Contribute
Register

"Fatal error occurred" kernel panic; NVME?

Joined
Apr 4, 2017
Messages
32
Motherboard
Z270X Gaming 7
CPU
i7-7700K
Graphics
RX 480
Mobile Phone
iOS
Hello hello,

I've been a part of the community for a while now and normally find pretty good success browsing the forums but I unfortunately can't seem to jump this hurdle. I keep having the same kernel panic about 5 to 10 minutes booting into the system. Has anyone had any luck fixing this? The error seemed to occur every since my shift from 10.15.2 to 10.15.3. NVME drive is a Samsung 950 Evo if that's any help.


panic(cpu 0 caller 0xffffff7f838fb4a7): nvme: "Fatal error occurred. CSTS=0xffffffff US[1]=0x0 US[0]=0x349 VID=0x144d DID=0xa808
. FW Revision=2B2QEXE7\n"@/BuildRoot/Library/Caches/com.apple.xbs/Sources/IONVMeFamily/IONVMeFamily-470.80.1/IONVMeController.cpp:5258
Backtrace (CPU 0), Frame : Return Address
0xffffff81e9d3b9e0 : 0xffffff800033bb2b
0xffffff81e9d3ba30 : 0xffffff80004734d5
0xffffff81e9d3ba70 : 0xffffff8000464f4e
0xffffff81e9d3bac0 : 0xffffff80002e2a40
0xffffff81e9d3bae0 : 0xffffff800033b217
0xffffff81e9d3bbe0 : 0xffffff800033b5fb
0xffffff81e9d3bc30 : 0xffffff8000ad2aa9
0xffffff81e9d3bca0 : 0xffffff7f838fb4a7
0xffffff81e9d3bcc0 : 0xffffff7f838e647a
0xffffff81e9d3be20 : 0xffffff8000a45e59
0xffffff81e9d3be90 : 0xffffff8000a45d79
0xffffff81e9d3bec0 : 0xffffff800037d7e5
0xffffff81e9d3bf40 : 0xffffff800037d311
0xffffff81e9d3bfa0 : 0xffffff80002e213e
Kernel Extensions in backtrace:
com.apple.iokit.IONVMeFamily(2.1)[6BD739D2-AAF2-36CA-AB08-1B84F0E860C2]@0xffffff7f838d8000->0xffffff7f8391afff
dependency: com.apple.driver.AppleMobileFileIntegrity(1.0.5)[A243D030-19AC-30AA-AC70-6C786DF9E6CE]@0xffffff7f810d4000
dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.9)[ADD485B5-3EF8-37C4-B3C5-F86326E497A4]@0xffffff7f80cf5000
dependency: com.apple.driver.AppleEFINVRAM(2.1)[D1753114-1FE3-3849-A7FA-452EDAB62495]@0xffffff7f81335000
dependency: com.apple.iokit.IOStorageFamily(2.1)[76CF8513-C8B7-3A6F-9717-6D3F65B298BB]@0xffffff7f80dd5000
dependency: com.apple.iokit.IOReportFamily(47)[988360A2-2E10-3014-A119-BE81BC045A10]@0xffffff7f80e09000

BSD process name corresponding to current thread: kernel_task
Boot args: dart=0 darkwake=0

Mac OS version:
19D76

Kernel version:
Darwin Kernel Version 19.3.0: Thu Jan 9 20:58:23 PST 2020; root:xnu-6153.81.5~1/RELEASE_X86_64
Kernel UUID: A8DDE75C-CD97-3C37-B35D-1070CC50D2CE
__HIB text base: 0xffffff8000100000
System model name: iMac18,3 (Mac-BE088AF8C5EB4FA2)
System shutdown begun: NO
Panic diags file available: YES (0x0)

