Contribute
Register

Dell Vostro 14 5481

Joined
Jul 6, 2019
Messages
20
CPU
i5-8265U
Graphics
Intel UHD 620
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Specs:
Dell Vostro 14 5481
Storage: 128g SSD NVMe + 1TB HDD (system installed in SSD)
Ram: DDR4 2666Mhz (shows up as 2400Mhz in Mojave but I don't think that's an issue)
Processor: i5-8265U
Graphics: Nvidia MX130 (disabled via patched SSDT) + intel UHD620
Audio: Realtek ALC3204 (the same as ALC236)
MacOS Version: Mojave 10.14.5

Problems:
1. Brightness control is not consistent.. (look at the video below) meaning it is the brightness is not reacting in equal amount to each step.
2. Audio is not working can't even see output or input devices in settings. tried patcherHDA and appleALC.kext without success, also I don't know how to figure out which Layout-ID I need to use.
3. Battery consumption is huge for some reason. only 2 hours of web browsing is enough to get to 0%.
4. Don't know if it's even possible to fix it, but location services does not work.
5. Trackpad is fully working using VoodooI2C with gestures (but I can't double tap and drag anything for some reason) but it is jumping a little bit once in a while when moving the curser. does not happen in either ubuntu or windows 10.
6. Tried to patch the brightness keys and the the forward and backward track keys to work (audio and pause/play works OOB) using the solution in the laptop FAQ but nothing is showing up in syslog. also PrintScreen button is not working.

Please tell me if I forgot adding something, I will add/fix it right away.

 

Attachments

Last edited:

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
12,855
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
Specs:
Dell Vostro 14 5481
Storage: 128g SSD NVMe + 1TB HDD (system installed in SSD)
Ram: DDR4 2666Mhz (shows up as 2400Mhz in Mojave but I don't think that's an issue)
Processor: i5-8265U
Graphics: Nvidia MX130 (disabled via patched SSDT) + intel UHD620
Audio: Realtek ALC3204 (the same as ALC236)
MacOS Version: Mojave 10.14.5

Problems:
1. Brightness control is not consistent.. (I will upload a video in a couple of hours max) meaning it is the brightness is not reacting in equal amount to each step.
2. Audio is not working can't even see output or input devices in settings. tried patcherHDA and appleALC.kext without success, also I don't know how to figure out which Layout-ID I need to use.
3. Battery consumption is huge for some reason. only 2 hours of web browsing is enough to get to 0%.
4. Don't know if it's even possible to fix it, but location services does not work.
5. Trackpad is fully working using VoodooI2C with gestures (but I can't double tap and drag anything for some reason) but it is jumping a little bit once in a while when moving the curser. does not happen in either ubuntu or windows 10.
6. Tried to patch the brightness keys and the the forward and backward track keys to work (audio and pause/play works OOB) using the solution in the laptop FAQ but nothing is showing up in syslog. also PrintScreen button is not working.

Please tell me if I forgot adding something, I will add/fix it right away.
AppleALC will only work with a clean, unpatched AppleHDA
re run the macOS installer to refresh your kexts

config.plist:

enable these:
Code:
<string>The following fixes may be needed for onboard audio/USB/etc</string>
                <key>FixHPET</key>
                <false/>
                <key>FixIPIC</key>
                <false/>
                <key>FixRTC</key>
                <false/>
                <key>FixTMR</key>
                <false/>
also remove these:
Code:
    <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Zeroing 10ec0261 codec (patched by AppleHDA Patcher.app)</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                YQLsEA==
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>Name</key>
                <string>AppleHDA</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                AAAAAA==
                </data>
            </dict>
            <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Zeroing 10ec0262 codec (patched by AppleHDA Patcher.app)</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                YgLsEA==
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>Name</key>
                <string>AppleHDA</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                AAAAAA==
                </data>
            </dict>
            <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Zeroing 10ec0885 codec (patched by AppleHDA Patcher.app)</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                hQjsEA==
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>Name</key>
                <string>AppleHDA</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                AAAAAA==
                </data>
            </dict>
            <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Patching 11d41984 with 10ec0236 codec (patched by AppleHDA Patcher.app)</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                hBnUEQ==
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>Name</key>
                <string>AppleHDA</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                NgLsEA==
                </data>
from kextsToPatch section

InjectKexts should be set to Detect, not sure why you changed that
 
Joined
Jul 6, 2019
Messages
20
CPU
i5-8265U
Graphics
Intel UHD 620
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
AppleALC will only work with a clean, unpatched AppleHDA
re run the macOS installer to refresh your kexts

config.plist:

enable these:
Code:
<string>The following fixes may be needed for onboard audio/USB/etc</string>
                <key>FixHPET</key>
                <false/>
                <key>FixIPIC</key>
                <false/>
                <key>FixRTC</key>
                <false/>
                <key>FixTMR</key>
                <false/>
also remove these:
Code:
    <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Zeroing 10ec0261 codec (patched by AppleHDA Patcher.app)</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                YQLsEA==
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>Name</key>
                <string>AppleHDA</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                AAAAAA==
                </data>
            </dict>
            <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Zeroing 10ec0262 codec (patched by AppleHDA Patcher.app)</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                YgLsEA==
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>Name</key>
                <string>AppleHDA</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                AAAAAA==
                </data>
            </dict>
            <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Zeroing 10ec0885 codec (patched by AppleHDA Patcher.app)</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                hQjsEA==
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>Name</key>
                <string>AppleHDA</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                AAAAAA==
                </data>
            </dict>
            <dict>
                <key>Comment</key>
                <string>Patching 11d41984 with 10ec0236 codec (patched by AppleHDA Patcher.app)</string>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                hBnUEQ==
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>Name</key>
                <string>AppleHDA</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                NgLsEA==
                </data>
from kextsToPatch section

