Contribute
Register

Creative CA0132 codec discussion (Sound Core3D)

Joined
Aug 17, 2018
Messages
141
Motherboard
AsusPro B9440UA-Clover
CPU
i5-7200U
Graphics
HD 620, 1920 x 1080
Mac
Mac mini
Mobile Phone
iOS
Did you run the ZxR tool before trying layout 1? If so, you will probably need to restart after running the ZxR tool.
The switcher app and CodecCommander are designed to work with the Core3D codecs. We need to make some changes, but we need to figure out how the ZxR codec works. I need the output from the script after the PC was completely off for a while and with working audio.
Done that and now I have audio again, thanks. After shutting off the computer for a while, and making sure I have audio, I ran the script again, here's the output:
Select stream 5
Selected stream
parameter ID: 0x18, parameter value = 05
Source connection point
parameter ID: 0x19, parameter value = 43
Destination connection point
parameter ID: 0x1a, parameter value = 00
Number of audio channels
parameter ID: 0x1b, parameter value = 02
Enable control
parameter ID: 0x1c, parameter value = 00
Select stream C
Selected stream
parameter ID: 0x18, parameter value = 0c
Source connection point
parameter ID: 0x19, parameter value = 09
Destination connection point
parameter ID: 0x1a, parameter value = 70
Number of audio channels
parameter ID: 0x1b, parameter value = 02
Enable control
parameter ID: 0x1c, parameter value = 00
Select stream 14
Selected stream
parameter ID: 0x18, parameter value = 14
Source connection point
parameter ID: 0x19, parameter value = 48
Destination connection point
parameter ID: 0x1a, parameter value = 91
Number of audio channels
parameter ID: 0x1b, parameter value = 02
Enable control
parameter ID: 0x1c, parameter value = 01
Select stream 15
Selected stream
parameter ID: 0x18, parameter value = 15
Source connection point
parameter ID: 0x19, parameter value = 49
Destination connection point
parameter ID: 0x1a, parameter value = 71
Number of audio channels
parameter ID: 0x1b, parameter value = 02
Enable control
parameter ID: 0x1c, parameter value = 00
Select stream 16
Selected stream
parameter ID: 0x18, parameter value = 16
Source connection point
parameter ID: 0x19, parameter value = 4a
Destination connection point
parameter ID: 0x1a, parameter value = 72
Number of audio channels
parameter ID: 0x1b, parameter value = 02
Enable control
parameter ID: 0x1c, parameter value = 00
Select stream 8
Selected stream
parameter ID: 0x18, parameter value = 08
Source connection point
parameter ID: 0x19, parameter value = 41
Destination connection point
parameter ID: 0x1a, parameter value = 91
Number of audio channels
parameter ID: 0x1b, parameter value = 02
Enable control
parameter ID: 0x1c, parameter value = 00
 
Joined
Nov 1, 2015
Messages
231
Motherboard
GA-Z270X-Gaming 7
CPU
i7-7700K
Graphics
RX 580
Ok, there are more differences than I thought. Use CodecCommander from the appendix and give me the output from the "more" script. From the previous post I can see that the PC was not turned off long enough, it must be off for about a minute.
 

Attachments

Joined
Aug 17, 2018
Messages
141
Motherboard
AsusPro B9440UA-Clover
CPU
i5-7200U
Graphics
HD 620, 1920 x 1080
Mac
Mac mini
Mobile Phone
iOS
Ok, there are more differences than I thought. Use CodecCommander from the appendix and give me the output from the "more" script. From the previous post I can see that the PC was not turned off long enough, it must be off for about a minute.
So I powered it off for more than 15-20 minutes. Booting it back up loses the audio (still see Internal Speakers from the top bar though). Restarting it didn't help.

Anyways, here's the output from the "more" script:
 

Attachments

Joined
Nov 1, 2015
Messages
231
Motherboard
GA-Z270X-Gaming 7
CPU
i7-7700K
Graphics
RX 580
So I powered it off for more than 15-20 minutes. Booting it back up loses the audio (still see Internal Speakers from the top bar though). Restarting it didn't help.

Anyways, here's the output from the "more" script:
I think we should try to fix line-out and then the other ports.
Try the updated ZxR tool with layout 1, to see if it enables audio without rebooting.

Also try this AppleALC with layout 1, without the ZxR tool. First, put the PC to sleep, which is likely to reset the streams.
 

Attachments

Joined
Aug 17, 2018
Messages
141
Motherboard
AsusPro B9440UA-Clover
CPU
i5-7200U
Graphics
HD 620, 1920 x 1080
Mac
Mac mini
Mobile Phone
iOS
I think we should try to fix line-out and then the other ports.
Try the updated ZxR tool with layout 1, to see if it enables audio without rebooting.

Also try this AppleALC with layout 1, without the ZxR tool. First, put the PC to sleep, which is likely to reset the streams.
Put the PC to sleep, then I tried with the last AppleALC.kext you provided, and then it lost all devices from the top bar. The ZxR tool hasn't brought my audio back. All this while still in Layout ID 1.
 
