Contribute
Register

Enabling AMD RX 4XX cards in Sierra.

Joined
Jan 29, 2016
Messages
33
Motherboard
GIGABYTE H61M-S1
CPU
i3-2120
Graphics
GTX 750 Ti
Mobile Phone
Android
For Sierra 12.6 it should work except for the name its R9 xxx. You will need to enable IGPU in bios ad allocate 64mb memory. After you get it working you can install the lilukext and whateverGreenkext and disable the IGPU. It is recommended to use the IGPU first to assure the kexts are working they will show AMD Radeon Pro 480/575. I f you get that then disable IGPU in bios menu.
Honestly, I don't care about what name it shows. But do I have to enable iGPU for the proper working of 580, or is it just for the name?
 
Joined
Jul 23, 2015
Messages
14
Motherboard
Asus Rog Strix Z270G
CPU
i7-7700K
Graphics
RX 580
Mac
iMac
Mobile Phone
Android
Hi Dear Community and RX 480 Users

I've been experimenting with various method to omptimise my hackintosh for video Editing Using FCPX V10.3.4 so far I reached the optimum with this method by using: LiluKext and WhateverGreenKext Mac OS 10.12.5. The result very stable and smooth working environment so far.

The method I use as follow:


OS Version
  • MAC OS 10.12.5
EFI Folder:
  • Placed LiluKext and WhateverGreenKext in /Volumes/EFI/Clover/Kexts/Other
clover Configuration:
  • Copy Previous configuration (in case of something goes wrong )
  • ACPI FixShutdown
  • Devices Non
  • Graphics Non
  • SMBIOS
Motherbord Bios
  • Graphic = PCIE
Reboot good to go now :)
I will update you with the performance after few days

thanks to everyone
Screen Shot 2017-08-20 at 5.19.35 PM.png Screen Shot 2017-08-20 at 5.19.11 PM.pngScreen Shot 2017-08-20 at 5.46.27 PM.png Screen Shot 2017-08-20 at 5.47.00 PM.png Screen Shot 2017-08-20 at 5.47.23 PM.png Screen Shot 2017-08-20 at 5.47.51 PM.png
 
Joined
Dec 7, 2013
Messages
32
Motherboard
ASUS x299 Prime Deluxe
CPU
i9-7900x
Graphics
GIGABYTE RX 580 8GB
Mac
iMac
Just got my Asus RX480 working with Lilu and Whatevergreen with 10.12.6. Problem is, that Displayport is not working and HDMI is giving out at native 3440x1440 only 50hz which makes screen look kind of bad.

I'll investigate this matter when I've got time. Also Sleep seems to work out of the box 100%, including audio.

Other parts I've got are Asrock Extreme4 Z77, i7 2700k @ 4,6ghz, mixed 16gbs of 1600mhz ram and for audio Asus U7 usb.
Hey, I had the same issue.

After a lot of trying to figure it out, I realized it was my monitor settings. I have a Dell U3415W. I had to turn off the (Displayport 1.2 > Enable) setting and set it to disabled and DisplayPort worked!
 
Joined
Sep 12, 2017
Messages
1
Hi,

This may be the wrong place for a Mac Pro 3.1 user but it seems that there is a lot of knowledge around here.

I’m running sierra with a Asus RX 460 2gb oc card. It works straight out of the box inside my mac pro. But:

- final cut pro locks up the whole system except mouse movement
- cinebench R15 show a couple of frames in OpenCL and crashes after that.
- about my mac shows a AMD r9 xxx card and pci information in system report is broken.

Any tips how to fix this?
 
Last edited:
Joined
Dec 24, 2015
Messages
3
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hi,

This may be the wrong place for a Mac Pro 3.1 user but it seems that there is a lot of knowledge around here.

I’m running sierra with a Asus RX 460 2gb oc card. It works straight out of the box inside my mac pro. But:

- final cut pro locks up the whole system except mouse movement
- cinebench R15 show a couple of frames in OpenCL and crashes after that.
- about my mac shows a AMD r9 xxx card and pci information in system report is broken.

Any tips how to fix this?
I need help also have the same card but 4gigs
 
Joined
May 26, 2016
Messages
31
Motherboard
Gigabyte Z170m-D3H LGA1151
CPU
i7 6700k
Graphics
GTX 980 ti SC
Has anyone seen if things have gotten easier or more difficult in High Sierra?
 
Joined
Oct 17, 2011
Messages
11
Motherboard
Asus X99-A
CPU
Intel i7 5820k
Graphics
Asus RX 580 ROG Strix 8GB OC Edition
Good news to all X99 users! RX580 (I'm sure RX4xx as well) is now finally working without a helper card.

Just install the latest version of Clover, Lilu & WhateverGreen kext.

Tested on Sierra 10.12.6 & High Sierra 10.13
 
Joined
Feb 14, 2017
Messages
1
Motherboard
Gigabyte ZX170 Gaming 5
CPU
Core I7 6700K
Graphics
Sapphire Nitro RX480 OC
Mobile Phone
Android
Hello,

When I install Lilu & WhateverGreen kext, the graphics performance is divided by 3. On CINEBENCH R15, I have a score of 124 without Lilu & WhateverGreen kext, 84 with. On LuxMark, I have a score of 15000 without Lilu & WhateverGreen kext, 5000 with.

So, I run without Lilu & WhateverGreen kext, but I do not have the startup screen.

Does anyone have a solution ? or a link if the problem has already been resolved?

PS: thx google translate :)

EDIT: Tested on High Sierra 10.13



Problem solved.
The problem did not come from Lilu & WhateverGreen kext but from the deactivation of the iGPU in the bios.

Bios setting for GPU:
Peripherals -> Initial Display Output -> PCIe
Chipset -> Internal Graphic -> Enable
-> DVMT Pre Allocated -> 64M
-> DVMT Total GFX Memory -> 256M
 
Last edited by a moderator:
Joined
Nov 8, 2016
Messages
12
Motherboard
z370 AORUS GAMING 7
CPU
8700K - 5.1ghz
Graphics
VEGA 64
Mac
MacBook Pro
Has anyone gotten it iGPU and RX580's to work at the same time, for High Sierra? For me, it keeps crashing now.

Why would I want that? I believe Quick Sync requires the iGPU if i'm not mistaken......

I have gotten it to run with a Z170, and an RX 480.... but only in Sierra..
 
Joined
Oct 26, 2017
Messages
1
CPU
intel core i5 3340
Graphics
AMd rx 460
Hi, i have a Sapphire rx 460 2gb one fan and I Sierra 12.3. I want to accelerate the graphics because is slow when I enter to launchpad, for example. I have clover but I don't have any kext you say in the guide. I only have AMD 9500 Controller. Can you help me?
 
Top