InjectKexts should be set to Detect, not sure why you changed that
by running the MacOS Installer, do you mean running it from the current install? or booting into the installer?
 

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
12,855
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
12,855
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
Did it, every one of the problems I mentioned still exist.
your 3rd party kexts belong in /L/E and not /S/L/E

config.plist:

remove:
Code:
<key>PluginType</key>
            <string>1</string>
as you already have it listed above



also try different layout id's for audio:
Code:
<key>PciRoot(0)/Pci(0x1f,3)</key>
            <dict>
                <key>layout-id</key>
                <integer>3</integer>
                <key>PinConfigurations</key>
                <data></data>
                <key>hda-gfx</key>
                <string>onboard-1</string>
                <key>no-controller-patch</key>
                <integer>1</integer>
            </dict>
check the wiki for compatible ID's:
 
Joined
Jul 6, 2019
Messages
20
CPU
i5-8265U
Graphics
Intel UHD 620
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
your 3rd party kexts belong in /L/E and not /S/L/E

config.plist:

remove:
Code:
<key>PluginType</key>
            <string>1</string>
as you already have it listed above



also try different layout id's for audio:
Code:
<key>PciRoot(0)/Pci(0x1f,3)</key>
            <dict>
                <key>layout-id</key>
                <integer>3</integer>
                <key>PinConfigurations</key>
                <data></data>
                <key>hda-gfx</key>
                <string>onboard-1</string>
                <key>no-controller-patch</key>
                <integer>1</integer>
            </dict>
check the wiki for compatible ID's:
Audio is working now, thanks!
but somehow the brightness now got even more messed up. not even getting to full brightness.

 

Attachments

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
12,855
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
Audio is working now, thanks!
but somehow the brightness now got even more messed up. not even getting to full brightness.

what does this kext do?
Display-9e5-82e.kext

also try installing whatevergreen.kext to /L/E

also remove the KextToPatch:
change F%uT%04x to F%uTxxxx in AppleBacklightInjector.kext
(as whatevergreen replaces AppleBacklightInjector.kext and you don't seem to have that installed either!) :)

also i spoke to another Mod the other week and mentioned this:

Make sure you remove SSDT-PNLF, SSDT-ALS0.
Remove AppleBacklightFixup.kext or if you were using the old AppleBacklightInjector.kext from Rehabman.
Leave only whatevergreen.kext

Into config.plist /Devices/Properties (not inside the IGPU) just on Devices/Properties add the values:
SetIntelBacklight=True (boolean)
SetIntelMaxBacklight=True (boolean)

Enable/add the config.plist /DSDT/Fixes/ AddPNLF=True

Reboot and Brightness should work correctly.

which seemed to work for me
 
Joined
Jul 6, 2019
Messages
20
CPU
i5-8265U
Graphics
Intel UHD 620
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
what does this kext do?
Display-9e5-82e.kext

also try installing whatevergreen.kext to /L/E

also remove the KextToPatch:
change F%uT%04x to F%uTxxxx in AppleBacklightInjector.kext
(as whatevergreen replaces AppleBacklightInjector.kext and you don't seem to have that installed either!) :)

also i spoke to another Mod the other week and mentioned this:

Make sure you remove SSDT-PNLF, SSDT-ALS0.
Remove AppleBacklightFixup.kext or if you were using the old AppleBacklightInjector.kext from Rehabman.
Leave only whatevergreen.kext

Into config.plist /Devices/Properties (not inside the IGPU) just on Devices/Properties add the values:
SetIntelBacklight=True (boolean)
SetIntelMaxBacklight=True (boolean)

Enable/add the config.plist /DSDT/Fixes/ AddPNLF=True

Reboot and Brightness should work correctly.

which seemed to work for me
copied Whatevergreen to /L/E and removing from clover leads to a kernel panic. downloaded it back to EFI/Clover/Kexts/Other to boot MacOS

Brightness still does not work correctly.
 

Attachments

Feartech

Moderator
Joined
Aug 3, 2013
Messages
12,855
Motherboard
Asus N752VX-Clover
CPU
i7-6700HQ / HM170
Graphics
HD530 + GTX 950m 1920 x 1080
Mac
iMac
Mobile Phone
iOS
copied Whatevergreen to /L/E and removing from clover leads to a kernel panic. downloaded it back to EFI/Clover/Kexts/Other to boot MacOS

Brightness still does not work correctly.
needs to be in /L/E

post a pic of the panic along with your problem reporting files
 
Top