Contribute
Register

Chimera 2.2 Update

Status
Not open for further replies.
Joined
Aug 9, 2012
Messages
35
Motherboard
Gigabyte Z77-UD5H
CPU
i7-3770K
Graphics
RX 570
Mac
  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
Article: Chimera 2.2 Update

Did you enable it in the BIOS/UEFI?

I did. I tried switching to macmini 6,1 and 6,2. That didn't help. It just doesn't show up in the graphics adapter list.

I should also mention I am booting to the 670 w/no monitor connected to the HD 4000.
 
Joined
Jul 29, 2012
Messages
153
Motherboard
GA-Z77X-UD5H
CPU
i7 3770K 3.5 GHz
Graphics
NVIDIA GTX 760 4GB
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
Article: Chimera 2.2 Update

I have just installed a discrete GPU and had a rough time getting to boot other than using built-in graphics, interrupting the bootloader and typing GraphicsEnabler=No each time. No amount of reinstalling and fiddling with org.chameleon.Boot.plist would change the behaviour. It was as if Chimera was totally ignoring it. Then I noticed that Chimera was still showing as 2.1.2 in the bootup sequence - after multiple re-installs!!!!

Well, it transpires that all my problems were due to using Core Storage to format my HD & SSD as one Fusion Drive ('logical volume' in Core Storage parlance). The same issue arises if a disk has a partition encrypted by Time Machine - Core Storage is activated again. Chimera, Unibeast and Muiltibeast do not respect the nuances of Core Storage Logical Volumes. The 'Extras' folder needs to be put on the boot partitions of each of the physical drives making up a logical volume to be read. These boot partitions are not mounted by default and therefore not normally visible. Hence, my 'Extra' folder on the root of the logical Volume (the 'Fusion Drive') was being ignored. The details are here.

My setup is increasingly mainstream. A modestly sized but fast SSD and a large HD togethr formatted under Core Storage as one 'Fusion Drive' then backed up by Time Machine to an encrypted partition on a 2nd HD which has also has small partition for 'Mac OS Recovery' - a great and pragmatic Apple-ony balance of speed, storage space, convenience, safety and security.

I have not been able to fathom a means of installing Chimera 2.2 on a Core Storage volume despite following the linked, rather tedious procedure to the letter three or so times.

I hope there is some ambition to upgrade these tools to better cope with Apple's shiny new volume manager. Many see Core Storage as the means by which Apple will dump the antiquated HFS+.

I have the same issue. It doesn't seem to have updated Chimera :(
 
Joined
May 25, 2013
Messages
13
Motherboard
Fatal1ty Z77 Professional-M
CPU
I5-3570k
Graphics
Asus GTX 660 2G
Mac
Classic Mac
Mobile Phone
So on my Asrock z77 pro-m I couldn't get my boot screen on my GTX 660 without deleting AppleIntelHDGraphicsFB.kext. For dual boot purposes I couldn't just let it show up on the 660 when it got to the enter password screen. Will this fix that issue?
 
Joined
Oct 4, 2012
Messages
98
Motherboard
Z75 Pr3
CPU
i7 3770 3.4GHZ
Graphics
MSI G4 970 GTX
Mac
  1. MacBook Pro
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
would it be possible to have intel hd as secondary device so it boots with peg now with the new enabler?
 
Joined
Jun 8, 2013
Messages
10
Motherboard
Hackintosh - GA-Z77X-UP5-TH
CPU
Intel Core i5-3570K Ivy Bridge 3.4GHz (3.8GHz Turbo) w/ Intel HD 4000 Graphics
Graphics
EVGA GeForce GTX 770 2GB VRAM w/ ACX Cooler
Mac
  1. MacBook Air
Classic Mac
Mobile Phone
  1. iOS
my org.chameleon.boot.plist is locked, how can I go about unlocking it so I can edit it and inject the IGPEnabler string? Thank you!

Edit: I figured it out! Thanks!
 
Joined
Jul 23, 2012
Messages
536
Motherboard
Asus Prime X570 Pro
CPU
Ryzen 9 3900X
Graphics
RX 590
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Air
  3. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
  2. iOS
Article: Chimera 2.2 Update

Chimera supports the HD4600 but there is no released version of OS X that currently does.

You will need to wait for an OS X that supports it to get anything other than 1024x768.

OK... now I would just like this to be clear to me:

If I build a hackintosh today using a Haswell CPU (with HD4600), no other discrete GPU, and then install 10.8.5, the resolution will be limited to 1024x768 (no matter what connector is used, DVI, HDMI, ...). I need a discrete GPU if I want to get above that... right?

Thanks for making that clear to me.

-a-
 

Obvious Answer Man

Super Moderator
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,390
Article: Chimera 2.2 Update

OK... now I would just like this to be clear to me:

If I build a hackintosh today using a Haswell CPU (with HD4600), no other discrete GPU, and then install 10.8.5, the resolution will be limited to 1024x768 (no matter what connector is used, DVI, HDMI, ...). I need a discrete GPU if I want to get above that... right?

Thanks for making that clear to me.

-a-
Miss this? http://www.tonymacx86.com/380-os-x-10-8-5-update.html
 
Status
Not open for further replies.
Top