Contribute
Register

Early Adopters > Mavericks on a Gigabyte H/Z97N-WIFI using HD4600 - No Graphics Card Needed!

Joined
Jul 25, 2012
Messages
3
Mac
  1. MacBook
Mobile Phone
  1. iOS
i get the intel ethernet finally working with v2.5.4d kext, Atheros ethernet no chance for me.
i have replaced the wifi/bt combo card with Azurewave AW-CE123H from ebay, 2.4/5 Ghz Wifi AC & BT4 with sleep/wake works fine.


is there already a way to enable hdmi sound for now?

thanks friends :D
 

Stork

Admin
Staff member
Joined
Sep 21, 2010
Messages
13,692
Motherboard
Asus ProArt Z490 Creator
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
I would check out toleda's thread(s) in the Audio > HDMI Audio forum section.
 

Stork

Admin
Staff member
Joined
Sep 21, 2010
Messages
13,692
Motherboard
Asus ProArt Z490 Creator
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Added the following to the Guide:

:ch: Run MultiBeast and selection the following:
:ch: ...
:ch: Customize > System Definitions > iMac > iMac14 (",1" for i3/i5 processors and ",2" for i7)
Note: toleda has suggested that we use the following:
iMac14,1 - HD4600 only, or
iMac14,2 - HD4600 and discrete graphics card or discrete graphics only​
Note: Optional > Use a processor specific SSDT, independent of SysDef. See toleda's guide
:ch: ...​

I'm using the iMac14,2 SysDef even though I'm using the i5-4690 with HD4600. I'll be adding a nVidia 750 Ti graphics card when Apple supports it in a future version of OS X...I hope. :rolleyes: However, the iMac14,2 SysDef is working fine. If you have a Haswell non Refreshed processor, you should make a SSDT in accordance with toleda's guide. As of this the time/date of this post, I can't make a SSDT work with my Haswell Refreshed processor; the SSDT generation application probably needs to be updated. Ahhhh, the drawbacks of an Early Adopter. :thumbup:
 
Joined
Aug 17, 2012
Messages
6
Motherboard
Windows 7/Mountain Lion 10.8.2 ; Windows 7/Mavericks 10.9.3
CPU
Intel Core i5-450M ;Intel Core I5-4460
Graphics
Ati Mobility Radeon HD 5650 (1024MB) ;HD4600
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
[1]
Did it loaded AppleLPC, HPET, AppleIntelCPUPowerManagement and AppleIntelCPUPowerManagementClient ?

[2]
Everytime I login the startup animation seems to be lag(Desktop expanding)
How about yours?

I choose graphics_intel_hd5k-azul-a-90_patch.command.zip.
Cause my board is GA-H97-D3H(I5-4460)



[3]
The hole that i plugin(audio) is differ from the hole i use in Windows
So everytime I change OS I have to change.
How about yours?(Or you only use one OS,OS X)

THX !!:clap:
 
Joined
Jun 12, 2014
Messages
2
Motherboard
Gigabyte GA-Z97N-WiFi
CPU
intel i5 4670k
Graphics
Nvidia GTX 760 2GB GDDR5 Asus Direct CU
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
Thaks for this post, it has helped me a lot with my first hackintosh build.

Tested on GA-Z97N-WiFi with the latest bios update, with Macintosh 10.9.3

Things that dont work, or dont work at all:
Bluetooth: once i installed the drivers with MultiBeast, Bluetooth stops working after reboot.
Second HDMI port: I think is cause the hd5k_azul_d patch and the schematic it uses
WiFi, it doesnt work (as you had said).

Things i didnt test:
iMessage

The rest works perfectly (audio, ssd trim... etc). Like a charm.

Macintosh 10.9.4:
I have already tested it, and it works great but the sound stops working (as you had said :thumbup:).

Thank you again.
 

Stork

Admin
Staff member
Joined
Sep 21, 2010
Messages
13,692
Motherboard
Asus ProArt Z490 Creator
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
[1] Did it loaded AppleLPC, HPET, AppleIntelCPUPowerManagement and AppleIntelCPUPowerManagementClient ?

[2] Every time I login the startup animation seems to be lag(Desktop expanding)
How about yours? I choose graphics_intel_hd5k-azul-a-90_patch.command.zip.
Cause my board is GA-H97-D3H(I5-4460)

[3]The hole that i plugin(audio) is differ from the hole i use in Windows. So every time I change OS I have to change. How about yours?(Or you only use one OS,OS X)

THX !!:clap:
1. Why do you ask?

2. Don't have this problem, and I don't know the solution for your problem. I recommend you post your problem in toleda's thread.

