Contribute
Register

Final Cut Pro X FCPX Graphic Card performance

Joined
Sep 12, 2016
Messages
12
Motherboard
ASUS Maximus IX APEX
CPU
i7 7700K
Graphics
VEGA 64 & 1080TI Asus strix
Mac
  1. MacBook Air
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
I have a 1080Ti, all works fine, the Bruce X 5 K test is done in 19 seconds... but I don't understand why the 4K bug in the Final cuT timeline X h264 videos... help me please :(
I use the 103

(Sorry for m’y English i’m french)
 

pastrychef

Moderator
Joined
May 29, 2013
Messages
17,048
Motherboard
Gigabyte Z390 M Gaming
CPU
i9-9900K OC'd @ 5.0GHz
Graphics
Vega 56 (Bios flashed to 64)
Mac
  1. MacBook
  2. Mac Pro
Classic Mac
  1. iBook
  2. Power Mac
  3. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
asus z170i - 7700k with hd630 quicksync enabled - Saphire RX 560 4GB

Whatevergreen + lilu in clover/kexts/10.13 and in clover/kexts/Other

also using IntelGraphicsFixup.kext in clover/kexts/10.13

terrible glitch when using opacity effect in FCPX 10.4 and Bruce x test is above 2 minutes..

View attachment 321744

what went wrong?

Try setting ig-platform-id to 59120003.
 

qbe

Joined
Feb 7, 2011
Messages
140
Motherboard
Gigabyte Z490 Vision D
CPU
i9-10900K
Graphics
Sapphire RX 5700XT Pulse
anyone here running without igpu and amd 580/vega?

i have problems with exports/rendering h.264, random freeze with 580

if you have no problems, what exact hw do you have? planing on buying vega if that would solve my problems...
 
Joined
Sep 28, 2011
Messages
245
Motherboard
GA-Z68XP-UD3
CPU
i7
Graphics
Sapphire R9 280X 3GB
Classic Mac
  1. LC
  2. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Hello Everyone!

I'm looking to upgrade my graphics card to an AMD card to improve performance with Final Cut Pro X. I'm running a 6+ year old hackintosh w/Gigabyte Z68XP-UD3 motherboard. I've installed a new Sapphire Radeon PULSE RX 580 8GB last week but the computer wouldn't post or boot. The power button was dead. I don't think it's my PSU as I have one of the better ones. I'm looking for an older newish card that will work with my old motherboard.

As mentioned my hackintosh is 6 years old and still going strong. I'm a photographer and can edit 3000+ images with no issues in Lightroom and Photoshop.

The problem occurs in Final Cut Pro X. On export/rendering there are occasional lines/gliches in the frame. But also would like to improve export/rendering as it takes 176 seconds on the Bruce test. Right now I have an EVGA GeForce GTX 560 2048 MB running with the Z68XP-UD3 motherboard.

Any recomendtions with an newish AMD card that will work with my old rig would be much appreciated.

Many Thanks
John
 
Joined
Mar 14, 2014
Messages
746
Motherboard
Z97X-UD5H
CPU
i7-4790K
Graphics
2 x R9 280X
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
  4. Mac Pro
A pair of 5770 cards work very well, but they are old, oldish :)

The AMD 280X cards *should* work fine. I ran a pair of them on a Z87X MB and had fantastic performance, I moved to a Z97X MB and still have the dual 280X cards which work perfectly well. A single 280X card is still a very good card for use with FCP X.

I run Lightroom and Photoshop as well with no issues, we have around 70,000 photos and flick between them with no problems.

eBay has them for approx £85, check carefully which 280X card you buy as the MSI ones are a little tricky. The Sapphire ones tend to work out of the box.

The only downside I have with the AMD cards is that when I boot into Windows 10, BF1 and BF4 aren't top notch graphics :(
 
Joined
Sep 28, 2011
Messages
245
Motherboard
GA-Z68XP-UD3
CPU
i7
Graphics
Sapphire R9 280X 3GB
Classic Mac
  1. LC
  2. Power Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Many, Many Thanks rwillett! I just purchased a Sapphire Radeon R9 280X - 3GB on eBay for $100. Thanks for the heads up on the MSI cards as there's a number for sale on eBay. My fingers are crossed and I'm sure the card is better than my EVGA GeForce GTX 560. Now I gotta figure out how to run an ADM card after all these years with Nvidia.

Thanks again for your fast response rwillett!

John V
 
Joined
Jun 22, 2013
Messages
64
Motherboard
GA-Z77X-UP5 TH
CPU
i7-3770K
Graphics
HD 7970
@John V How's your experience been with the 280X?

I also just purchased a Sapphire Radeon PULSE RX 580 8GB but it has had a bunch of glitchy issues in FCPX which is the reason for my Hackintosh. I have been running a pair of Sapphire 7970s but since upgrading to Sierra, they have not been as smooth - system crashes.

I had read that the RX 580 should be OOB for 10.12.6 and 10.13.x (@Stork), but it's just not working out that way.

Are you running FCPX 10.4? What version of Mac OS are you running?
 
Joined
Oct 30, 2011
Messages
906
Motherboard
GA-Z170X-UD5 TH
CPU
i7 6700K
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
@John V
I had read that the RX 580 should be OOB for 10.12.6 and 10.13.x (@Stork), but it's just not working out that way.

Pretty sure it's not OOB for anything lower than 10.13.4, including all of 10.12.x
 
Top