Joined
Nov 1, 2015
Messages
231
Motherboard
GA-Z270X-Gaming 7
CPU
i7-7700K
Graphics
RX 580
Put the PC to sleep, then I tried with the last AppleALC.kext you provided, and then it lost all devices from the top bar. The ZxR tool hasn't brought my audio back. All this while still in Layout ID 1.
Do you loose the audio devices only after sleep or are they still missing after a restart? Do you use the latest Lilu release? If it still does not work, try running the stream script while you have sound with VoodooHDA.
 
Joined
Aug 17, 2018
Messages
141
Motherboard
AsusPro B9440UA-Clover
CPU
i5-7200U
Graphics
HD 620, 1920 x 1080
Mac
Mac mini
Mobile Phone
iOS
Do you loose the audio devices only after sleep or are they still missing after a restart? Do you use the latest Lilu release? If it still does not work, try running the stream script while you have sound with VoodooHDA.
No, I lost the audio devices after I installed the last AppleALC.kext you gave me to try and rebooted. Restarting didn't bring them back. I installed AppleALC again, but the file from Clover Configurator instead, and it gave me the audio devices (Internal Speakers) but still no audio. Yes, I'm using the latest Lilu release.

So, I removed AppleALC.kext completely from my system, and replaced it with the latest (I think) VoodooHDA.kext in Library/Extensions using KextBeast (for some reason, using the EFI/Clover/Kexts/Other doesn't pickup the audio kexts). I left the AppleHDA.kext untouched, and didn't use the HDADisabler kext, meaning I'm using the vanilla version of AppleHDA without disabling it. I left it still at Layout ID 1.

Now with VoodooHDA I have audio back working and more audio devices from the top bar. Here's the list:
  • I have about 7 Digital-Out HDMI (don't have speakers on my monitor so can't test those).
  • Headphones (Green Front) which weirdly gives audio to the rear line out speakers instead of the headphones connected to front.
  • Headphones (Green Rear) which gives no sound to any jacks.
  • Line-Out (Green Rear) gives audio to the rear line out speakers (as it's supposed to).
  • SPDIF-Out (Grey Rear).
I tried with the Set streams for ZxR tool, no change, also with CodecCommander, again no change. Do you need me to run any scripts for output for you to check what's going on?

Edited to add: Mic jacks both front and rear give input so happy about that as well, as I'm expecting a microphone this week. I think the only thing I would like to see working as well with the rest is the Headphones jack in front. But VoodooHDA so far seems to be the only stable solution for giving me audio without getting lost during sleep, restart or shut down.
 
Last edited:
Joined
Nov 1, 2015
Messages
231
Motherboard
GA-Z270X-Gaming 7
CPU
i7-7700K
Graphics
RX 580
No, I lost the audio devices after I installed the last AppleALC.kext you gave me to try and rebooted. Restarting didn't bring them back. I installed AppleALC again, but the file from Clover Configurator instead, and it gave me the audio devices (Internal Speakers) but still no audio. Yes, I'm using the latest Lilu release.

So, I removed AppleALC.kext completely from my system, and replaced it with the latest (I think) VoodooHDA.kext in Library/Extensions using KextBeast (for some reason, using the EFI/Clover/Kexts/Other doesn't pickup the audio kexts). I left the AppleHDA.kext untouched, and didn't use the HDADisabler kext, meaning I'm using the vanilla version of AppleHDA without disabling it. I left it still at Layout ID 1.

Now with VoodooHDA I have audio back working and more audio devices from the top bar. Here's the list:
  • I have about 7 Digital-Out HDMI (don't have speakers on my monitor so can't test those).
  • Headphones (Green Front) which weirdly gives audio to the rear line out speakers instead of the headphones connected to front.
  • Headphones (Green Rear) which gives no sound to any jacks.
  • Line-Out (Green Rear) gives audio to the rear line out speakers (as it's supposed to).
  • SPDIF-Out (Grey Rear).
I tried with the Set streams for ZxR tool, no change, also with CodecCommander, again no change. Do you need me to run any scripts for output for you to check what's going on?

Edited to add: Mic jacks both front and rear give input so happy about that as well, as I'm expecting a microphone this week. I think the only thing I would like to see working as well with the rest is the Headphones jack in front. But VoodooHDA so far seems to be the only stable solution for giving me audio without getting lost during sleep, restart or shut down.
Ok, so let's go ahead with VoodooHDA as AppleALC and (CodecCommander from the first post) make many changes that are only suitable for the core3D codec.
So please show me the output from the cipio_stream_param and more_dump. Use CodecCommander, which I uploaded in one of the previous posts.
 
Joined
Aug 17, 2018
Messages
141
Motherboard
AsusPro B9440UA-Clover
CPU
i5-7200U
Graphics
HD 620, 1920 x 1080
Mac
Mac mini
Mobile Phone
iOS
Ok, so let's go ahead with VoodooHDA as AppleALC and (CodecCommander from the first post) make many changes that are only suitable for the core3D codec.
So please show me the output from the cipio_stream_param and more_dump. Use CodecCommander, which I uploaded in one of the previous posts.
So, using CodecCommander in Library/Extensions, here are the following outputs as attachments:
 

Attachments

Joined
Nov 1, 2015
Messages
231
Motherboard
GA-Z270X-Gaming 7
CPU
i7-7700K
Graphics
RX 580
So, using CodecCommander in Library/Extensions, here are the following outputs as attachments:
Can you re-run the scripts during audio playback? It appears that the power management turns off the streams when they are not in use, which makes the output inconsistent.
 
Top