Contribute
Register

Creative CA0132 codec discussion (Sound Core3D)

Joined
Nov 1, 2015
Messages
245
Motherboard
GA-Z270X-Gaming 7
CPU
i7-7700K
Graphics
RX 580
@Colanta Something went wrong, the script should work if you drag it into the terminal window and press enter. Should look like this

Bash:
    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 02
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 05

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 03
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 15

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 04
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 16

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 05
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 09

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 06
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 07

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 07
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 0f

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 08
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 10

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 09
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 01

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 0a
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 0b

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 15
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 11

    unknown
     parameter ID: 0x21, parameter value = 05
    unknown
     parameter ID: 0x22, parameter value = 32
    unknown
     parameter ID: 0x23, parameter value = 08
 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
16
Motherboard
GA-Z270X-GAMING 8
CPU
Intel Core i7 7700K
Graphics
nVidia GTX 1070
Mobile Phone
Android, iOS
Hey,

Sorry i just piped out the output and didn't check it afterward.

Here is the fixed file or in spoiler the output itself

Code:
    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 02
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 14

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 03
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 15

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 04
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 16

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 05
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 09

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 06
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 08

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 07
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 13

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 08
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 12

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 09
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 01

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 0a
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 0b

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 15
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 11
 

Attachments

Joined
Mar 6, 2011
Messages
16
Motherboard
GA-Z270X-GAMING 8
CPU
Intel Core i7 7700K
Graphics
nVidia GTX 1070
Mobile Phone
Android, iOS
Hey wern,

here is the output from the second script.

Regarding the app, either i'm doing somthing wrong, or it doesn't do anything on my system. no sound on anyport

Code:
    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 02
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 05

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 06
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 07

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 07
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 0f

    Select HDA node with the given ID
     parameter ID: 0x1f, parameter value = 08
    HDA node attached to streamID
     parameter ID: 0x20, parameter value = 10
 

Attachments

Joined
Nov 1, 2015
Messages
245
Motherboard
GA-Z270X-Gaming 7
CPU
i7-7700K
Graphics
RX 580
@Colanta
Does it work after a reboot? The provided tool should attach stream 8 to node 2. Run the script again to see if any changes have been made.
Here is a revised script for better readability.
 

Attachments

Joined
Mar 6, 2011
Messages
16
Motherboard
GA-Z270X-GAMING 8
CPU
Intel Core i7 7700K
Graphics
nVidia GTX 1070
Mobile Phone
Android, iOS
@wern I've tried the script to swap and restore.

Before:

Code:
    for HDA node  = 02
    used streamID = 14
After:

Code:
    for HDA node  = 02
    used streamID = 08
i tried to swap, then reboot without luck, no sound on any port, back nor front.

Just in case, I'll attach my clover plist


EDIT: I've tried Inject Audio 2 in clover and i got the same very quiet (at max volume) audio on two ports
 

Attachments

Last edited:
Joined
Nov 1, 2015
Messages
245
Motherboard
GA-Z270X-Gaming 7
CPU
i7-7700K
Graphics
RX 580
@wern I've tried the script to swap and restore.

Before:

Code:
    for HDA node  = 02
    used streamID = 14
After:

Code:
    for HDA node  = 02
    used streamID = 08
i tried to swap, then reboot without luck, no sound on any port, back nor front.

Just in case, I'll attach my clover plist


EDIT: I've tried Inject Audio 2 in clover and i got the same very quiet (at max volume) audio on two ports
I'm sorry, the tool was faulty, here's the corrected one.
swap streams.zip
 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
16
Motherboard
GA-Z270X-GAMING 8
CPU
Intel Core i7 7700K
Graphics
nVidia GTX 1070
Mobile Phone
Android, iOS
Hey!

This is the new output after run the new tool

Code:
    for HDA node  = 02
    used streamID = 08

    for HDA node  = 03
    used streamID = 15

    for HDA node  = 04
    used streamID = 16

    for HDA node  = 05
    used streamID = 09

    for HDA node  = 06
    used streamID = 14

    for HDA node  = 07
    used streamID = 13

    for HDA node  = 08
    used streamID = 12

    for HDA node  = 09
    used streamID = 01

    for HDA node  = 0a
    used streamID = 0b

    for HDA node  = 15
    used streamID = 11
No Audio so far with Inject 1, Inject 2 very quiet audio on the same 2 ports :crazy:
 
Joined
Nov 1, 2015
Messages
245
Motherboard
GA-Z270X-Gaming 7
CPU
i7-7700K
Graphics
RX 580
@Colanta
If the PC was already turned off after using the broken tool or was in sleep mode and it still does not work, we should try VoodooHDA. TravelerTechie has already given me a dump while using VoodooHDA, but he has the Gaming 9 mainboard and I'am not sure if there are any differences to yours.
Here is a link to the VoodooHDA.kext, if it works, please make a dump and upload it.
To use VoodooHDA, just copy the kext to the "Other" folder and uncheck the HDAS to HDEF fix.
 
Joined
Mar 6, 2011
Messages
16
Motherboard
GA-Z270X-GAMING 8
CPU
Intel Core i7 7700K
Graphics
nVidia GTX 1070
Mobile Phone
Android, iOS
Hey Wern,

Here is the VoodooHDA Dump, I have audio only on one port and only if I select "Line-Out (Green Rear)" output.
 

Attachments

Top