Contribute
Register

Solved > Clover boots only Windows OR OSX on dual boot machine

Joined
May 2, 2015
Messages
11
Motherboard
Gigabyte GA-Z97X-UD3H
CPU
i7-4790K
Graphics
GTX 970
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
iMac, Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Hey there,

I had a working 2 drive dual-boot Sierra/Win10 Hackintosh (+2 internal drives of data) that got messed up after a recent Clover update.
I decided to use that opportunity to backup and wipe the OSX drive and install Mojave, but realized that my GPU wasn’t supported so I rolled back to Sierra, but went for High Sierra this time.

Install went ok. I held back on any special stuff until post installation, remembering that my first build was a rocky road.

The issue in short: I’d like to be able to chose Win10 as a boot option in Clover, since I was able to do this before the upgrade but after the upgrade, I’m only able to boot Win10 via F12 in the BIOS post screen.
Windows 10 is installed as UEFI and the volume is GPT. I checked this with msinfo32.exe.

I searched the forum and found some hints as to get this working again. After creating an EFI folder in Windows, copying the contents over to the EFI partition on the Mac OS installation (as per this thread), I now have three entries called "Boot Microsoft EFI Boot from EFI" in Clover and chosing one of it, results in a black screen and turned off keyboard after a Windows 10 loading icon appears, the other leads to a blue error screen and I have to reboot and the last entry doesn’t work either.

However, I found out that if I in the BIOS choose "Windows 8" for the option "Windows 8 Features", plus setting secure boot to "disabled" and CSM support to "never", I can chose the first Windows 10 entry in Clover and after a Windows repair screen, I can boot into Windows 10 (the repair screen only shows that one time, the boots that follow go directly to the Windows 10 log-in screen).
BUT if I now choose High Sierra as a boot option in Clover, although I get my usual verbose Mac OSX boot which ends with the same line as everytime, it then activates a different monitor and stays on a black screen. The Mac OSX log-in screen never appears.

So basically with "Windows 8 Features" = "Windows 8" plus CSM support "never" and Secure Boot "disabled" I can boot Windows 10 but not High Sierra and with "Windows 8 Features" = "Other OS", I can boot High Sierra but not Windows 10 from Clover.

I noticed that when I set Windows 8 Features to "Other OS" (i.e. CSM turned On) the Mac OSX verbose boot is on my left of three screens and when I set Windows 8 Features to "Windows 8" the verbose boot text appears on my middle of three screens before turning it off and showing the stuck black screen on the left.
The monitors are connected via display port and the one in the middle is connected via hdmi.

Any ideas how I can get my dual boot via Clover working correctly again?
If I need to supply more information, just let me know.

Thanks

EDIT: Solved. I had to disable IGPU in BIOS to be able to boot from Clover to both Mac OS X and Windows 10 while Windows 8 Features is set to "Other OS".
 
Last edited:

P1LGRIM

Moderator
Joined
Mar 2, 2012
Messages
20,578
Motherboard
Lenovo ThinkStation p300 ⌘
CPU
i7-4790K
Graphics
HD 4600
Mac
MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
Power Mac
Mobile Phone
iOS
Moved to Multi Booting
 
Joined
May 2, 2015
Messages
11
Motherboard
Gigabyte GA-Z97X-UD3H
CPU
i7-4790K
Graphics
GTX 970
Mac
iMac, MacBook Pro, Mac mini
Classic Mac
iMac, Power Mac, PowerBook
Mobile Phone
iOS
Solved. I had to disable IGPU in BIOS.
This thread led me to the solution:
 
Top