Contribute
Register

CustoMacMini 2014 - Intel NUC Haswell i5-4250U - Sierra

Joined
Apr 21, 2016
Messages
1
Motherboard
intel NUC D54250WYK2
CPU
Intel Core i5-4250U
Graphics
Intel Graphic HD5000
Mac
MacBook Pro
Mobile Phone
iOS
Well because i'm interested in a non-humming ALC283 i did the following :

1) extracted a fresh appleHDA.kext with Pacifist from the Sierra installer and replace the existing S/L/E/appleHDA.kext with it
2) downloaded "audio_cloverALC-120_v1.0d.command" from the link above
3) run the commandfile with answers: 283, inject, 1
4) remove appleACL from Clover & reboot.

Result: non-humming Sound !!! :) on my birthday
thanks fluffhead

It's a pity the AppleALC method is humming, I like the Clover-approach better then the patching.
But i tried v. 1.0.8 1.0.9 & 1.1.0: all result in buzzing sound..
thx, help me a lot
 
Joined
Nov 17, 2015
Messages
7
Motherboard
b85m-e r2.0
CPU
i7-4790k
Graphics
R580
Well because i'm interested in a non-humming ALC283 i did the following :

1) extracted a fresh appleHDA.kext with Pacifist from the Sierra installer and replace the existing S/L/E/appleHDA.kext with it
2) downloaded "audio_cloverALC-120_v1.0d.command" from the link above
3) run the commandfile with answers: 283, inject, 1
4) remove appleACL from Clover & reboot.

Result: non-humming Sound !!! :) on my birthday
thanks fluffhead

It's a pity the AppleALC method is humming, I like the Clover-approach better then the patching.
But i tried v. 1.0.8 1.0.9 & 1.1.0: all result in buzzing sound..
Works perfect! CloverALC can be download here: https://github.com/toleda/audio_CloverALC
No AppleALC found, did nothing for it.
When "audio_cloverALC-120_v1.0d.command" run, care of config.plist changed and "
realtekALC.kext" generated under kext.
 
Joined
Feb 1, 2015
Messages
16
Motherboard
Intel NUC D34010WYK
CPU
i3
Graphics
Intel HD4400
Mac
MacBook Pro
Any brave man/woman tried to install High Sierra yet?
I'm looking forward to rebuild my D34010WYK and use it, but there's the new filesystem and always some specific kext updates.
 
Joined
Feb 2, 2014
Messages
4
Motherboard
NUC NUC7i5BNK (Clover)
CPU
i5-7260U
Graphics
Iris Plus 640
Mac
MacBook Pro
I've followed the guide in the first post and have a booting system but no sound output device. It is unclear to me how to enable it. I've had El Capitan working with sound previously. Sierra has been installed on a blank drive. I'm using HDMI but could switch to DP if necessary.

The guide says to ''look for AppleALC.kext and forget about what is coming next" but I haven't been able to make use of that instruction.

I've tried the below but get permission errors.
1) extracted a fresh appleHDA.kext with Pacifist from the Sierra installer and replace the existing S/L/E/appleHDA.kext with it
2) downloaded "audio_cloverALC-120_v1.0d.command" from the link above
3) run the commandfile with answers: 283, inject, 1
4) remove appleACL from Clover & reboot.
I replaced the existing S/L/E/appleHDA.kext in the Sierra installation with the one extracted from the Sierra installer. After that I ran audio_cloverALC-130_v0.3.command. No sound on reboot. What could be the reason for the permission errors?

EDIT: Fixed by reextracting appleHDA.kext and not using a FAT-formated media as intermediary.
 

Attachments

Last edited:
Joined
Sep 17, 2010
Messages
18
Motherboard
NUC D54250WYKH
CPU
i5
Graphics
Intel IGP
Any brave man/woman tried to install High Sierra yet?
I'm looking forward to rebuild my D34010WYK and use it, but there's the new filesystem and always some specific kext updates.
I'm running High Sierra right now. I've done an upgrade from Sierra. Just don't forget to put apfs.efi in your clover drivers ;)
For audio, just use audio_cloverALC-130.sh from around.
All is running well except that the Arabesque screensaver is buggy and laggy.
 
Joined
Feb 1, 2015
Messages
16
Motherboard
Intel NUC D34010WYK
CPU
i3
Graphics
Intel HD4400
Mac
MacBook Pro
I'm running High Sierra right now. I've done an upgrade from Sierra. Just don't forget to put apfs.efi in your clover drivers ;)
For audio, just use audio_cloverALC-130.sh from around.
All is running well except that the Arabesque screensaver is buggy and laggy.
Thanks ethermcman. In my case I’ll start from scratch with high Sierra. Can I follow the same steps of the Sierra install and just add the kexts you mentioned?
What about that new EFI check in High Sierra, is it a problem?
https://www.macobserver.com/news/macos-high-sierra-performs-efi-security-check/
 
Last edited:
Joined
Jul 19, 2010
Messages
98
Motherboard
Intel NUC8i7BEH2
CPU
i7-8559U
Graphics
Iris Plus 655
Mac
MacBook Air
Mobile Phone
iOS
Salut Sebinouse, hello everyone, thank you all for your valuable comments and feedback! I have a couple of questions after successfully setting up my Intel D54250WYKH NUK with vanilla Sierra 10.12.6 (2x4GB RAM, Samsung 128GB m2.SSD and 500GB SATA SSD). The BIOS was updated to v45 from Intel and set properly; the PCI-card for WLAN is Atheros AR9280 (from eBay) for OOB use with minor device-id tweaking via Clover.