System uptime in nanoseconds: 119237751789
last loaded kext at 16159617814: >!AHIDKeyboard 209 (addr 0xffffff7f83845000, size 45056)
loaded kexts:
as.vit9696.VirtualSMC 1.1.1
as.lvs1974.AirportBrcmFixup 2.0.6
as.vit9696.WhateverGreen 1.3.6
as.vit9696.Lilu 1.4.1
com.rehabman.driver.USBInjectAll 0.7.1
>AudioAUUC 1.70
>!ATopCaseHIDEventDriver 3430.1
@fileutil 20.036.15
@filesystems.autofs 3.0
@kext.AMDFramebuffer 3.0.5
@filesystems.ntfs 3.14.3
>AGPM 111.4.2
>X86PlatformShim 1.0.0
>!APlatformEnabler 2.7.0d0
>!AUpstreamUserClient 3.6.8
>!AMCCSControl 1.13
@kext.AMDRadeonX4000 3.0.5
@kext.AMDRadeonServiceManager 3.0.5
>!A!IKBLGraphics 14.0.4
>!AGraphicsDevicePolicy 4.7.2
@AGDCPluginDisplayMetrics 4.7.2
@private.KextAudit 1.0
>!AHV 1
|IOUserEthernet 1.0.1
|IO!BSerialManager 7.0.3f5
>pmtelemetry 1
>!A!IKBLGraphicsFramebuffer 14.0.4
@Dont_Steal_Mac_OS_X 7.0.0
@kext.AMD9500!C 3.0.5
>!AGFXHDA 100.1.424
>!A!IPCHPMC 2.0.1
>ACPI_SMC_PlatformPlugin 1.0.0
>!A!ISlowAdaptiveClocking 4.0.0
>!AFIVRDriver 4.1.0
|IO!BUSBDFU 7.0.3f5
|SCSITaskUserClient 422.0.2
>!AFileSystemDriver 3.0.1
>!AVirtIO 1.0
@filesystems.hfs.kext 522.0.9
@!AFSCompression.!AFSCompressionTypeDataless 1.0.0d1
@BootCache 40
@!AFSCompression.!AFSCompressionTypeZlib 1.0.0
@filesystems.apfs 1412.81.1
>AirPort.BrcmNIC 1400.1.1
>!AAHCIPort 341.0.2
>!AACPIButtons 6.1
>!ARTC 2.0
>!AHPET 1.8
>!ASMBIOS 2.1
>!AAPIC 1.7
$!AImage4 1
@nke.applicationfirewall 303
$TMSafetyNet 8
@!ASystemPolicy 2.0.0
|EndpointSecurity 1
>!AHIDKeyboard 209
>!AMultitouchDriver 3430.1
>!AInputDeviceSupport 3430.1
>!AHS!BDriver 3430.1
>IO!BHIDDriver 7.0.3f5
|IOAVB!F 800.17
@plugin.IOgPTPPlugin 810.1
|IOEthernetAVB!C 1.1.0
@kext.triggers 1.0
>!ASMBus!C 1.0.18d1
|IOSMBus!F 1.1
@kext.AMDRadeonX4000HWLibs 1.0
@kext.AMDRadeonX4000HWServices 3.0.5
>!AGraphicsControl 4.7.2
>!ASSE 1.0
|IOAccelerator!F2 438.3.1
>!AHDA!C 283.15
|IOHDA!F 283.15
@kext.AMDSupport 3.0.5
|IONDRVSupport 569.4
>IOPlatformPluginLegacy 1.0.0
>X86PlatformPlugin 1.0.0
>IOPlatformPlugin!F 6.0.0d8
>!ASMBusPCI 1.0.14d1
@!AGPUWrangler 4.7.2
@!AGraphicsDeviceControl 4.7.2
|IOGraphics!F 569.4
|IOSlowAdaptiveClocking!F 1.0.0
|IOAHCIBlock!S 316.80.1
|Broadcom!BHost!CUSBTransport 7.0.3f5
|IO!BHost!CUSBTransport 7.0.3f5
|IO!BHost!CTransport 7.0.3f5
|IO!B!F 7.0.3f5
|IO!BPacketLogger 7.0.3f5
>usb.IOUSBHostHIDDevice 1.2
>usb.cdc 5.0.0
>usb.networking 5.0.0
>usb.!UHostCompositeDevice 1.2
>usb.!UHub 1.2
|IOAudio!F 300.2
@vecLib.kext 1.2.0
|IOSerial!F 11
|IOSurface 269.6
@filesystems.hfs.encodings.kext 1
>!AXsanScheme 3
|IONVMe!F 2.1.0
|IO80211!F 1200.12.2b1
>mDNSOffloadUserClient 1.0.1b8
>corecapture 1.0.4
|IOSkywalk!F 1
>usb.!UHostPacketFilter 1.0
|IOAHCI!F 290.0.1
>usb.!UXHCIPCI 1.2
>usb.!UXHCI 1.2
|IOUSB!F 900.4.2
>!AEFINVRAM 2.1
>!AEFIRuntime 2.1
|IOHID!F 2.0.0
$quarantine 4
$sandbox 300.0
@kext.!AMatch 1.0.0d1
>DiskImages 493.0.0
>!AFDEKeyStore 28.30
>!AEffaceable!S 1.0
>!AKeyStore 2
>!UTDM 489.80.2
|IOSCSIBlockCommandsDevice 422.0.2
>!ACredentialManager 1.0
>KernelRelayHost 1
>!ASEPManager 1.0.1
>IOSlaveProcessor 1
|IOUSBMass!SDriver 157.40.7
|IOSCSIArchitectureModel!F 422.0.2
|IO!S!F 2.1
|IOUSBHost!F 1.2
>!UHostMergeProperties 1.2
>usb.!UCommon 1.0
>!ABusPower!C 1.0
|CoreAnalytics!F 1
>!AMobileFileIntegrity 1.0.5
@kext.CoreTrust 1
|IOTimeSync!F 810.1
|IOReport!F 47
|IONetworking!F 3.4
>!AACPIPlatform 6.1
>!ASMC 3.1.9
>watchdog 1
|IOPCI!F 2.9
|IOACPI!F 1.4
@kec.pthread 1
@kec.corecrypto 1.0
@kec.Libm 1




