Contribute
Register

EBIOS read error: Error 0x31 Block 0x0 Sectors 0

Status
Not open for further replies.
Joined
Jan 19, 2011
Messages
8
Motherboard
desktop
CPU
i7 3.4ghz
Graphics
nvidia geforce 9400gt
Mac
  1. iMac
  2. MacBook
  3. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Apple
  2. Centris
  3. Classic
  4. eMac
  5. iBook
  6. iMac
  7. LC
  8. Lisa
  9. Performa
  10. Power Mac
  11. PowerBook
  12. Quadra
  13. SE
Mobile Phone
  1. Android
im have a same error on gigabyte ga-z77-d3h always wen boot the chimera bootloader write in screen 4 times the error message "EBIOS read error: Error 0x31. Block 0x0 Sectors 0"
this error its generated when the bootloader try to read the internal memory card (conected at internal usb port) as if it was a disc in here
4 errors for 4 port
im try to
a) disconect the card, boot and no error ---> work, but not valid workaround if im like to use memory card
b) disable on bios the "support legacy usb" ---> work, but not valid workaround if im like to use keyboard usb to intercept boot to select options or different partition to boot
c) in uefi bios of the z77 im found in advanced mode, in tab peripherals well down a option to configure how its treated the usb devices conected to the motherboard.
by default alll figure as auto
the card appear as "Generic Storage Device 0.00" and i set to FDD or CDROM type , save and reboot
voila no more error message "EBIOS read error: Error 0x31. Block 0x0 Sectors 0"
 
Joined
Dec 28, 2012
Messages
33
Motherboard
I still didn't read
CPU
the RULES
Graphics
so ignore me
Mac
  1. Mac mini
Mobile Phone
  1. iOS
Just had this on my hackintosh and thought I would need to put up with it thanks to this thread I realised my shuttle ds61 has built in card reader so disconnected and message gone away :) luckily I don't use it but there needs a fix for people who do?
 
Joined
Jan 7, 2013
Messages
1
Motherboard
imac
CPU
e1230v2
Graphics
ati5770
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
for my case, it is no any ebios error before upgrade MB bios, after upgrade bios, the issue happened

my cardreader build in my DELL LCD,and all of my cellphone/KB/mice connect it, so i can not remove it or disable it.

i am feeling so bed:(

any body could help to fix it by the system layer??
 
Joined
Mar 28, 2011
Messages
3
Motherboard
OS X 10.8.2
CPU
Core i5 2500K
Graphics
Nvidia 9800GT
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
im have a same error on gigabyte ga-z77-d3h always wen boot the chimera bootloader write in screen 4 times the error message "EBIOS read error: Error 0x31. Block 0x0 Sectors 0"
this error its generated when the bootloader try to read the internal memory card (conected at internal usb port) as if it was a disc in here
4 errors for 4 port
c) in uefi bios of the z77 im found in advanced mode, in tab peripherals well down a option to configure how its treated the usb devices conected to the motherboard.
by default alll figure as auto
the card appear as "Generic Storage Device 0.00" and i set to FDD or CDROM type , save and reboot
voila no more error message "EBIOS read error: Error 0x31. Block 0x0 Sectors 0"

Wow, thank you. I have a Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 with F12 BIOS and a San Disk SD card reader plugged in via USB, and I've been living with this seemingly random boot up hang for as long as I've had my system:

Code:
EBIOS read error: Device timeout
Block 0x0 Sectors 0

My BIOS doesn't have the same option mentioned above, but in looking for it, I found a setting called "USB Storage Function" that was set to "Enabled". I changed it to "Disabled" and the problem seems to be gone. According to the manual, this setting "Determines whether to detect USB storage devices, including USB flash drives and USB hard drives during the POST. (Default: Enabled)". But I only do that for OS installs, so I don't need it on.

Changing this setting also fixed another hugely annoying problem with my Western Digital MyBook 1140 USB 3.0 drive that would not mount at startup. The only way to get it to mount was to unplug the power from the drive and plug it back in. Now it mounts after I boot into OS X, and I don't have to crawl around on the floor cursing every time I restart my computer!
 
Joined
Feb 16, 2012
Messages
35
Motherboard
GA-Z68XP-UD4 (U1l)
CPU
Intel i7-2600k
Graphics
nVidia GTX 570
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Thank you for posting this!
I changed my USB card from Generic Storage Device = Auto to FDD in Bios, now the error is gone.
 
Joined
Mar 16, 2012
Messages
10
Motherboard
Gigabyte Z68XPUD4
CPU
Intel Core i7 2700K
Graphics
MSI Radeon HD6870
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
  3. MacBook Pro
Classic Mac
  1. Color Classic
Mobile Phone
  1. Android
That is correct!

The problem is in fact the Card Reader,

If you dont want to disable the legacy usb support just browse the bios usb settings and you will find the name of our usb devices that are the components of the card reader itself. They are by default set to auto so the computer treat them as hard drives and then it gives you the error.

I changed this settings from auto to CD-ROM and the problem is fixed now. My legacy usb is working, my card reader too and I get rid of the anoying 4 error messages.

Good Luck!
 
Joined
Aug 23, 2010
Messages
143
Motherboard
Gigabyte GA-Z68X-UD4-B3 U1E
CPU
i7 2600K
Graphics
670GTX
Mac
  1. Mac Pro
Mobile Phone
  1. iOS
by default alll figure as auto
the card appear as "Generic Storage Device 0.00" and i set to FDD or CDROM type , save and reboot
voila no more error message "EBIOS read error: Error 0x31. Block 0x0 Sectors 0"

Thank you, this setup solve my problem to.
 
Joined
Jun 30, 2011
Messages
74
Motherboard
Gigabyte Z68x-UD5-B3
CPU
Core i7 2600k 3.4GHZ
Graphics
ATI Radeon 6870
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
EBIOS read error: Error 0x31 Block 0x0 Sectors 0 -[GA-Z77X-UP5-TH (BIOS F11)

Had the same issue on my GA-Z77X-UP5-TH (BIOS F11)

Fixed this in the BIOS by setting all of the bays in my card reader from "Hard Drive" to "Auto".
 
Joined
Sep 13, 2013
Messages
10
Motherboard
GA-Z87X-UD4H
CPU
i5-4670K
Graphics
MSI GTX 770 TF Gaming
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Hi folks,

i know this thread is a little bit older but this thread really helped me.
I also installed a multi card reader from Transcend today. After that i got these

Code:
EBIOS read error: Error 0x31
Block 0x0 Sectors 0

messages 4 times before the hdd select screen comes up.
After disconnecting the card reader everything is working like a charm.

Thank you.
 
Status
Not open for further replies.
Top