Contribute
Register

Desktop feels laggy and chrome very slow

Joined
Nov 6, 2017
Messages
53
Motherboard
ASUS ROG Maximus IX Hero
CPU
Intel i7-7700k
Graphics
EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC2
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
also have slight stutters using things like chrome, and moving windows about.
 
Joined
Jul 31, 2012
Messages
113
Motherboard
ASUS STRIX Z370G
CPU
i7-8700K
Graphics
Vega 64
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
same problem here - on every release up to and including 10.13.2 (17C88)
 
Joined
Nov 4, 2016
Messages
76
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
UHD 630 / RX 580
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Same problem here. I have a MSI GT1030. Was fine under Sierra 10.12.6 but now on High Sierra 10.13.2, it's very laggy.
It usually happens after a while, as if the Ram of the GPU gets full (anyway to check that?). The only way to get rid of this is to disconnect the user's session and reconnect.. Also i noticed that i cannot watch a video on Youtube using Safari. It starts but after a few seconds, it freezes and the session disconnect automatically. Very annoying
 
Joined
Nov 4, 2016
Messages
76
Motherboard
Gigabyte Z390 Designare
CPU
i9-9900K
Graphics
UHD 630 / RX 580
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. Android
Well, just checked the GPU Ram using iStat. Not really full but never drops under 60% (2GB RAM)
 
Joined
Aug 22, 2015
Messages
15
Motherboard
ASUS X99A-USB3.1
CPU
Intel 5820K @ 4.5GHz (OC)
Graphics
Gigabyte NVIDIA GTX980 4GB
Mac
  1. MacBook Pro
Been experiencing similar lag issues to many others with the desktop UI and Chrome after upgrade to 10.13.2 from 10.12.6. Benchmarks (both CPU and GPU) are all unchanged from 10.12.6, but clicking windows and menus feels laggy when multiple apps are open and scattered over the desktop. The more apps and the longer the machine has been running… more lag.

Have stumbled across what seem to be workarounds for my own rig that I'd like to share here. In my case primary is 4K (set to HIDPI 3360x1890 60Hz) and secondary is 2560x1440 (set to HIDPI 2560x1440 60Hz). If I run all the apps that I tend to keep on my second monitor in full screen then the problem is dramatically reduced. I can click on open windows and browser tabs on the primary with much less discernible lag.

And I was also able to speed up scrolling in Google Chrome by following steps 2 & 3 from this post ( [FIX] Chrome graphics issues (but without turning off graphics acceleration!) ) which was written in May 17 for Sierra.

With these 2 workarounds in place I find that I'm able to work effectively in 10.13 without too much UI lag, and I'm not feeling the need to revert. This info might be of use to others, hence I'm sharing it here.
 
Joined
Aug 20, 2010
Messages
100
Motherboard
Z370N
CPU
i7-8700K
Graphics
RX 580
@ainz thanks for the link to the post - i didnt try it because i had to downgrade back to sierra today, the graphics lag was so bad.

but it might work for some. i noticed the worst lag was in electron apps like slack and VS Code. Oddly for me Chrome was fine but the lag was everywhere else in the OS, windows, the dock, everything. back to Sierra everything is buttery smooth.

Even my macbook with Radeon GPU is crashing and artifacting in High Sierra. :(
 
Joined
Apr 14, 2017
Messages
14
Motherboard
Asrock Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/ac
CPU
Intel Core i5 7600K
Graphics
MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G
Mac
  1. MacBook
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Same issue here.
I'm on a iMac18,3 using 10.13.2 (17C88), ready for the supplemental upgrade.

I followed the native CPU/GPU Power management guide, but no improvement there either.
 
Joined
Sep 29, 2013
Messages
1
Motherboard
MSI Z270 TOMAHAWK
CPU
i7-7700K
Graphics
GTX 970
I confirm the issue even on the newest High Sierra with Nvidia web driver version 104... Went back to Sierra for now, it was even slower than my 4 years old Macbook. Chrome with GPU acceleration was unusable and without it was showing some strange artifacts on Trello and other javascript-intensive websites.
 
Joined
Jan 9, 2018
Messages
31
Motherboard
Gigabyte Z170X Gaming 7
CPU
intel i7 - 6700
Graphics
Gigabyte Geforce GTX 1080 G1
Mac
  1. iMac
Mobile Phone
  1. iOS
Same here as everyone else, OpenGL works good but the UI is laggy, especially using the Photos app. It's almost unusable, takes forever to just scroll and arrow through a couple photos.
I'm on 10.13.2 APFS
Anyone think this could be a APFS issue?
 
Joined
Jul 3, 2015
Messages
94
Motherboard
HP Elite Desk 800 G4 SFF - Q370
CPU
i7-8700
Graphics
WX 4100
Mac
  1. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
I was getting shutter while switching workspaces while chrome was active on one desktop. I don't see any shuttering problem with Firefox. Disabling the GPU acceleration on Chrome fix the issue. At least I don't have to go back to Sierra now.
 
Top