Contribute
Register

<< Solved >> Catalina instalation stuck at apfs_module_start : 1683

Status
Not open for further replies.

mvk

Joined
Mar 8, 2013
Messages
8
Motherboard
ASUS ROG MAXIMUS Z370 HERO X
CPU
i7-8700
Graphics
RX 580
Hello everyone,

I have been stuck for a while such as many others at the start of a Catalina clean install on what seems to be the Catalina doom of apfs_module_start : 1683. Some people found a solution by installing a SSDT-EC.aml in CLOVER/ACPI/patched and installing the latest version of lilu.kext and whatevergreen.kext

It was not a solution for me.

I tried also playing around with the system definition but without luck. My next step would be trying to downgrade the BIOS version but I'm unsure of it.

This new setup is with the Asus rog maximus hero XI and the processor is a I7-8700K. I'm not using a graphic card yet, I'll look into it once it is running, so the monitor is simply on the intel output.

I would take any suggestions :) I attached the EFI, in case someone could have a look at it?

Thank you so much in advance

Max
 

Attachments

  • EFI.zip
    5.3 MB · Views: 70
Joined
Jul 21, 2010
Messages
100
Motherboard
ASUS X99 Pro USB 3.1
CPU
i7-6800K
Graphics
RX480+HD5750
I was in the same boat and was bailed out using ssdt-ec.aml. I wanted to ask the people that helped me what exactly this patch did, but did not, as I am not that technical and figured I run across the answer at some point for this .aml file. I did ultimately find what I think is the answer in a post about usb. I do not have an answer for you, but, you may be able to glean some insight by reading post #546 by @balazs631 on this page, Good Luck https://www.tonymacx86.com/threads/...-sierra-and-later.222266/page-55#post-1728645
I also have a radeon card and could not install plugged intodisplayport and had to use hdmi. I know you said you are using the motherboard video, and that may be contributing to your problem. I didnt check out your efi, but not using a video card may be the problem. You might get someone to chime in since I put @balazs631 in your post.
Also, you ultimately may have more than one problem installing Catalina. 1 is installing with onboard video, and 2, the EC power aspect of the usb fixed with the ssdt patch
Also choose a different smbios helped others macpro 6.1 --https://www.tonymacx86.com/threads/cant-boot-into-catalina-installer-on-asus-prime-z370-a-8700k-radeon-rx580.287145/#post-2034326
last post
 
Last edited:
Joined
Feb 21, 2016
Messages
390
Motherboard
Gigabyte Z390 Aorus Master
CPU
i9-9900K
Graphics
RX 5700 XT
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. iOS
Hello everyone,

I have been stuck for a while such as many others at the start of a Catalina clean install on what seems to be the Catalina doom of apfs_module_start : 1683. Some people found a solution by installing a SSDT-EC.aml in CLOVER/ACPI/patched and installing the latest version of lilu.kext and whatevergreen.kext

It was not a solution for me.

I tried also playing around with the system definition but without luck. My next step would be trying to downgrade the BIOS version but I'm unsure of it.

This new setup is with the Asus rog maximus hero XI and the processor is a I7-8700K. I'm not using a graphic card yet, I'll look into it once it is running, so the monitor is simply on the intel output.

I would take any suggestions :) I attached the EFI, in case someone could have a look at it?

Thank you so much in advance

Max

Apply the following patch to config.plist and try again.

 
Joined
Dec 9, 2017
Messages
1
Motherboard
Gigabyte Z390 Elite
CPU
i7-9700K
Graphics
GTX 1080 Ti
Mac
  1. iMac
  2. MacBook Pro
Mobile Phone
  1. Android
you can try this RTC fix or change SMBIOS imac18.1(as you not using a graphic card yet ) or both. i can boot with imac18.1,but when i use imac 19.1 or 19.2 it will stuck at apfs_module_start:1683. Some ASUS motherbord need use the RTC fix. my Gigabyte does not

Code:
Comment: RTC fix
Enabled:YES
Find:<A00A9353 54415301>
Replace:<A00A910A FF0BFFFF>
 
Last edited:

mvk

Joined
Mar 8, 2013
Messages
8
Motherboard
ASUS ROG MAXIMUS Z370 HERO X
CPU
i7-8700
Graphics
RX 580
Hello everyone. I was finally able to get rid of the apfs 1683 doing different things. Using only the SSDT-EC did not help, I had to use also the SSDT-PNLF and SSDT-USBX
I'm attaching here the EFI partition for other people who would be using the same mobo, knowing that is set for an use without a dGPU. A few things have still to be fixed, but at least you'll get to the installer and be able to install Catalina!

Thanks for you advices!
 

Attachments

  • CLOVER THAT WORKED.zip
    3.5 MB · Views: 556
Last edited:
Joined
Mar 25, 2020
Messages
4
Motherboard
intel
CPU
i7 7th gen 7700
Graphics
Nvidia 730 2gb
That woooooorked. Thank you
 
Status
Not open for further replies.
Top