend?

I have Sierra 10.12.5
 
Last edited:
Joined
May 2, 2017
Messages
202
Motherboard
GA-Z170X-UD3
CPU
i7-6700
Graphics
GTX 1080
I installed your kext and the system would never sleep, it would only turn the display off and back on again.
 
Joined
Jun 17, 2017
Messages
3
Motherboard
GA-Z170X-UD5
CPU
6700K
Graphics
PNY - NVIDIA GeForce GTX 1050
Mobile Phone
iOS
Wow! Putting the kext you linked and installing using kextbeast worked! I was a little bit concerned when you linked an Xcode project, I was worried I was going to have to learn how to use CodecCommander, but it looks like you did all the hard work for us. Thanks!!

Edit:

Is anyone else having a problem with it not working the SECOND time you go to sleep? It works the first time, and then the second time it goes to sleep and wakes up ... no sound :(. If anyone has any ideas I'm open to them.

You can see my entire boot config here:
https://github.com/puhfista/Hackintosh
 
Last edited:
Joined
Sep 23, 2016
Messages
42
Motherboard
Gigabyte Z170N Gaming 5
CPU
i7 6700k @ 4.5
Graphics
MSI 1080 Gaming X
it worked! Thank you :) it's official. I don't have a single function that isn't' working property on my Hack. this sleep/sound issue was the last thing lol
 
Joined
Jul 3, 2017
Messages
1
Motherboard
Gigabyte Z170M-Gaming 5
CPU
Core i7-6700K
Graphics
EVGA Geforce GTX 1050Ti
Hey,

EDIT: got this working by building the kext from the sources, setting Update Nodes to TRUE in the info.plist file, installing the kext with KextBeast and setting the Clover boot flag darkwake=8.

Thanks a lot for the help!

...

tried this pre-made kext out with my MoBo with the same ALC1150 sound chip:

Gigabyte Z170MX-Gaming 5, LGA1151, Intel Z170

unfortunately, does not work, will look for another solution.

Audio:
Realtek® ALC1150 codec
TI Burr Brown® OPA2134 operational amplifier
Support for Sound Blaster X-Fi MB3
High Definition Audio
2/4/5.1/7.1-channel
Support for S/PDIF Out
 
Last edited:
Joined
Mar 30, 2013
Messages
138
Motherboard
Asus Prime Z370-A
CPU
i7 8700K
Graphics
RX 590
Mac
MacBook Pro, Mac Pro
Mobile Phone
Android, iOS
This all works fine for ALC1150 but with iMac 14.2 definition there is always the distracting pop if a sound has to play. Before I have always used MacPro definition, because it doesn't has the pop. Is there anyway to have iMac definition with no pop?
 
Joined
Dec 26, 2015
Messages
227
Motherboard
GA-Z97X-UD3H
CPU
i5-4690
Graphics
GTX 1050 Ti
Mobile Phone
Android
/
Another successful sleep/wake fix: GA-Z170N-WIFI (2.0), I7 6700K,Sierra 10.12.3 (This has a ALC1150) :thumbup:

This is what I have as a working Audio configuration just before fixing the sleep/wake issue. setting a base line:

1. Installing Sierra as per normal Unibeast/Multibeast Sierra installation guide:
2. Audio driver setting ALC1150 + 100 Series Audio (In Multibeast)
3. I am always checking if the clover configurator has: "Audio Inject number to 1"
4. Clover configuration: Darkwake=0 (8 or 4 didn't fix this the sleep/wake issue for me)
3. Sometimes (I have done many re-installs) the audio work immediately (Dunno why), sometimes I have to do
4. From this guide: https://www.tonymacx86.com/threads/audio-realtek-alc-applehda-guide.143757/
5. I use Section II, option 1: audio_cloverALC.command.zip
6. Now the audio works but sleep/wake breaks it:

Fixing Recipe:
  1. Download Codeccommander source
  2. Compile with Xcode (Note: May be this procedure also works when editing a precompiled Codeccommander if you struggle with Xcode)
  3. Move to Desktop
  4. Open a terminal window and cd into /Users/xxx/Desktop/CodecCommander.kext/Contents
  5. Edit Info.plist (I use vi)
  6. Search the LAST <key>Realtek ALC1150</key>
  7. Change "Update Nodes" from false to true
  8. <key>Update Nodes</key>
  9. <true/>
  10. Add to /S/L/E with kextbeast
  11. reboot
Info.plist attached for completeness, hope this helps others.
Thanks for the guidance provided in this thread and other treads.This issue was by far the hardest to fix :banghead:

This post helped me to solve sleep/wake the problem on Gigabyte GA-H170-D3H with macOS Sierra10.12.6 and ALC1150.

Thanks a lot.
 
Joined
Nov 21, 2014
Messages
5
Motherboard
GA-Z97X-UD5H-BK
CPU
i4770K
Graphics
GTX 970
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Pure BRILIANT. Thanks a lot. Worked on Sierra 10.12.6 with GA-Z97X-UD5H-BK. I was looking for a solution on this for more than a year. Thanks again man!
 
Top