Contribute
Register

Direct Update to OS X El Capitan Using Clover

Joined
Apr 13, 2012
Messages
42
Mac
MacBook Pro, Mac mini
Mobile Phone
iOS
Joined
Apr 13, 2012
Messages
42
Mac
MacBook Pro, Mac mini
Mobile Phone
iOS
Updated Yosemite to ELC, and now can't boot to OS.
Asus p8p67, i5 2500k (not overclocked), Nvidia gf 260 or gf 650, disabled USB 3, com ports, fire-wire in BIOS
Tried nv_disable=1, no luck.
FakeSMC and NullCPUpowermanagement deleted from /efi/clover/kext/others, but same error with kexts...

Any help with this error?
You need to delete EvOreboot.kext from S/L/E
 
Joined
Jul 14, 2014
Messages
45
Motherboard
Clevo PA71ES-G
CPU
i7-8750H
Graphics
GTX 1070
Mobile Phone
iOS
After the first restart and selecting OS X Install from the system drive in the Clover boot menu, I get a circle with a line through it.

Any ideas?

Thanks!
 

Stork

Admin
Staff member
Joined
Sep 21, 2010
Messages
13,075
Motherboard
ASUS ROG MAXIMUS X HERO Z370
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
Mac
MacBook Pro, Mac mini, Mac Pro
Classic Mac
Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Good news...I did a successful, fresh install of El Cappy on my Z77X-UD5H TH Thunderball system. I used UniBeast 6 with UEFI build and the Post Installation pkgs.

During installation, the installer asked if I wanted to use Migration Assistant which I did using my Mavericks SSD to transfer my apps and User folder (do not check Other Files). I can access the MAS using my WiFi connection, and I have access to iCloud. :thumbup:

I'll put a step by step procedure in my build description real soon now.

I have yet to test my USB and Thunderbolt ports.
 
Joined
Apr 13, 2011
Messages
2
Motherboard
Asus p8p67
CPU
Intel 2500k
Graphics
GF 260 GTS
Mac
MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
Android, iOS
You need to delete EvOreboot.kext from S/L/E
Thx, that was a part of solution, added back nullcpupowermanagement.kext and fakesmc.kext, booted with nv_disable=1.

Now installation continues...
 
Joined
Mar 31, 2011
Messages
591
Motherboard
Gigabyte GA-Z77-DS3H-F11a
CPU
i5-3570K OC @ 4.2GHz
Graphics
HD 4000
Mobile Phone
Android
* GA-Z77-DS3H + Intel HD4000 Gfx + OS X 10.11 El Capitan INSTALL SUCCESS ! *


  • Mounted EFI with Clover Configurator
  • Ran Clover_v2.3k_r3270.pkg and kept my previous UEFI settings
  • Copied existing kexts (FakeSMC, ALXEthernet, HWSensor kexts) to EFI/Clover/kexts/10.11
  • Edited my existing config.plist with new SIP entries to Rt Variables + removed my old audio_cloverALC_100 patch enteries and unchecked kext-dev-mode=1
  • Ran the Install OS X El Capitan.app from OS X Yosemite 10.10.5 desktop
  • On first reboot, i selected the Boot OS X Install option (Clover bootloader menu)
  • Fixed my Kernel Panics by booting the install in Verbose mode
  • Logged into OS X El Captian and set up iCloud - Success..
  • Clover TRIM patch, my DSDT and SSDT all working except no audio (as expected !)
  • Mounted EFI with Clover Configurator
  • Disabled SIP in config.plist (csr-active-config 0x67) and ran Toleda audio_cloverALC-110_v1.0f.command patch
  • Rebooted back into OSX and my Realtek ALC889 audio is working :)
  • Re-edited config.plist for SIP back to csr-active-config 0x3 (Loads unsigned kexts)
  • Messages & FaceTime working
  • iTunes Beats 1 Radio works

Update: if you have a Multi-Boot setup and have lost audio after your audio_cloverALC clearly worked first time then please apply this fix

Fantastic guide Tonymac and it makes a change not having to create a USB installer and just performing the OS X Install in place :thumbup:

Thanks Tonymacx86, Toleda, the Clover developers and the Hackintosh community for all your hard work and these great innovations. Props to Apple for their fantastic free Mac OS ;)
 
Last edited:
Joined
May 11, 2014
Messages
119
Motherboard
Asus x299 deluxe prime
CPU
i9 7940x
Graphics
GTX 1080
Mac
iMac, MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini
Mobile Phone
iOS
What is the best way to delete ever boot file from s/l/e if the system is no longer booting ? Sorry if that sounds noob.

Did is the update and everything but now panics on boot
 
Joined
Sep 28, 2011
Messages
99
Motherboard
Z87X-UD5H
CPU
i7 4790K
Graphics
GTX 960 / GTX 1080
Mac
Mac mini
Mobile Phone
Other
Upgrade direct from appstore.
Only clover audio re-patch.
Nothing else.

Only issue with EL:
Crash when I chooce "Language & Region" in System Preferences.
Maybe Direct Upgrade's fault or El Capitan's bug.

We'll see on next update...
 
Joined
Jun 10, 2011
Messages
94
Motherboard
Gigabyte EX58-UD5
CPU
Intel i7 920
Graphics
Nvidia 9800GT
Mac
iMac, MacBook Air
Classic Mac
PowerBook
Mobile Phone
iOS
I've followed the instructions to upgrade from a really great running Yosemite to El Capitan... when I boot into the install OSX from clover, this is the final screens of verbose...

What could be the issue?

I didn't have a FakeSMC.kext in my 10.10 folder becasue it wasn't necessary so I've tried with and without it. I've tried doing it as the only kext and with the audio kext from 10.10 but nothing seems to work...

Hopefully someone might know what this screen is showing. Oh, and I have tried with and without the flag nv_disable=1
 

Attachments

Top