After creating the setup USB drive and installing Sierra 10.12.6 directly, I installed only the following kexts in /Library/Extensions/
a) Latest FakeSCM (v1426) and plugins (from www.hwsensors.com but now only at www.github.com/kozlek/HWSensors)
b) Latest AppleALC v1.1.4 and Lilu 1.1.7 (set layout-id as 0x01 in SSDT-HDEF.aml)
c) IntelMausiEthernet driver for LAN (v2.3.0)
d) IntelGraphicsFixup v1.1.7 (just today!)

Thanks Sebinouse for pointing out the "IntelGraphicsFixup.kext" solution some pages ago, I must have missed that one out, I also had Safari freezing over some pages with embedded video and wasn't sure what was causing it; hope this is fixed now forever.

1) Any idea if we still need to use SSDT-HACK.aml file with BIOS v45 now? What is the region fix exactly? (mentioned in first post)

2) For native detection of IGPU, I am using ig-platform-id of {0x03, 0x00, 0x22, 0x0D} for some reason, but I see you are using {0x0D, 0x00, 0x26, 0x0A} instead; any preference or reason to choose the correct one? I could not find more info on the differences... originally I thought this was the reason for the Safari-freeze...

3) Compared to other threads where there is huge talk about USB ports and compatibility and patching etc. (I have no experience and no idea how to resolve) I see that nobody really dealt with USB ports and fixing for this NUC; am I correct in assuming that we don't need such solution i.e. all ports on this NUC work 100% OK without any sort of injection or patching? (e.g. FakePCIID.kext by RehabMan that I see is widely used)

I enabled the FixShutdown_0004 in Clover as you suggested Sebinouse, as the NUC wouldn't shutdown completely if I left some USB drives attached; but now I have the wireless Logitech M175 mouse freezing when moving :(

4) Anyone has tried for a long time the FakeSMC branch of RehabMan instead of Kozlek's known branch?

Thanks in advance to everyone, once more.
 
Last edited:
Joined
Apr 25, 2011
Messages
21
Motherboard
Intel NUC8i5beb
CPU
i5-8259U
Graphics
Iris Plus 655
Mac
Mac mini
I'm running High Sierra right now. I've done an upgrade from Sierra. Just don't forget to put apfs.efi in your clover drivers ;)
For audio, just use audio_cloverALC-130.sh from around.
All is running well except that the Arabesque screensaver is buggy and laggy.
Hi,
I performed upgrade from sierra (10.12.6) to high sierra 10.13 and everythings appear good except for HDMI audio.
I tried followed methods:
1) vit9696 (lilu + applealc)
2) toleda patch (audio_cloverHDMI-130.command)
3) voodoohda (2.8.8)
but my system stays muted.
Any suggestion is welcome.
Many thanks.
 
Joined
Sep 17, 2010
Messages
18
Motherboard
NUC D54250WYKH
CPU
i5
Graphics
Intel IGP
Thanks ethermcman. In my case I’ll start from scratch with high Sierra. Can I follow the same steps of the Sierra install and just add the kexts you mentioned?
What about that new EFI check in High Sierra, is it a problem?
https://www.macobserver.com/news/macos-high-sierra-performs-efi-security-check/
You can follow the Sierra's steps from Sebinouse. Just delete SSDT-HDEF.aml, put apfs.efi in clover drivers and run udio_cloverALC-130.sh.
I don't use HDMI or DisplayPort sound so I've not tried to check if it's working or not.
 
Joined
Sep 17, 2010
Messages
18
Motherboard
NUC D54250WYKH
CPU
i5
Graphics
Intel IGP
Hi,
I performed upgrade from sierra (10.12.6) to high sierra 10.13 and everythings appear good except for HDMI audio.
I tried followed methods:
1) vit9696 (lilu + applealc)
2) toleda patch (audio_cloverHDMI-130.command)
3) voodoohda (2.8.8)
but my system stays muted.
Any suggestion is welcome.
Many thanks.
I've tried the lilu+applealc which should be the best way but I've never managed to make it work.
The voodoo path is the simplest but sometimes sound is humming or weird.
The Toleda path is the best for me but you have to re-patch when a new MacOS appears. Just remember to delete SSDT-HDEF.aml like I've said in previous post but again I'm not using HDMI sound.
 
Top