3. I use the Green audio plug on the Back Panel of the motherboard. I only use OS X. :thumbup:


...Tested on GA-Z97N-WiFi with the latest bios update, with Macintosh 10.9.3

Things that dont work, or dont work at all:
Bluetooth: once i installed the drivers with MultiBeast, Bluetooth stops working after reboot.
Second HDMI port: I think is cause the hd5k_azul_d patch and the schematic it uses
WiFi, it doesnt work (as you had said).

Things i didnt test:
iMessage

The rest works perfectly (audio, ssd trim... etc). Like a charm.

Macintosh 10.9.4:
I have already tested it, and it works great but the sound stops working (as you had said :thumbup:).

Thank you again.
BT should should work. Try rebooting, and, at the Chimera boot screen, hit the spacebar to stop the auto boot, hit the spacebar again to enter "-v UseKernelCache=No" boot flags. Also see if the BT keyboard/mouse work in the BIOS.

iMessage works as far as I can tell. It accepted my login credentials.

As for 10.9.4 audio, toleda has fixed the problem which was in the Azul Framebuffer kext, not the audio kext.

Ain't it fun to be an Early Adopter? :D
 
Joined
Jun 15, 2014
Messages
2
Motherboard
GA-Z97N-WIFI
CPU
i5 4670k
Graphics
HD 4600
Mac
  1. MacBook
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Great post! Thank you!
(Did waste a day trying those on Mavericks 10.9.1 though)
 
Joined
Feb 17, 2014
Messages
29
Motherboard
GA-Z87X-D3H
CPU
Intel Core i7 4770K
Graphics
Gtx Geforce gigabyte windforce 780 x 2
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Hey Stork, great post btw ;)

I got some questions that i can't figure out (My first Hackintosh is on it's way) !!

I'm going to use Gigabyte GA-Z97N-WIFI and wonder if the wifi on the board is working natively or if i can get it too work in someway without some extra expansion card or usb-dongle ??

Here is the other question that i can't find answer for either, can i get OS X and Windows 7 run on the same system without any extra hassle ??
 

Stork

Admin
Staff member
Joined
Sep 21, 2010
Messages
13,692
Motherboard
Asus ProArt Z490 Creator
CPU
i5-10400
Graphics
RX 580
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
  3. Mac Pro
Classic Mac
  1. Power Mac
  2. PowerBook
Mobile Phone
  1. iOS
Hey Stork, great post btw ;)

I got some questions that i can't figure out (My first Hackintosh is on it's way) !!

I'm going to use Gigabyte GA-Z97N-WIFI and wonder if the wifi on the board is working natively or if i can get it too work in someway without some extra expansion card or usb-dongle ??

Here is the other question that i can't find answer for either, can i get OS X and Windows 7 run on the same system without any extra hassle ??
Wireless does not work as the Intel wireless chipset is not supported in OS X. BT is, but leaving the miniPCIe card in isn't worth it. Here's what I've written for my upcoming build description:
Why a wireless equipped motherboard? Well, even though the Intel wireless is not compatible with OS X (as far as I know), and the Bluetooth (BT) is compatible, my systems are connected to dual monitors through a IOGear KVM switch. The Logitech Unified receiver and the Targus BT USB dongles are connected to the monitors USB hub which is connect to the KVM switch and shared with the computers when switched to that computer. So, I don't need the BT in a combo, but I do need wireless, and I'll like to have the wireless device to be 801.11ac compatible (AC1200+). Consequently, I have removed the Gigabyte miniPCIe wireless/BT card, and I am using the an Edimax Wireless AC1200 Dual Band USB 3.0 Adapter (EW-7822UAC) which requires drivers from Eimax's website. I will be looking to get either the AzureWave AW-CE123H miniPCIe Wireless/BT 4.0 card or it's successor in the near future. By using a wireless mini-PCIe wireless card or an USB dongle, I can keep the PCI slot open for a graphics card in the future - like a 750 Ti. :thumbup:


As for Multi OS booting, we have a forum section on that capability: http://www.tonymacx86.com/multi-booting/. There you will find a "sticky" thread: http://www.tonymacx86.com/multi-booting/96000-guide-dual-booting-mountain-lion-windows-8-a.html which will answer your question(s).
 
Joined
Jun 30, 2014
Messages
6
CPU
Core i7-4770K
Graphics
GTX 760
Mac
  1. MacBook Pro
  2. Mac mini
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
I have pretty much done alost everything exactly the same as you except for the last 7/8 steps but I am still having trouble unless I boot in safe mode (-x).

Anything that you recon I could try?
 
Top