Contribute
Register

[Easy Guide] HD4600 hdmi audio for Gigabyte Series 8 with Clover-EFI booting and integrated graphics

Status
Not open for further replies.
Joined
Feb 20, 2011
Messages
183
Motherboard
Asus Z97 Pro Gamer
CPU
i7-4790k
Graphics
Asus Strix GTX 960
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android
Hello Rudolf,

This looks like you are applying patches to an already modified DSDT. You'd have to remove an dsdt.aml files that get loaded at boot-up and run MaciASL on a clean one take from the bios.

If that doesn't work, then you better check with the experts at Toleda's threads !
 
Joined
Apr 9, 2012
Messages
22
Motherboard
GA-H270M-DS3H
CPU
Intel Core i3-7100 Box, LGA1151, HD 630
Graphics
Intel HD630 (CPU), NVIDIA GT 710
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Hello joncas,

I have no DSDT.aml to load when clover boots.
As far as I understand, MaciASL loads the DSDT from the BIOS, if you do not tell something different.

I already discussed the missing codec number problem with toleda, but he does not know how to solve the problem.

So, my last hope was to patch the DSDT.

Best regards, Rudolf
 
Joined
Feb 20, 2011
Messages
183
Motherboard
Asus Z97 Pro Gamer
CPU
i7-4790k
Graphics
Asus Strix GTX 960
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android
I have no DSDT.aml to load when clover boots.
As far as I understand, MaciASL loads the DSDT from the BIOS, if you do not tell something different.
So, my last hope was to patch the DSDT.
I don't think MaciASL knows whether it is getting the clean DSDT from Bios or one that's already patched.

You could check if there are any comments in red when you scroll to the very bottom of the DSDT it loads from Bios.

For example on mine, it lists the two patches that were already applied, even when I ask MaciASL to load a new one from bios:

Store ("ami_efi_clean_compile_v1.1 dsdt edits, github.com/toleda", Debug) Store ("uefi2-hdmi_audio-3.txt_v2.0 dsdt edits, github.com/toleda", Debug)

dsdt-from-bios.PNG
 
Joined
Apr 9, 2012
Messages
22
Motherboard
GA-H270M-DS3H
CPU
Intel Core i3-7100 Box, LGA1151, HD 630
Graphics
Intel HD630 (CPU), NVIDIA GT 710
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Hello joncas,

Thank you very much, that you have so much patience with me.
You are right, at the bottom of the file there are 2 lines:

Store ("ib1-ami_efi_clean_compile_v1.1 dsdt edits, github.com/toleda", Debug)
Store ("has1-dsdt-ami-8_series_hdmi_audio-1_v3.0 dsdt edits, github.com/toleda", Debug)

So, the patches have done their job, and the compiler tells: 0 error, 0 warnings.
Puh, in principle it is so easy, you just have to look.

Now, the next round of testing starts.

With best regards, Rudolf
 
Joined
Nov 20, 2010
Messages
10
Motherboard
<< need model # >> See Forum Rules !!
CPU
i920
Graphics
Gtx 275
Thank you joncas (and Toleda)! Once you told me about getting system info for Maciasl all went smoothly. As I already had Yosemite up and running, I followed your guide for an existing build and merged just my SMBIOS and other config setting with Toleda setting. Worked on first try. Thank you, thank you, thank you!
 
Joined
Sep 10, 2014
Messages
291
Motherboard
Asus Z97-A/USB3.1
CPU
i7-4790
Graphics
RX 580
Mac
  1. iMac
Classic Mac
  1. iBook
  2. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
I already have a working clover yosemite install with ALC892.
Do I need to remove anything before I begin this process?

Thanks
Len
 
Joined
Feb 20, 2011
Messages
183
Motherboard
Asus Z97 Pro Gamer
CPU
i7-4790k
Graphics
Asus Strix GTX 960
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android
I already have a working clover yosemite install with ALC892.
Do I need to remove anything before I begin this process?

If you keep a backup of your existing EFI partition, then you should be able to merge your existing SMBIOS section of the clover config with the one in the first post of this thread and get a working setup.
 
Joined
Mar 7, 2013
Messages
92
Motherboard
GA-X99M-Gaming 5
CPU
i7-5820K
Graphics
RX560
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Does this break the rest of the audio outputs? like Line out,Digital output etc..
 
Joined
Feb 20, 2011
Messages
183
Motherboard
Asus Z97 Pro Gamer
CPU
i7-4790k
Graphics
Asus Strix GTX 960
Mac
  1. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
Mobile Phone
  1. Android
Does this break the rest of the audio outputs? like Line out,Digital output etc..
That would depend on how you achieved the rest of the audio outputs -- if they depend on some fix like Voodoo audio or a special kext you installed, then probably the two methods don't fit together, but if it came natively it should be no problem. (Make a backup and try!)
 
Joined
Mar 7, 2013
Messages
92
Motherboard
GA-X99M-Gaming 5
CPU
i7-5820K
Graphics
RX560
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
[SUP]Im trying now. Im getting over 88 errors. Should i be booting with the boot flag null?
My broad has 892 audio. [/SUP]
 
Status
Not open for further replies.
Top