Thanks in advance!
Clover; 5104
EFI Attached. [I only inject VirtualSMC on boot]
 
Last edited:
Joined
Apr 26, 2014
Messages
142
Motherboard
Asus Z270-WS
CPU
i7-6700K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
iMac
Classic Mac
Power Mac
Mobile Phone
Other
Hi,

Have you solved your KP problem?

I am having similar issues with 10.15.4. Anywhere from start to ten minutes in whole thing locks up on me! 10.15.2 seems ok.

Thanks
 
Joined
Apr 4, 2017
Messages
32
Motherboard
Z270X Gaming 7
CPU
i7-7700K
Graphics
RX 480
Mobile Phone
iOS
I did manage to fix it after a lot of tweeking. I can’t remember exactly what it was that fixed it, but one major change I made is to inject pretty much all my kexts rather than having them sit on the boot partition (I also switched to VirtualSMC). Make sure everything in your EFI folder is up to date as well.
 
Joined
Apr 26, 2014
Messages
142
Motherboard
Asus Z270-WS
CPU
i7-6700K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
iMac
Classic Mac
Power Mac
Mobile Phone
Other
Did that as well. Read multimonitor configs cause issues. Maybe my occulus rift is causing a problem.
 
Joined
Apr 26, 2014
Messages
142
Motherboard
Asus Z270-WS
CPU
i7-6700K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
iMac
Classic Mac
Power Mac
Mobile Phone
Other
Wasn't plugged in to begin with.
 
Joined
Apr 26, 2014
Messages
142
Motherboard
Asus Z270-WS
CPU
i7-6700K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
iMac
Classic Mac
Power Mac
Mobile Phone
Other
Thanks! Yes its on the Z270-WS board. Really appreciate the offer. Currently working on gathering diagnostic data. Will send you what I have. Thank you.
 
Joined
Apr 26, 2014
Messages
142
Motherboard
Asus Z270-WS
CPU
i7-6700K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
iMac
Classic Mac
Power Mac
Mobile Phone
Other
Think its my usb ports maybe. In 15.2 the mouse will freeze on and off for a quick annoying 1 second and I get messages about usb drives being ejected randomly. Mdu sent u my efi folders.
 
Top